Declarații ale premierului Sorin Grindeanu la începutul ședinței de guvern

12 Aprilie

 

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Bun! Intrăm în ordinea de zi normală a noastră. Astăzi avem primul proiect de hotărâre, care se referă la aprobarea strategiei generale de descentralizare. E un proiect extrem de important pentru noi. Este un prim pas pe care îl vom face în acest proces de descentralizare, proces pe care noi l-am inițiat în urmă cu ceva ani, la care nu renunțăm, ba chiar din contră: dorim ca acest proces să continue.

Ne referim la șapte domenii care sunt parte a acestui proces de descentralizare, și anume: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educație, tineret, sport, activități extrașcolare, toate lucrurile legate de strategiile pe fiecare domeniu în parte. Fiecare minister are datoria să le facă, studiile de oportunitate, toate aceste lucruri. O să venim în cel mai scurt timp și o să ne asumăm cu toții un termen, inclusiv dumneavoastră, ministerele de linie, pentru elaborarea acestor strategii de linie, de descentralizare. Repet: este un prim pas pe care astăzi îl facem, un pas extrem de important. Detalii vor fi oferite la conferința de presă de după de doamna vicepremier Sevil Shhaideh.

Încă două lucruri vreau să spun. Primul: domnule ministru al Finanțelor, înțeleg că naționalizați pensiile - sau așa visează unii sau au...

Viorel Stefan: Domnule prim-ministru, vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-o creați pentru a reafirma, în fața dumneavoastră și a colegilor din cabinet, ceea ce deja am spus public: această informație nu are niciun temei de niciun fel. Nicio rațiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcționarea Pilonului II de pensii. Deci, Pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes. Administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de șapte milioane de cetățeni. În fiecare an se consolidează, chiar dacă acea cotă de transfer de la Fondul public de pensii către Pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1%, la fel ca în anul 2016. Datorită creșterii numărului de contributori, prin crearea de noi locuri de muncă, Fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3 - 1,4 miliarde de lei, ceea ce este un indiciu că acesta se consolidează, funcționează bine și va asigura atunci când primele generații vor beneficia de pensii din acest Pilon, va asigura niște pensii, în completarea pensiilor din sistemul public, destul de consistente. Astăzi de dimineață, am avut consultări și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în ideea că vehicularea unor astfel de informații ar putea să influențeze negativ funcționarea pe piețele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest Fond. De aceea, am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de astăzi cu administratorii de fond pentru a clarifica și închide definitiv acest subiect. Deci nu există niciun indiciu în legătură cu intenția cuiva să naționalizeze Pilonul II de pensii.

Sorin Grindeanu: Mulțumesc! Și un ultim punct: doamnă ministru de Interne, am văzut în ultimele zile, la punctele de trecere de frontieră, cozi. Sunt convins că în zilele următoare toate aceste cozi se vor mări, având în vedere că se apropie sărbătorile de Paște și foarte mulți români care lucrează în străinătate se întorc acasă. Eu nu vreau să intrăm în detalii, poate aveți un dialog și cu MAE în legătură cu partenerii noștri din Ungaria, pentru că acolo sunt cozile cele mai mari, și cu ajutorul lor să aveți un dialog cu cei din Ungaria. Pe mine mă interesează și cred că pe orice român care vine acasă, după multe ore de condus, să intre cât mai repede în țară. Eu cred că cel mai bine e să vă duceți acolo, îl luați și pe șeful Poliției de Frontieră și vă duceți în zilele următoare, poate chiar mâine, să vedeți la fața locului care e situația. Eu am vorbit azi dimineață cu cei de la punctul de trecere Nădlac, se stă undeva în jur de două ore... Foarte mult! Dar acest timp va creste dacă nu se iau măsuri împreună și vă rog să aveți acest dialog cu partenerii din Ungaria, pentru a scurta acest timp. Cred că e absolut necesar să faceți acest lucru.

Carmen Dan: Da domnule prim-ministru, există un plan de măsuri pe care îl avem în implementare. Este cunoscut că în această perioadă avem într-adevăr o afluență pe punctele de trecere a frontierei mare, pentru că ne așteptăm concetățenii să se întoarcă acasă de sărbători. Este adevărat că acest efort trebuie susținut bilateral cu partenerii pe frontierele interne, atât pe granița cu Bulgaria, cat şi cu Ungaria. Derulăm aceste demersuri susținute și eu țin legătura în permanentă cu cei responsabili pe partea de Poliție de Frontieră în punctele noastre de trecere. Și în acest plan sunt, eu am trecut și aceste deplasări ale mele personal în punctele de trecere a frontierei pe care le-am identificat cu probleme.

Sorin Grindeanu: Este vorba, cred, de două care sunt mai importante: cel de la Nădlac și Giurgiu. Chiar vreau soluții și vă rog frumos să găsiți soluții împreună cu cei de la Poliția de Frontieră, astfel încât mai ales acum, în această perioadă, să evităm situații neplăcute.

Înainte de a invita presa să ne lase între noi, vreau să vă spun ceva tuturor. În acest proces de care vorbeam la primul punct, cel de descentralizare, este extrem de important. Și vreau să aveți fiecare dintre dumneavoastră discuții în interiorul instituțiilor pe care le conduceți, al ministerelor, al agențiilor, al tuturor acestor instituții care țin de dumneavoastră, se află în coordonarea dumneavoastră, să nu fie o frână în acest proces de descentralizare pe care o să-l facem și cu voia Ministerului Justiției, pentru că astăzi aș fi vrut să trecem prin ședința de guvern ceea ce trebuia să facem legat de faleza de la Tulcea, și înțeleg că nu există aviz de la Ministerul Justiției. Poate merg domnii de la Ministerul Justiției și doamnele care nu și-au dat avizul, să vadă cum arată faleza de la Tulcea și de ce trebuie să treacă la autoritățile locale. Și acesta este un exemplu la fel cu altele..., sunt și alte exemple, cu taberele și așa mai departe, care au ajuns într-o stare deplorabilă pentru că unii din aparatul central consideră că trebuie să rămână în continuare în gestiunea instituțiilor centrale. Fac acest apel către dumneavoastră, ca dumneavoastră la rândul vostru să vă duceți în jos și să impuneți acest proces de descentralizare. Lumea îl așteaptă și noi ni l-am asumat. Mulțumesc mult de tot! Mulțumesc reprezentanților presei! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei