Declaraţii ale premierului Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern

08 Februarie

 

Buna ziua. Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și în construirea lui am avut în vedere susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice.

De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare organizării acțiunilor Președinției României la Consililul Uniunii Europene. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.

Pentru prima dată, valoarea Produsului Intern Brut va depăși suma de 1.000 de miliarde de lei, iată, încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică.

Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB.

Aș vrea să mai subliniez câteva linii importante ale constructiei bugetare pentru anul 2019. Asigurăm finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin Programul de Guvernare; continuăm creșterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, și a pensiei minime cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei; asigurăm majorarea salariului minim lunar garantat în plată, în mod diferențiat: la 2.080 de lei – față de 1.900 lei, anul trecut, la 2.350 de lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum 1 an vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor.

Pe sănătate. Sănătatea este prioritatea zero pentru noi. Anul acesta, finanțarea este cu 6,1 miliarde lei mai mare decât sumele cheltuite anul trecut, pentru că după majorările salariale din anul 2018 se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare. Deci ne preocupăm nu numai de creșterea veniturilor în sănătate, dar vrem și investiții în unitățile sanitare. Așadar, vom finaliza investițiile pentru reabilitare, extindere și dotare a unităților sanitare începute în anii trecuți, cum ar fi: Spitalul de Padiatrie Timișoara, Spitalele din Fălticeni, Neamț, Hunedoara și Bistrița. Anul acesta, Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în Programul national de sănătate “Mama și copilul”, prin care se vor achiziționa 1000 de incubatoare.

Educația. În bugetul acestui an am alocat educației cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliade lei la 30,8 miliarde lei, banii mergând atât spre investiții, cât și pentru majorările salariale.

Voi enumera câteva programe importante pe care le vom derula în perioada urmatoare: dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive, rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ 2 milioane de copii, majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.

Investiții.  Așa cum am spus în mai multe rânduri, 2019 va fi anul investițiilor. În proiectul de buget, alocăm 49,65 miliarde lei (adică 4,86% din PIB) pentru  investiții, în creștere cu 45% față de anul 2018.

O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari, adică cu 74,4% în plus față de anul 2018.

Bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din anul 2018, ceea ce reprezintă 61,4% din totalul veniturilor bugetelor locale.

Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de sută la sută la bugetele locale, respectiv 22,2 miliarde lei, comparativ cu 15 miliarde, cât s-a repartizat în anul 2018.

Așadar, bugetul anului 2019 este un buget echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare.

La sfârșitul ședinței de guvern, într-o conferință de presă, domnul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, va detalia prevederile din bugetul pe anul 2019.

Încheiem  astazi inca o săptămână cu activitate intensă și decizii importante pentru viitorul Uniunii Europene în calitate de deținători ai președintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Chiar astăzi sunt programate discuții esențiale pe Directiva gaz și copyright. Sunt convinsă că la sfârșitul acestei zile Romania va dovedi încă o dată că își respectă parteneriatele strategice pe care le are și că își indeplinește cu succes rolul pe care îl are în aceste 6 luni.

Miercuri și joi am avut o vizită extrem de bună la Bruxelles și cu semnificații puternice. Am avut întâlniri foarte importante cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene,  Frans Timmermans, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. De asemenea, am prezentat prioritățile președinției rotative în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor, structură ce reprezintă puntea de legătură între autoritățile locale și regionale și instituțiile europene. Mă bucură faptul că susținem un obiectiv comun, și mă refer la necesitatea menținerii fondurilor de coeziune și continuarea acestei politici care va contribui la o dezvoltare echilibrată a tuturor regiunilor europene.

Un moment extrem de important pentru noi a fost  Conferința privind lupta împotriva antisemitismului, un eveniment important organizat de Președinția română a Consiliului UE.  Am ținut ca primul eveniment organizat de România ca țară deținătoare a președinției rotative să fie pe această temă, pentru a transmite un mesaj puternic.

De asemenea, am avut întâlniri excelente cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, directorul executiv al Comitetului American Evreiesc, David Harris, și cu doamna Collette Avital, secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietatilor Evreiesti, și o serie de alti reprezentanți ai comunităților evreiesti.

Vreau să subliniez că în luna care s-a scurs de la preluarea mandatului, România a condus aproximativ 70 de trialoguri/întâlniri cu Parlamentul European în cadrul cărora au fost obținute rezultate concrete.

Am reușit să obținem consens pentru 24 de dosare care privesc teme cu impact în viața de zi cu zi a cetățenilor: mă refer la agricultură și pescuit, mediu, transporturi, comunicații și societate informațională, muncă și protecția lucrătorilor, competitivitate și finanțe.

Suntem, așadar, implicați activ pe toate palierele în acțiunile pe care le presupune președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Iar toate acțiunile pe care le desfășurăm au în centrul preocupărilor noastre cetățenii europeni și mă bucur că avem o bună colaborare cu celelalte instituții europene, mă refer la Parlamentul european și la Comisia europeană. Ne dorim să menținem acest ritm de lucru și în celelalte luni și să finalizăm cât mai multe dosare.

Nu în ultimul rînd, găzduim în aceste zile primul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne, unul dintre cele mai importante evenimente de la începutul preluării Președinției Consiliului UE. În discuție sunt teme de interes comun pentru toate statele membre și pentru instituțiile europene, precum migrația, combaterea terorismului, cooperarea polițienească și viitorul spațiului Schengen.

Este un bun prilej să spunem cu fermitate că aderarea la spațiul Schengen este un obiectiv național și că Romania indeplinește toate condițiile pentru acest lucru. Vreau să felicit ministrul Afacerilor Interne, ministrul Apărării Naționale pentru modul în care au organizat și pentru modul în care s-au prezentat la aceste reuniuni importante.

În final aș vrea să fac câteva remarci privind decizia președintelui de a respinge din nou propunerea făcută pentru Ministerul Dezvoltării.

Așadar, avem stabilite resursele bugetare pentru a impulsiona investițiile de care românii au nevoie: investiții în infrastructură, în școli și grădinițe, în modernizarea localităților. Comunitățile locale au nevoie de acest sprijin și facem toate eforturile să dezvoltăm uniform fiecare regiune a țării pentru a le oferi tuturor românilor o viață mai bună. Ministerul Dezvoltării are nevoie, mai ales în această perioadă în care asigurăm și președinția rotativă, de un ministru titular, un ministru dedicat și cu experiență.

Tocmai de aceea am nominalizat-o pentru această funcție pe  Olguța Vasilescu, un om cu o experiență vastă în administrația locală, dar și în activitatea ministerială.  Lia Olguța Vasilescu este ministrul care a gestionat cu succes două dintre cele mai complexe legi adoptate de actuala Coaliție, și mă refer la  Legea salarizării unitare și Legea pensiilor. De aceea, argumentele folosite de președintele țării, pentru ceea ce în fapt este un blocaj la adresa Guvernului, sunt necredibile.

Am dat dovadă de toată deschiderea și de multă răbdare în raport cu atitudinea președintelui, care a răspuns doar prin atacuri și încercări repetate de a bloca activitatea Guvernului.

Este regretabil că președintele țării vrea să împiedice investițiile la nivel local și nu-i pasă că pune în pericol implementarea unor proiecte vitale pentru cetățeni.

Eu cred că acest lucru nu mai poate continua!

Îi solicit domnului președinte să abandoneze jocurile politice! România este mai importantă, românii sunt mult mai importanți decât o campanie electorală sau jocurile politice. Conflictul pe care îl întretine președintele nu ajută economia și nu aduce nimic bun în viața românilor. Cetățenii nu au nevoie de lupte politice, au nevoie de investiții și pentru acest lucru Guvernul României trebuie să fie lăsat să lucreze.

Pe agenda ședinței avem și un proiect de lege care îmbunătățește procedurile de dobândire și păstrare a drepturilor lucrătorilor la pensie suplimentară.

Prin acest proiect se asigură cadrul necesar protecției mobilității lucrătorilor, pe care să îl respecte orice schemă de pensie suplimentară și nu se reglementează înființarea unei noi scheme de pensii suplimentare în România.

Ulterior, vor putea fi adoptate sau menținute dispoziții mai favorabile pentru dobândirea și păstrarea drepturilor la pensie suplimentară de către lucrătorii care își încetează activitatea.

La finalul ședinței de guvern purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi. Vă mulțumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei