Declarații susținute de premierul Mihai Tudose și de membrii Cabinetului la începutul ședinței de guvern

01 Nov

[Check against delivery]

Mihai Tudose: Încep ședința de astăzi, partea publică, prin a-l ruga pe domnul ministru Felix Stroe să ne prezinte concluziile discuţiilor cu Banca Mondială. Discuţiile au început la guvern la ora 16:00 şi au continuat apoi, dar într-o formulă restrânsă, cu Ministerul Transporturilor, până azi noapte târziu. Dle Stroe, vă rog!

Felix Stroe: Dle prim ministru, după şedinţa pe care aţi condus-o, a avut loc încă o rundă la guvern, după care, împreună cu dl ministru Marius Nica, am continuat discuțiile la Ministerul Transporturilor. Este o oportunitate extraordinară pe care cu siguranţă nu o irosim. În momentul de faţă, echipa tehnică de la MT este pe traseu să vizioneze punctele nevralgice de pe Autostrada Ploieşti-Braşov, cu echipa tehnică de la Banca Mondială. Ne-am sfătuit şi acţionăm împreună cu dl ministru Marius Nica. După ce se întorc din teren, se face o foaie de parcurs foarte condensată şi vă rog respectuos, dacă ne blocăm undeva, să îmi permiteţi să vă informez imediat. Am credinţa că, dacă o gestionăm cum trebuie şi nu avem încotro, vom face repede această autostradă, este o oportunitate extraordinară cu Banca Mondială.

Mihai Tudose: Vă mulțumesc, domnule ministru. Poate mai mergem şi pe celelalte autostrăzi. Eu vă anunţ că, începând de astăzi, o să avem nişte vizite pe nişte şantiere.

Felix Stroe: Vă mulţumesc.

Mihai Tudose: Nu vă spun nici dumneavoastră unde.

Felix Stroe: Vă mulţumesc. Cu siguranţă o să căpătăm viteză. De asemenea, am pregătit lucrarea pe care mi-aţi dat dispoziţie să o fac pe cele trei variante de finanţare şi sunt în măsură să v-o prezint când dispuneţi.

Mihai Tudose: Înţeleg că şi la metrou aţi avansat pe M6, procedură de licitaţie, dacă am fost eu bine informat.

Felix Stroe: Da, o să vă informez punctual.

Mihai Tudose: Bun, mulţumesc! Domnule ministru Bodog, cele cinci spitale din cele opt...

Florian Bodog: Da, domnule...

Mihai Tudose: ... trei le-am rezolvat, mai sunt cinci.

Florian Bodog: Da, domnule prim-ministru, aşa cum se ştie, pe agenda de lucru de astăzi, am memorandumul cu privire la identificarea surselor de finanţare pentru celelalte cinci spitale. Am avut mai multe discuţii pe această temă cu dumneavoastră, cu domnul viceprim-ministru şi, în perioada imediat următoare, vom demara inclusiv procedurile pentru a solicita autorităţilor locale alocarea spaţiilor pentru cele cinci spitale. Cele cinci spitale fac parte dintre cele opt care sunt prevăzute în programul de guvernare.

Mihai Tudose: Eu vă spun că diseară sunt la UPU Sibiu, ca să ştiţi de acum. Înţeleg că s-au întâmplat nişte lucruri bune, dar mai e loc.

Florian Bodog: Sibiul face parte din ordinul ministrului sănătăţii și poate accesa fonduri, atât pentru UPU Sibiu, Spitalul Judeţean, cât şi pentru Centrul de Primire a Urgenţelor Sibiu, pediatrie. Axa este deschisă de luna trecută, cele două autorităţi locale - consiliul judeţean şi consiliul local - trebuie să depună proiecte şi pot accesa fonduri atât pentru extindere, cât şi pentru dotare.

Mihai Tudose: Felicitări şi domnului ministru Nica pentru prima reuşită dintr-un program mai vast, înţeleg, 50 de milioane de euro  pentru un drum judeţean în Maramureş, unde lucrurile nu stăteau chiar foarte bine.

Marius Nica: Da, domnule prim-ministru, până la sfârşitul anului, semnăm toate contractele de finanţare pe drumurile județene, acolo unde ele sunt declarate eligibile.

Mihai Tudose: Felicitări! Şi nu în ultimul rând, cu bucuria de rigoare - ca să nu spun stupoare - că se întâmplă, înţeleg că dăm drumul la un penitenciar nou.

Tudorel Toader: Domnule prim-ministru, în vederea îndeplinirii cerinţelor hotărârii-pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului este propunerea de preluare a două unităţi militare de pe raza comunei Unguriu, judeţul Buzău, unităţi militare aflate evident în patrimoniul, în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Este o suprafaţă de teren foarte generoasă, are clădiri care sunt solide, bune de folosit pentru Administraţia penitenciarelor şi acolo avem în vedere să vă propunem construcţia unui nou penitenciar, un penitenciar modern la standarde europene, prin care, împreună cu penitenciarul de la Berceni, unde s-a dat drumul la studiul de fezabilitate, să asigurăm capacitatea de cazare la cei patru metri pe deţinut, astfel cum ne obligă Convenţia europeană, cum ne obligă jurisprundenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Vă mulţumim!

Mihai Tudose: Şi eu vă mulţumesc, felicitări! Dar haideţi să închidem subiectul, că ne pasc penalităţi.

Tudorel Toader: Domnule prim-ministru, numai o frază! Înainte de ședința de guvern, am vorbit cu Agentul european la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Săptămânal aproape vorbesc cu judecători, conducerea de la Curtea Europeană. În luna noiembrie venim cu foaia de parcurs, o foaie care este şi în prealabil agreată, pe care o vom supune aprobării dumneavoastră. Adică să nu aşteptăm luna ianuarie - scadenţa, termenul. Chiar în noiembrie să ne prezentăm la Curtea Europeană şi să nu ne prezentăm numai cu declaraţii, cu foaia de parcurs, ci chiar şi cu rezultate concrete. Vă mulţumesc!

Mihai Tudose: Şi din nou nu ştiu cum aţi făcut, domnule Fifor, sau cum de aţi reuşit ca terenul de la Antiaeriană, în sfârşit, să poată fi utilizat pentru a da o nouă faţă Bucureştiului.

Mihai Fifor: Domnule prim-ministru, stimaţi colegi, ne-am străduit împreună cu colegii de la Ministerul Dezvoltării, cu toţi ceilalţi miniştri implicaţi în această avizare. Într-adevăr, astăzi vă supunem atenţiei această mărire a responsabilităţilor pe care sectorul 5 le poate avea pe terenul respectiv.

Mihai Tudose: Mulţumesc! Către Secretariatul General, vreau săptămâna viitoare o informare cu Cartierul justiţiei...

Roxana Bănică: Domnule prim-ministru.

Mihai Tudose: ... că au trecut nouă luni. Mulţumesc colegilor de la presă! Intrăm în ordinea de zi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei