Declarații susținute de premierul Mihai Tudose și de membrii Cabinetului la începutul ședinței de guvern

29 Nov

[Check against delivery]

Mihai Tudose: Bună ziua! O să încep prin a felicita colegii care s-au ocupat, mă refer la Societatea Română Transgaz, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, care au reușit să finalizeze săptămâna aceasta semnarea contractului pentru execuția BRUA, gazoductul care tranzitează în cea mai mare parte România, o investiție majoră, cu 3.000 de locuri de muncă. Felicitări celor doi colegi, celor două ministere şi companiei că au dus la bun sfârșit acest proiect. De asemenea, mai avem nişte veşti bune din transporturi, pe care le-am primit dimineaţă şi eu. Domnule ministru Stroe, dacă sunteţi drăguţ să le detaliaţi.

Felix Stroe: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Stimați colegi, avem două veşti foarte bune. În primul rând este vorba despre depunerea până la această dată a două aplicații de finanțare pentru un proiect feroviar şi un proiect rutier din fonduri europene. Este vorba de 1,758 miliarde de euro, fără TVA, precizez; calea ferată de mare viteză Gura Sada-Simeria, care a fost depus pe 23.11 şi 364 de milioane de euro, de asemenea, fără TVA, pentru un proiect rutier, Sebeş-Turda, adică 2,122 miliarde de euro fără TVA, din care deja am început să facem plăţi. De asemenea, mâine vom depune o a treia aplicaţie, o aplicaţie rutieră, Câmpia Turzii-Ocna Târgu Mureş, de 312 milioane de euro, fără TVA. Deci, sunt veşti foarte bune din acest domeniu şi încă o veste foarte bună: până la 31.12, cu siguranţă, depunem aplicația de finanțare pentru magistrala M6 pentru metrou, în valoare de 1,4 miliarde de euro, fără TVA.

Mihai Tudose: Felicitări, domnule ministru. Îmi retrag ce am spus la învestirea dumneavoastră, cu "munciţi 30 de zile". Sunt convins că acum şi februarie va avea 30 de zile. În ritmul ăsta... Felicitări! Tot la vești bune, doamna ministru Olguţa Vasilescu. Salariul minim pe economie.

Lia Olguţa Vasilescu: Vă mulţumesc, domnule prim-ministru. Avem astăzi pe ordinea de zi hotărârea de guvern pe care am prezentat-o într-o primă lectură în urmă cu o lună de zile, privitoare la creșterea salariului minim brut garantat în plată, fără adaosuri şi alte sporuri, la suma de 1.900 de lei care este corespunzător salariului de 1.550 de lei pe care îl avem în programul de guvernare, plus întoarcerea sarcinii fiscale. Vă mulţumesc.

Mihai Tudose: Vă mulţumesc. Tot apropo de salarizare, apropo de nişte manifestaţii din faţa Guvernului, o informaţie publică: cât are unul dintre domnii din piaţă: 12.498 de lei, salariu lunar, a unui director de la APIA, din teritoriu. Li se pare puţin. Nouă ni se pare că e mult pentru un director dintr-un judeţ, pentru că ia cât un ministru. Ca să rămânem aici. Şi ne apropiem de finalizarea începutului unui proiect, ca să spun aşa, domnule ministru Fifor.

Mihai Fifor: Domnule prim-ministru, vă mulţumesc. Astăzi vă propunem proiectul de hotărâre a guvernului privind organizarea şi funcționarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, îi dau titulatura cea nouă, pentru că ne bucură să putem să anunțăm acest proiect de hotărâre şi încă o dată doresc să vă felicit pentru această inițiativă ca Institutul Cantacuzino să treacă în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. Credem că vom putea să relansăm activitatea acestui prestigios institut de care are atâta nevoie această ţară. Suntem deîndată după adoptarea acestei hotărâri a guvernului în faza în care vom semna protocolul efectiv de preluare a acestui institut şi sperăm ca de anul viitor să putem să intrăm linie dreaptă pentru reluarea producției de vaccin în România, un lucru de care, repet, avem foarte mare nevoie. Vă mulţumesc, domnule prim-ministru.

Mihai Tudose: Domnule ministru, el este la MApN şi tocmai ca să evităm noţiuni de genul "credem că" e cu "trebuie".

Mihai Fifor: Se execută, domnule prim-ministru.

Mihai Tudose: Exact. Vă mulţumesc. Domnule ministru Bodog, reforma în domeniul sănătății sau începutul reformei cu debirocratizarea.

Florian Bodog: Avem ordonanţă de urgenţă astăzi pentru a modifica Legea 95, în sensul alinierii prevederilor legii cu prevederile noului Cod Fiscal. În același timp, reglementăm utilizarea cardului de sănătate şi definim faptul că utilizarea fără drept a cardului de sănătate constituie acum infracțiune şi în același timp, prin armonizarea cu prevederile Codului Fiscal, ușurăm finanţarea şi ajungerea fondurilor de la bugetul de stat la Casa de Asigurări, în aşa fel încât să scoatem Ministerul Sănătăţii din această ecuație, banii vor ajunge de la bugetul de stat direct în fondul naţional de asigurări de sănătate. Mulţumesc, domnule prim-ministru.

Mihai Tudose: Mulţumesc, domnule ministru. Mulţumesc colegilor de la presă. Intrăm pe ordinea de zi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei