Declarații susținute de primul-ministru Victor Ponta și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la începutul ședinței de Guvern

15 Octombrie
Galerie foto

Victor Ponta: Stimați colegi, bună ziua. Să începem ședința de guvern. L-am invitat pe primarul general, domnul Sorin Oprescu, la începutul acestei ședinței, în primul rând să vadă cum se lucrează – cu siguranță se lucrează mai bine decât la Consiliul General, asta e clar – ca să dăm un mesaj foarte clar că după bătălii nenumărate şi după ce, până la urmă, consilierii au înţeles că blocarea primarului privind fuziunea ELCEN-RADET se răsfrânge în viaţa de zi cu zi a bucureştenilor - ieri, ştiu că, până la urmă, Consiliul General a adoptat hotărârea  - şi în felul acesta, putem să mergem mai departe cu rezolvarea problemelor istorice, probleme cauzate în perioada 2000-2008 de un management defectuos la RADET.

Astăzi, împreună cu primarul general, vreau să fim de acord să alocăm din fonduri guvernamentale ca sprijin pentru a se plăti, mai departe, prin primărie, datoriile pe care ELCEN le are la furnizori de combustibili şi în felul acesta, bucureştenii să aibă toţi apa caldă necesară şi, de asemenea, domnul ministru Nicolescu, în special, având în vedere decizia de ieri a Consiliului General, să accelerăm cu finalizarea fuziunii şi închidem în sfârşit problema istorică şi Bucureştiul să-şi poată începe investiţiile pentru un sistem de încălzire şi de apă caldă modern. Staţi un pic, totuşi, că e frumos să-i dau cuvântul invitatului. Domnule primar general, bine aţi venit la Guvern!

Sorin Oprescu: Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, doamnelor miniștri, eu vă mulţumesc frumos, domnule prim-ministru, pentru că mi-aţi permis să-mi exprim aici satisfacţia şi mulţumirea în numele oraşului, pentru faptul că, iată, au trecut aproape 14 ani de când, pe hotărâri din acestea injuste, luate în urmă cu 16 - 18 ani, populaţia Bucureştiului nu face altceva decât să plătească penalităţi la penalităţi. Memorandumul, care a fost în urmă cu aproape un an încheiat, a fost parcurs pe toate capitolele şi subcapitolele lui. V-am raportat că preluăm ELCEN-ul prin aprobarea Guvernului, preluăm ELCEN-ul. E foarte adevărat, nu ne căsătorim cu o fată mare, ca să fie clar pentru toată lumea. Este destul de frământată şi trecută prin ciur şi prin dârmon. Realizăm că datoriile ELCEN, subliniez... Poftiţi?

-: /.../

Sorin Oprescu: Nu, mirele e mai bătrân, dar asta nu e fată mare, da? Asta e. Să nu intrăm în detalii, da. Chestiunea stă în felul următor: sunt acolo o serie întreagă de credite, sunt o serie întreagă de credite, care au fost luate în anul 2014, la începutul anului, deşi memorandumul face vorbire de aceste lucruri, cam ce preluăm noi, asta numai pentru a vă anunţa că stingând prin confuziune 790 de milioane de euro, prin unirea cu ELCEN, ne trezim e drept, cu 600 de milioane de lei. Sigur că vreau să-i mulţumesc domnului viceprim-ministru Dragnea, sigur că vreau să-i mulţumesc doamnei Petrescu, ministru de finanţe, şi şefului mai nou al bugetului, ministrului bugetului, pentru faptul că au înţeles o serie întreagă de lucruri şi pentru faptul că au fost de acord pentru a putea să avem banii de combustibil, în grija de a asigura ELCEN să-şi facă provizioane de păcură, ca să putem să trecem iarna asta în condiţii onorabile. Am spus toate lucrurile astea pentru ca să ştim de la bun început cu toţii şi să nu ne mirăm cumva dacă, sigur, lucrurile nu merg, dar o să avem grijă să meargă cât mai aproape de ceea ce ne dorim.

Eu vă mulţumesc încă o dată la toţi, domnilor miniştri, şi am să vă spun şi de ce - aş vrea să consideraţi că nu e nicio limbă de catifea -  pentru deschiderea cu care priviţi la Bucureşti, la oraşul Bucureşti. O spun foarte sincer, o spun din suflet, pentru că nu am avut parte, în cei şase ani de zile care au trecut până în prezent, de o deschidere şi de un sprijin efectiv, decât, sigur, parţial, în amintirea anilor care au trecut; şi eu vă mulţumesc pentru că vă mulţumesc în numele oamenilor, pe care, vrem - nu vrem, şi noi vrem să le asigurăm totuşi o protecţie  ca să nu ni se mai întâmple sincope din astea, care câteodată chiar, sincer, nu ţin de noi. Mă refer la apa caldă şi aşa mai departe. Am încercat să nu lăsăm să se speculeze. S-a adus în pragul hotărârii politice şi pentru asta am întârziat cu acordul Consiliului General. Faptul că ieri au votat în unanimitate toţi reprezentanţii partidelor din consiliu, mă face să cred că au mai parcurs o etapă de dezvoltare mentală, aceea de a acorda sprijinul oamenilor care i-au trimis acolo, în Consiliul General, şi pentru asta vă mulţumesc. Vă mulţumesc, domnule prim-ministru.

 

Victor Ponta: Şi eu mă bucur că rezolvăm o problemă importantă pentru capitala ţării. În egală măsură, domnul vicepremier Dragnea va face centralizarea şi a altor probleme urgente din alte oraşe şi avem grijă ca şi anul acesta, ca şi în 2012, şi în 2013, să nu îngheţe oamenii în care din cauza diverselor probleme moştenite de-a lungul timpului.

De asemenea, vreau să mai spun un lucru, cât este şi presa, dar cât e şi primarul general aici, şi medic, că astăzi facem modificarea legislativă necesară, domnule ministru Bănicioiu, pentru ca săptămâna viitoare să plătim arieratele de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, un spital care nu deserveşte doar bucureştenii, ci deserveşte pe toată lumea care are un necaz, şi atunci e greu să îl finanţăm ca şi când ar fi un spital doar al Bucureştiului şi sper că şi în felul acesta, activitatea de zi cu zi va funcţiona absolut normal, nu? Când... Aveţi actul normativ, domnule...

 

Nicolae Bănicioiu: Deci astăzi este modificarea în ordonanţă şi, săptămâna viitoare, hotărârea de guvern cu plata arieratelor şi aveţi mare dreptate, Spitalul de Urgenţă Floreasca deserveşte tot ceea ce înseamnă pacient critic din zonele limitrofe Bucureştiului, Bucureştiul, tot ce înseamnă accidente sunt aduse aici şi spitalul nu-şi poate recupera banii pentru aceşti pacienţi, nici Casa nu poate să-i deconteze pe toţi. Vă dau numai un exemplu, pentru accidentul din Muntenegru, unde tot costul atunci s-a ridicat la câteva milioane de lei, bani care nu au putut fi decontaţi de Casă şi ei au acumulat arierate; şi de aceea, măsura este extraordinar de bună pentru ...

 

Victor Ponta: Mulţumesc. Pentru că mai e încă presa, astăzi ne ţinem de cuvânt, doamna minsitru Plumb, şi e important şi pentru cei care beneficiază din Bucureşti şi din toată ţara, şi adoptăm actul normativ, care ne permite dublarea alocaţiilor pentru 500.000 de copii, care provin din familiile cu resurse mai puţine, şi creşterea cu 16% a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi.

Mesajul pe care am vrut să-l dau, cu primarul general lângă mine, cu dumneavoastră, este că în timp ce unii toată ziua sau, mă rog, în fiecare seară  pe la televizor dau foc la ţară, noi reuşim să o ţinem în direcţia bună şi sunt convins că asta vom face şi în continuare.

Şi mai vreau să vă mărturisesc un lucru. L-am întrebat pe domnul primar general cum a fost în 2008, când tot aşa, îl ataca preşedintele ţării, ca să favorizeze pe contracandidaţi şi mi-a zis că i-a fost bine, că a câştigat. Cred că la fel îmi prinde şi mie bine. Am o singură persoană, pe care am dezamăgit-o, băiatul meu, Andrei, aseară, mă întreba "Tati, e adevărat? Eşti spion? Că aşa a zis Băsescu". Şi i-am zis "Nu". Vezi ce păcat, ce tare, ce ar fi fost”. Acum nici nu ştiam ce să-i spun: să-l trimit pe domnul Băsescu să vorbească cu băiatul meu? Dar băiatul meu e mult mai serios şi mai responsabil şi m-am gândit să-i spun adevărul, că asta e situaţia. Vreau să mulţumesc celor de la presă, îi mulţumesc primarului general şi...

Constantin Niţă: Domnule prim-ministru…

Victor Ponta: Vreţi să vă eliberaţi. Vă rog.

Constantin Niţă: Comisia Europeană a aprobat schema de sprijin pentru marii consumatori acum o oră, deci...

Victor Ponta: Face şi Comisia Europeană lucruri bune. Și Guvernul.

Constantin Niţă: O veste bună pentru toată lumea.

Victor Ponta: Mă bucur atunci. Domnule ministru Vâlcov, că de la dumneavoastră vin banii, deci aprobăm azi hotărârea de guvern cu cei 85 de milioane ajutor de încălzire pentru Municipiul Bucureşti, da?

Darius Vâlcov: Cu siguranţă.

Victor Ponta: Bun. Atunci mulţumesc celor de la presă. Îl conduc pe primarul general şi dumneavoastră, între timp, luaţi-vă toate avizele pe ce a mai rămas de discutat.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei