Declaraţii de presă susținute de ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, la finalul ședinței de guvern

15 Octombrie

Declaraţii de presă susținute de ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, la finalul ședinței de guvern

Rovana Plumb: Buna ziua, mulțumesc foarte mult pentru participarea la conferința de presă, subiectele sunt și cele pe care le-a anunțat și domnul prim-ministru, legat de investiția pe care o face guvernul în copii, copiii care reprezintă o resursă extraordinară, reprezintă o valoare și reprezintă viitorul acestei țări. Astăzi am adoptat în ședința de guvern ,actele normative referitoare la: mărirea alocației pentru sprijinul familiei, pentru 500 de mii de copii care provin din familiile sărace, adică această creștere va reprezenta cu câte 42 de lei pentru fiecare copil, pentru toți cei 500 de mii de copii care provin din familiile sărace, adică fiecare membru al familiei având până în 530 de lei. Tot astăzi am aprobat prin același act normativ aplicarea unui tratament egal pentru toți copiii care se află în sistemul special de protecție, respectiv pentru copiii care se află în îngrijire la familii în plasament și care primesc 97 de lei. De la 1 noiembrie vor primi 440 de lei, exact tot atât cât primesc și copiii care sunt în grija asistenților maternali. Este vorba de 20 de mii de copii. Tot astăzi am adoptat hotărârea de guvern prin care de la 1 decembrie dublăm alocația de hrană zilnică pentru toți copiii care se află în sistemul de protecție specială, respectiv 60 de mii de copii. De asemenea, de la 1 ianuarie 2015 vom dubla alocația de hrană zilnică, de la opt lei la 16 lei pentru toate persoanele adulte cu dizabilități sau care se află în centrele de îngrijire, reprezentând aproape 43 de mii de persoane. În ceea ce privește majorarea alocației pentru sprijinul familiei cu 42 de lei pentru fiecare din cei 500 de mii de copii, ea intră în vigoare de la data de 1 noiembrie, anul acesta. Mulțumesc dacă sunt întrebări.
Rovana Plumb:În ceea ce privește majorarea alocației pentru sprijinul familiei cu 42 de lei pentru fiecare din cei 500.000 de copii, ea intră în vigoare de la data de 1 noiembrie anul acesta. Mulțumesc. Dacă sunt întrebări.
Reporter: Nu este totuși discriminare să fie doar pentru copiii din familiile cu venituri mai mici?
Rovana Plumb: Este vorba de mărirea alocației de sprijin a familiei. Toți ceilalți copii vor primi câte 42 de lei, așa cum este stipulat în legislație în ceea ce privește alocația de stat. Noi vorbim de alocația de susținere a familiei prin care fiecare copil care provine din aceste familii, care au un venit până la 530 de lei pe membru de familie primesc susținere din partea statului.
Reporter: Deci, nu este alocația aceea pe care o primesc toți copiii.
Rovana Plumb:Nu este vorba de alocația de stat. Este vorba de componenta alocației prin alocația pentru sprijinul familiei. Toți cei de până acum primeau la fel, alocație pentru sprijinul familiei, dar am considerat că este uman, că este normal să investim în copii, iar cei care într-adevăr au nevoie de intervenția noastră să poată să și obțină și de aceea am majorat.
Reporter: 530 de lei venit pe membru de familie.
Rovana Plumb :Până.
Reporter: Este venitul brut sau net?
Rovana Plumb :Net. Tot ceea ce înseamnă zonă de asistență socială discutăm numai pe venituri nete sau pe sume nete.
Reporter: Ați făcut și calculul cât înseamnă totalul necesarului de bani la buget?
Rovana Plumb :Da. Sigur că da. Impactul bugetar pentru cei 500.000 de copii, vi-l spun imediat, înseamnă 20 de milioane pentru 2014 și 245 de milioane pentru 2015. 
Reporter: Și pentru celelalte măsuri?
Rovana Plumb: Da. Pentru tratamentul egal pentru copiii din asistență de protecție specială avem trecerea de la 97, de la nivelul de plasament, la 440 de lei la asistenți maternali. Înseamnă pe lună 6,5 milioane de lei. Da, da. 6,5 milioane pe lună, tratamentul egal pentru toți copiii din sistemul de protecție specială.
Reporter: Și pentru alocația de hrană, cea care s-a dublat de la 1 decembrie?
Rovana Plumb :Cea care se dublează de la 1 decembrie înseamnă 4,5 milioane de lei pe lună, iar pentru 2015 - 54 de milioane de lei.
Reporter: De unde avem acești bani în bugetul statului?
Rovana Plumb :Pentru tot ceea ce înseamnă anul acesta, avem în bugetul Ministerului Muncii, din bugetul de asistență socială, pentru tot ceea ce înseamnă anul 2015 am previzionat să cerem pentru următoarea execuție bugetară.
Reporter: Credeți că vor fi bani la buget anul următor pentru a putea susține aceste măsuri și în 2015 și în perioada următoare?
Rovana Plumb: În momentul în care luăm o decizie și adoptăm în guvern anumite măsuri, fundamentăm foarte clar dacă avem aceste resurse, da
Reporter: Se ia în calcul introducerea unor noi taxe sau impozite pentru a aduce mai mulți bani la buget?
Rovana Plumb:Nu se iau în calcule niciun fel de suplimentări sau introduceri de noi taxe la bugetul de stat.
Dorina Ungureanu- România TV: Vroiam să vă întreb, în condițiile în care ați discutat cu Ministerul de Finanțe pentru aceste majorări și ați făcut calcule gândindu-vă și la bugetul pentru 2015, dacă s-a stabilit pentru acea îndemnizație minimă socială pentru pensionari, aceea de 350 de lei? Sau când puteți să ne spuneți? Deja se apropie termenul de 1 ianuarie.
Rovana Plumb:Desigur, încă nu am finalizat discuțiile, dar cu siguranță în următoarele două-trei săptămâni vom ajunge la o cifră finală.
Reporter: Ar exista în 2015 bani și pentru majorarea alocației pentru copii, aceea de 42 de lei?
Rovana Plumb:În momentul de față nu am luat în calcul decât această majorare pentru cei 500.000 de copii din familiile cu venituri reduse.
Reporter: La Prima Tv au fost difuzate materiale cu persoane vârstnice care sunt obligate să cerșească pentru că nu au o pensie sau o pensie foarte mică. Au muncit dar nu au avut carte de muncă. Aveți un plan și pentru aceste persoane?
Rovana Plumb :Toate aceste persoane sunt cuprinse în planul de asistență socială şi primesc acel beneficiu social care se numește venit minim garantat. În ceea ce privește persoanele care nu au muncit niciodată și nu au niciun fel de pensie, nu există decât beneficiile sociale. Pentru anul 2015 lucrăm cu Banca Mondială pentru a introduce un nou sistem în ceea ce privește asistență socială cuplând trei beneficii sociale în venitul minim de inserție.
Reporter: Există și Legea persoanelor vârstnice, se mai întâmplă ceva cu acele prevederi?
Rovana Plumb:Da, lucrăm în momentul de față cu Banca Mondiala pentru a updata acele prevederi legate de persoanele vârstnice, cât și o strategie privind îmbătrânirea activă.
Reporter: Și când va fi finalizată?
Rovana Plumb:În martie 2015.Cu plăcere
Reporter: Vorbeați despre acea alocație de 42 de lei care reprezintă de fapt un sprijin pentru familie. Ați spus că sunt 500.000 de copii. Fiind un sprijin pentru familie, este sigur faptul că în aceste familii există 500.000 de copii?
Rovana Plumb:Bineînțeles. Este vorba de 284.000 de familii care primesc în momentul de față alocație pentru sprijinul lor de la bugetul de stat și care cresc 500.000 de copii. Mulțumesc și eu  foarte mult! Vă doresc o zi bună și o săptămână și mai bună!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


     Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei