Declarații susținute de premierul Mihai Tudose la începutul ședinței de guvern

06 Iulie

 

[Check against delivery]

 

Mihai Tudose: Bună ziua. Înainte de a intra pe ordinea zi oficială, o să o rog pe doamna ministru de Interne Carmen Daniela Dan să ne prezinte succint informarea privind necesarul pe linie de intervenție rapidă SMURD, servicii speciale și tot ce am vorbit săptămâna trecută. 
Carmen Dan: Mulțumesc, domnule prim-ministru!
Mihai Tudose: Înțeleg că ați făcut lucrarea împreună cu domnul ministru...
Carmen Dan: Cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Sănătății. Și Justiția și mulțumim! Așa cum s-a stabilit în ședința trecută de guvern, în cursul acestei săptămâni, la nivelul Ministerului de Interne, a funcționat acest grup de lucru, care a întocmit un raport amplu privind necesitățile de dosare și propuneri pentru îmbunătățirea componentei de aviație - MAI și MApN - pentru executarea în comun a misiunilor în situații de urgență.
La întocmirea acestui raport, s-a avut în vedere o abordare atât în ceea ce privește cooperarea operațională, precum și necesitățile de consolidare a cooperării și, nu în ultimul rând, o analiză asupra surselor financiare și condiționărilor legislative. 
În sinteză, în acest moment, pot să prezint abordarea într-o primă fază a acestei concepții de căutare-salvare. Aceasta urmând a fi inserată, așa cum se va decide în cadrul ședinței de guvern, într-un memorandum sau într-un act normativ.
Astfel, într-o primă instanță, am avut în vedere asigurarea disponibilității aeronavelor existente și aici am luat în considerare reparația capitală, într-un centru autorizat, a motoarelor avionului mediu curier Cessna, seria 5600200, destinat misiunilor umanitare SMURD. Necesarul financiar pentru această operaționalizare este de un milion cinci sute de euro. Reparația capitală a elicopterului MI-8 și configurarea acestuia pentru misiuni de căutare-salvare, inclusiv pe mare - vorbim de montarea sistemului de flotabilitate - necesarul financiar estimat fiind de cinci milioane șase sute de euro. Asigurarea capabilităților necesare pentru zborul night vision goggles, pentru elicoptere grele din dotare am luat în calcul operaţionalizarea a cinci elicoptere deja existente, vorbim de un necesar financiar de cinci milioane de euro; executarea de reparaţii şi asigurarea resursei de zbor în anul 2017, vorbim de un efort financiar de 2.000.527 euro, precum şi reducerea deficitului de personal. Necesarul financiar, bineînţeles, trebuie abordat în funcţie de bugetul alocat ordonatorului secundar.
În ceea ce priveşte capabilităţile cu care contribuie Ministerul Apărării Naţionale, s-a avut în vedere identificarea la nivelul acestui minister a soluţiilor optime de asigurare a echipamentelor medicale specifice, compatibile cu cele din sistemul naţional de sănătate, care să poată fi întrebuinţată la îndeplinirea misiunilor umanitare SMURD, la nevoie şi pentru elicopterele care pot opera în sistem MEDEVAC. Necesarul financiar pentru acest efort este de 400 mii de euro - vorbim de identificarea a cinci locaţii şi a unui kit medical pe locaţie; identificarea la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a unei locaţii în zona centrală a teritoriului național, în proximitatea arcului Carpatic, pentru finanţarea amenajării acesteia ca teren de aterizare, prevăzut cu posibilităţi de alimentare a elicopterelor, marcaje şi iluminaţie specifică, locaţia va avantaja executarea misiunilor SAR în zona muntoasă - misiunile SAR sunt misiuni de căutare-salvare - necesarul financiar este de 220 mii de euro - precum şi exploatarea capabilităţilor aeronavelor C-27 Spartan, de intervenţie la urgenţe pentru stingerea incendiilor, vorbim de sistemul de lansare din aer a containerelor de apă, prin asigurarea unui stoc de kituri de stingere a incendiilor, consumabile. Aici avem nevoie 90 mii de euro. Total necesar financiar pentru această primă etapă ar fi o sumă de 15.385.000 de euro. 
Mihai Tudose: Am înţeles. Şi asta doar în etapa întâi.
Carmen Dan: În etapa întâi. Analiza are în vedere şi o etapă ulterioară, care are o analiză şi financiară, a costului financiar, pentru perioada 2018 - 2020.  Mulţumesc.
Mihai Tudose: Şi eu vă mulțumesc, doamna ministru. Pentru informarea publică, totalul ar fi de aproape 400 de milioane de euro, totalul general, cu toate etapele. Dar pentru etapa I - de 15.385.000 de euro. Domnule ministru de Finanțe, la rectificare vreau banii ăștia. Nu e cu da sau nu. Da? Și, de asemenea, doamna ministru, întreprindeți toate măsurile să veniți cu memo în guvern, să începeți deja procedurile de achiziție, de reparație, de contractare, acolo unde este cazul. Mulțumesc! 
Pe educație, domnule ministru Pop, credeți că e vreo șansă să fim primul guvern în ultimii 10 ani, sau cât or fi, care să nu mai aibă pe 15 septembrie celebrul scandal al manualelor care nu sunt când începe anul?
Liviu Pop: Domnule prim-ministru, stimați colegi, e prioritate zero, dacă o pot numi așa, a mandatului meu. Avem, în momentul de față, licitația în desfășurare. Exact astăzi se încarcă pe platforma SEAP toate cele 119 proiecte de manuale școlare pentru clasa a V-a. În rest, toți copiii au retipărirea rezolvată. În 11 septembrie avem manualele pentru copiii de clasa a V-a, pentru că discutăm de 151.950 de elevi care vor începe clasa a V-a pe noua programă școlară. Evident, la începutul lunii august vom avea o consultare publică și o întâlnire la nivelul guvernului, pentru că atunci se va decide ce manual va merge la fiecare profesor din învăţământul preuniversitar. 
Avem bani inclusiv pentru formarea dascălilor pentru noile manuale școlare, aşa că nu este nevoie la rectificarea bugetară pe acest capitol de sume suplimentare, important e să ne mobilizăm la nivelul ministerului, lucru pe care îl vom face. În 11 septembrie pentru prima dată, aşa cum am spus, să avem manualele pe noile programe şcolare pentru copii de clasa a V-a, care, să nu uităm, din cinci ani de zile au avut tot timpul probleme atunci când au început şi la clasa premergătoare, şi a I-a, şi II-a, şi a III-a, şi a IV-a. 
Mihai Tudose: Pe 15 august am să vă rog să vă întâlniţi dumneavoastră singur cu cine doriţi, este sărbătoare.
Liviu Pop: Am spus perioada 1-15 august.
Mihai Tudose: În prima jumătate a lunii august avem da sau nu...
Liviu Pop: Conform graficului...
Mihai Tudose: Mulţumesc frumos.
Liviu Pop: Conform graficului în perioada 1-8 august se decid manualele care merg la fiecare copil din România.
Mihai Tudose: Să avem ce repartiza. Domnul ministru Bodoc, este o ştire că au mai murit nişte copii nevaccinaţi. Vreau să ne spuneţi tuturor dacă avem vaccinurile în ţară? Ce trebuie făcut ca aceste vaccinuri să fie şi folosite? Şi în cât timp sau, haideţi să nu vă mai întreb pe dumneavoastră, cum facem ca săptămâna viitoare să ne prezentaţi un necesar să avem şi noi Institutul Cantacuzino funcţional?
Florian Bodog: Da. Au fost două informaţii de presă, una cu privire la izbucnirea unei epidemii în Harghita. Am comunicat public cu privire la acest lucru, Direcţia de Sănătate Publică de acolo are vaccin în stoc până la sfârşitul lunii iulie. Şi o altă informaţie, în judeţul Dolj, şi în judeţul Dolj există vaccin la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică. Nu ştiu care este motivul pentru care doamna doctor nu a solicitat vaccin suplimentar dacă avea nevoie. Oricum am dispus verificarea tuturor informaţiilor apărute şi vom sancţiona vinovaţii. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccin, începând de săptămâna viitoare vaccinurile vor fi livrate direct, spre deosebire de alte perioade similare, vor fi livrate direct de către cel care a câştigat procedura, direct la Direcţia de Sănătate Publică pe baza repartiţiei date de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi vor fi livrate direct, deci de săptămâna viitoare avem 571.262 de doze în ţară, spre deosebire de anii anteriori, în care au fost achiziţionate cam 380 de mii, deci este cantitate suficientă. Pentru Institutul Cantacuzino am început deja discuţia cu domnul ministru al cercetării, încercăm să găsim o soluţie de a schimba hotărârea de guvern şi o să vă prezentăm acest lucru pentru a operaţionaliza Institutul Cantacuzino şi vă voi prezenta o propunere de relansare. 
Mihai Tudose: Propunere pe baza cărei să avem şi noi în ţara aceasta o fabrică de vaccinuri ale noastre, da! 
Florian Bodog: Da, domnule prim-ministru.
Mihai Tudose: Dacă se poate! Mulţumesc frumos. Vreau să-l felicit şi pe domnul ministru Cuc, s-a apucat de treabă foarte intens. Am fost ieri, împreună cu domnul viceprim-ministru Ciolacu la Ministerul Transporturilor, a deblocat foarte repede nouă miliarde de lei, proiecte de nouă miliarde. Felicitări, dar n-a fost un efort de o zi. De acuma să rămâneţi turaţi, aşa.
Răzvan Cuc: Dacă îmi permiteţi...
Mihai Tudose: Sau dacă trebuie în fiecare dimineaţă să venim noi peste dumneavoastră este în regulă.
Răzvan Cuc: Nu este nevoie, vă raportez eu. Am urcat pe SEAP, deja sunt şi centura pe sud la profil de autostradă este pe SEAP din cursul serii şi drumul de mare viteză Piteşti - Craiva.
Mihai Tudose: În  regulă. Mulţumesc frumos. Alţi colegi dacă mai au intervenţii, dacă nu mulţumesc colegilor din presă. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei