Declarații susținute de premierul Mihai Tudose și de membrii Cabinetului la începutul ședinței de guvern

20 Decembrie

 

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Mihai Tudose: Bună ziua! Scuze pentru întârziere. /.../ și noi tot pe justiție cu un punct. Încep prin a-i da cuvântul domnului Bogdan Pușcaș de la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, pentru cele mai bune vești din ședința de astăzi.

Bogdan Pușcaș: Bună ziua. Prin adoptarea ordonanței în cadrul ședinței de guvern de astăzi în principal urmărim simplificarea modului de aplicare a prevederilor celor trei texte normative și corelarea lor. În principal, ne dorim creșterea calității textului și corelarea între actele normative, traducerea completă a directivelor în sensul introducerii pragului de licitație de 929.000 de lei pentru autoritățile locale, ajustarea prețului contractului în funcție de modificările legislative apărute ulterior semnării lui și aici avem în vedere și salariul minim, posibilitatea achiziționării directe a unei cantități de maxim 20% din valoarea unei licitații, acolo unde este identificată nevoia și ea se manifestă stringent și în același timp dorim clarificarea unor noțiuni, cum ar fi noțiunea de organism drept public pentru diferențierea între societățile comerciale care au sau nu calitatea de autorități contractante. Bineînțeles, această ordonanță constituie temei pentru promovarea unei hotărâri de guvern de aprobare a normelor de aplicare și ea venită în sprijinul simplificării, transparentizării și corelării procedurilor de zi cu zi din activitatea experților de achiziții publice. Vă mulțumesc.

Mihai Tudose: Mulțumim, dle președinte. Și de asemenea o veste bună de la dl Stroe.

Felix Stroe: Dle prim-ministru, domnilor și doamnelor miniștri, în ultimele două luni de zile am rescris o aplicație, aplicația de metrou M6. Suntem în măsură să anunțăm astăzi că, pe 27, vom depune această aplicație în valoare de 1,327 miliarde de euro, fără TVA, și că avem tot aranjamentul financiar pentru magistrala M6. Cred că este o veste bună. Mulțumesc.

Mihai Tudose: Și când se poate finaliza magistrala? Mergem și noi cu metroul...

Felix Stroe: Această magistrală cu siguranță va fi gata până în anul 2020.

Mihai Tudose: La început sau la sfârșit?

Felix Stroe: Adică, la timp. Va fi gata la timp pentru angajamentul pe care îl are România cu activitățile din anul 2020.

Mihai Tudose: Adică, Campionatul de Fotbal, da?

Felix Stroe: Da.

Mihai Tudose: Bine, mulțumesc. Astea au fost lucrurile deosebite. Mulțumesc colegilor de la presă. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei