Declarații susținute de premierul Mihai Tudose și de membrii Cabinetului la începutul ședinței de guvern

10 Ianuarie

[Check against delivery]

Mihai Tudose: Bună ziua! La mulţi ani pentru cei cu care ne vedem prima dată anul acesta; este prima şedinţă de guvern din acest an. Să dea Dumnezeu să avem un an rodnic, liniştit în mod cert nu va fi.

Încep prin a face un anunţ mult aşteptat, răspunzând la cele 420 de întrebări transmise pe diverse canale despre situaţia din Poliţia Română. Am avut o discuţie cu domnul Bogdan Despescu. Mi-a prezentat raportul care înţeleg că a fost gata de-abia astăzi dimineaţă. Am înţeles, de pe surse, că propunerea.... noua propunere şi-a declinat intenţia de a ocupa funcţia şi l-am rugat pe domnul Despescu ca, într-o săptămână, să-mi prezinte măsurile luate de domnia sa în această săptămână pentru remedierea situaţiei. Ceea ce, totuşi, trebuie remarcat, este că acel făptaş a fost prins totuşi în două zile. E o notă foarte bună pentru Poliţie. De ce nu s-au luat şi alte măsuri sau unde lucrurile au scârţit, repet, domnul Despescu are o săptămână să îmi prezinte concluziile.

Intrând în logica guvernamentală pură, o să îl rog pe domnul Marius Nica să ne expună - şi dumneavoastră şi colegilor - măsurile pe fonduri europene, primele din acest an.

Marius Nica: Mulţumesc, domnule prim-ministru! Cu sprijinul colegilor din guvern, am publicat astăzi, pe site, finanţările disponibile pentru beneficiarii publici şi privaţi - lunile ianuarie, februarie, martie. Suma pe care o lansăm este de 3,1 miliarde de euro şi, în principal, este direcţionată  pentru serviciile de sănătate în ceea ce priveşte reabilitarea, modernizarea şi dotarea ambulatoriilor, pentru investiţii în infrastructura de cercetare, dezvoltare, comunicaţii şi  utilizarea noilor tehnologii, investiţii în regenerarea urbană - şi ne referim aici la oraşe mari şi mici - apel naţional prin care vor fi finanţate servicii sociale, reabilitări, locuri de joacă, clădiri abandonate, zone pietonale, parcări, precum şi servicii sociale de calitate şi reducerea numărului de persoane aflate în risc şi excluziune socială prin Programul Operaţional Capital Uman. Acest obiectiv face parte din strategia Guvernului asumată pentru anul 2018, ca în acest an să avem lansate toate cele 23 de miliarde de euro disponibile a fi cheltuite până în anul 2023. Mulţumesc încă o dată colegilor din guvern.

Mihai Tudose: Şi eu vă mulţumesc! Felicitări! Practic, a început competiţia cu domnul ministru Daea, cine atrage mai multe fonduri europene. Sunteţi în pericol, domnule ministru!

Petre Daea: Domnule prim-ministru, nici eu, nici colegul şi nici guvernul nu suntem în pericol, suntem pe drumul cel bun şi vă spun că, până la această, dată am plătit subvenţii pentru fermieri în valoare de un 1,5 miliarde, iar din data din 5 ianuarie avem deja 664 de milioane în visteria ţării de la Uniunea Europeană.

Mihai Tudose: Iată, a fost prima operaţiune a statului în 9 ani. 600 de milioane, felicitări.

Petre Daea: Exact, vă mulţumesc.

Mihai Tudose: Banca Mondială şi-a revizuit estimarea privind închiderea anului 2017, ducându-ne la o creştere de peste 6, de 6,4%;  o să avem şi noi, în curând, doamna secretar de stat, datele oficiale. Dar cunoscând pesimismul de care au dat ei dovadă întotdeauna, apreciem procentul dat de ei, 6,4% creştere pe 2017, şi au îmbunătăţit şi prognoza pentru 2018, ceea ce nu este un lucru rău. Și dacă tot a venit vorba, doamna Pescaru, pe ordinea de zi de astăzi aveţi o hotărâre privind programul Prima Casă, cu alocări de fonduri. Vă rog frumos să o prezentaţi pe scurt?

Daniela Pescaru: Da, domnule prim-ministru, într-adevăr, avem un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG. nr 717/2009. Prin acest proiect de hotărâre, propunem aprobării Guvernului plafonul garanţiilor care pot fi emise pentru acest program Prima Casă, în cuantum de 2 miliarde de lei, pentru anul 2018. De asemenea, mai propunem unele măsuri tehnice care să conducă la debirocratizare şi la reducerea timpului de aşteptare al finanţatorilor şi beneficiarilor pentru obţinerea acordurilor. O altă măsură propusă prin proiectul de hotărâre este reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2% şi în cazul construcţiei de locuinţe, ca şi în cazul achiziţiei de locuinţe. Astea ar fi, în linii mari, principalele măsuri.

Mihai Tudose: Vă mulţumesc! De asemenea, o veste bună, importantă, în programul de guvernare, domnul secretar de stat Rândunică, vă rog frumos. pentru tinerii cu dizabilităţi, dezavantajaţi? Vă rog.

Adrian Rândunică: În programul de guvernare, la secţiunea "Şanse reale pentru tineri", se face referire la implementarea programului "Garanţia pentru tineri", numărul de tineri potenţial beneficiari – 400.000, cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. Sursa de finanţare - Programul Operaţional Capital Uman, implementare 2017-2020. Printre măsurile propuse se numără şi programele de tip "pasarela", locuri de muncă din sectorul public, care pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajaţi pentru a dobândi abilităţi transferabile în joburile din sectorul privat. Având în vedere aspectele anterior menţionate, precum şi faptul că integrarea tinerilor dezavantajaţi pe piaţa muncii depinde în mod fundamental de existenţa unor locuri de muncă adecvate necesităţilor acestora, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale propune prezentul proiect de act normativ care are scopul de a activa autorităţile publice de la nivel local în procesul de integrare în piaţa muncii a tinerilor dezavantajaţi, atribuind în mod exclusiv un număr de locuri de muncă din sectorul public la nivel local tinerilor dezavantajaţi, pe o perioadă determinată de 24 de luni, facilitând astfel acumularea de experienţă şi competenţă pentru a putea fi ulterior valorificată pe locuri de muncă din sectorul privat. Vă mulţumesc.

Mihai Tudose: Felicitări, să dea Dumnezeu să vă iasă! Mulţumesc colegilor de la presă.  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei