Declaraţii susținute de premierul Mihai Tudose la începutul şedinţei de guvern

04 August

Declarații ale premierului Mihai Tudose la începutul ședinței de guvern

[Check against delivery]

Mihai Tudose: La începutul şedinţei de guvern de astăzi vreau să aduc un mesaj de mulţumiri, mulţumiri din suflet în numele guvernului şi al meu, pentru campania extraordinară dusă de presă în sprijinul campaniei de vaccinări şi nu numai presei, ci şi celor foarte activi pe media electronică, în spaţiul virtual. Rezultatele campaniei şi a dumneavoastră, a presei, şi a tuturor celor care ne-au ajutat au fost sau sunt cuantificabile în nişte cifre pe care domnul ministru Bodog le va prezenta în minutele imediat următoare şi, după părerea mea, sunt spectaculoase pentru o săptămână, cu toate că, domnule ministru, o să vă rog să continuaţi cu măsurile şi de sancţionare a celor care încă nu au înţeles ce trebuie să facă în domeniu. Vă rog.

Florian Bodog: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Aceleaşi mulţumiri doresc să vi le adresez şi eu şi dumneavoastră, şi presei, şi tuturor colegilor care au fost alături de mine şi alături de noi în acest demers. Vreau să vă spun că în ultimele două săptămâni rata de vaccinare a crescut de aproape patru ori. Vom avea cifre absolute la începutul săptămânii viitoare, când toate datele vor fi descărcate în registru. Mulţumesc frumos.

Mihai Tudose: Şi eu vă mulţumesc. Plecând de la un eveniment de ieri, vreau să-l felicit, de asemenea, pe domnul ministru al apărării, domnul ministru al economiei, pentru începutul  unei poveşti de succes cu  Bell Helicopter, o investiţie mare în România şi o investiţie strategică, care confirmă nişte cifre care se împotrivesc celor care tot hulesc activitatea guvernamentală şi programul de guvernare, fiindcă, haideţi să repetăm, avem 5,7 creştere economică, cea mai mare din Uniunea Europeană, avem cel mai mare număr de salariaţi din ultimii 20 de ani, 4,85 de milioane de salariaţi, rata şomajului la 5,3 - minimum istoric; deci mai avem un pic şi avem o problemă cu forţa de muncă - exporturile sunt la maximum istoric, puterea de cumpărare la fel şi, pentru prima dată, pentru prima dată, prin eforturile deosebite ale domnului ministru Daea, tot ce a fost fond european pentru agricultură de luat s-a luat şi au fost date toate subvenţiile cu mult înaintea termenelor. Ne-a ajutat şi natura, şi se pare că o să avem cele mai mari producţii pe câteva articole, practic: grâu, foarea-soarelui, sunt producţii record, domnule Daea, nu?

Petre Daea: Domnule prim-ministru, nu vă contrazic, ci vă confirm prin date pe care le vom acumula peste câteva zile şi pe care o să le aduc în Guvern pentru a se cunoaşte exact. Referitor la fondurile europene la care dumneavoastră aţi făcut vorbire, România are la ora actuală, în ţară, 2,225 miliarde în ţară, bani de la Uniunea Europeană. Am transmis o cerere de restituire pentru lunile următoare încă de 313 milioane euro. Vă asigur pe dumneavoastră şi Guvernul României că toţi banii pentru agricultură vor fi aduşi în ţară, la timp, în aşa fel încât fermierii să aibă sumele necesare, iar guvernul să-şi realizeze obiectivul de guvernare în această direcţie. Vă asigur de acest lucru.

Mihai Tudose: Mulţumesc. Că suntem la fonduri europene, doamna Rovana Plumb, înţeleg că, doamna ministru, aveţi şi dumneavoastră nişte veşti foarte bune.

Rovana Plumb: Mulţumesc, domnule prim-ministru. În momentul de faţă toate autorităţile de management sunt acreditate, sunt în linie cu Comisia Europeană, am dat drumul deja la solicitări de rambursare de 172 de milioane de euro, avem o depăşire în ceea ce priveşte cererile de rambursare, faţă de prognozat, cu 60% pe luna iulie, şi vreau să mulţumesc în primul rând tuturor celor care s-au implicat în finalizarea acreditării autorităţilor de management, a fost o muncă desfăşurată în permanenţă şi într-un ritm alert, mulţumind pe această cale tuturor colegilor, colegelor, dumneavoastră, domnule prim-ministru, pentru susţinere, Autorităţii de Audit, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului Român de Informaţii, care şi-au adus contribuţia în funcţionarea sistemului MySMIS 2014. De asemenea, vreau să fac un apel cu această ocazie, către toți beneficiarii, de a transmite cereri de plată astfel încât să le asigurăm decontarea în maxim 10 zile de la primirea acestora şi de asemenea să depună în continuare proiecte. În momentul de faţă avem contracte în sumă de 4,300 miliarde de euro cărora le asigurăm plata în permanenţă. Vă mulţumesc foarte mult.

Mihai Tudose: Şi eu vă mulţumesc. Tot astăzi reparăm o nedreptate în ceea ce priveşte salarizarea cadrelor din Ministerul de Interne. Au fost eforturi deosebite zilele acestea.

Mihai Tudose: Doamna ministru Carmen Dan împreună cu domnul ministru de Finanţe şi cu doamna Olguţa Vasilescu au găsit o soluţie. Vă rog, doamna ministru!

Carmen Dan: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Da, într-adevăr, eliminăm unele discrepanţe intervenite în salarizarea dintre militari şi funcţionarii publici cu statut special, constatată de către noi, prin majorarea salariilor cu 15% în ceea ce priveşte personalul militar şi civil. Astfel, prin actul normativ pe care, vă rog pe dumneavoastră şi pe colegii mei să îl aprobe astăzi, propunem pentru salariile poliţiştilor din MAI o majorare cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie. De asemenea, propunem o majorare cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu excepţia personalului civil care a beneficiat deja, din cadrul MApN şi instituţiilor aflate în subordinea sa. Aşa cum am spus, intenţionăm să eliminăm sau să mai facem un pas în eliminarea discrepanţelor în ceea ce priveşte stabilirea salariilor lunare ale personalului care deserveşte sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională. Mulţumim.

Mihai Tudose: Mulţumesc, doamna ministru. De asemenea, astăzi, în sfârşit, va fi varianta finală. În ultimele zile au fost câte patru variante pe zi, cel puţin din afara guvernului, la reglementarea pensiilor speciale. Doamna ministru Vasilescu, vă rog, pe scurt, principiile?

Olguţa Vasilescu: Sunt mai multe puncte foarte importante astăzi, pe ordinea de zi. Avem şi creşterea îndemnizaţiilor persoanelor cu handicap, plafonarea îndemnizaţiei pentru mame la suma de 8.500 de lei, cât este de fapt şi maximum în UE, cât este în Germania. Şi de asemenea, avem acest proiect foarte important şi foarte dezbătut în spaţiul public, vă propunem o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăsi media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile speciale aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă, totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta de pensionare. Măsurile au fost însă adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creşterii salariale semnificative în respectivele domenii de activitate - şi pot să vă dau exemplu de pensie specială stabilită la un cuantum de aproximativ 7.000 de lei în anul 2010, care a ajuns în prezent la valoarea de 22.000 de lei, ca urmare a corelărilor cu creşterile salariale efectuate ulterior pensionării. Adoptarea acestor măsuri este foarte necesară, în contextul în care legea salarizării prevede creşteri anuale semnificative de salarii în următorii ani, ceea ce ar fi generat automat şi actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar putea produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat din care sunt suportate. Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, MApN, al SRI, Serviciului Aeronautic Civil Navigant Profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi ale membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Menţionăm că pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus, pe motiv că acestea au făcut obiectul a două sesizări la CCR. Mulţumesc!

Mihai Tudose: Vă mulţumesc!Domnule ministru Ţuţuianu!

Adrian Ţuţuianu: Domnule prim-ministru, vreau să vă informez că şi astăzi am avut, împreună cu domnul ministru Mihai Fifor, o discuţie importantă cu compania americană General Dynamics Land Systems. Sunt două lucruri extrem de importante pentru industria de apărare din România. Până la sfârşitul anului se va finaliza înfiinţarea unei societăţi mixte şi anul viitor, în această perioadă, iulie-august, vom avea producţie realizată efectiv în România, în asociere cu Uzina Mecanică Bucureşti. Înseamnă, de asemenea, transfer de înaltă tehnologie în România, locuri de muncă, taxe şi impozite mai multe la bugetul statului.

O să vă rugăm să ne sprijiniţi în demersul nostru. Probabil în două săptămâni, o să venim cu lucruri concrete în guvern. Vă mulţumesc mult!

Mihai Tudose: Şi eu vă mulţumesc! Încă un exemplu de cât de atractivă este România - trei-patru mari contracte în ultimul timp. Încă două lucruri, pe scurt. O veste, iar, foarte bună pentru investiţii: în primă lectură, legea parteneriatului public-privat, cu norme cu tot, la pachet, ca să nu le mai încurce nimeni. Domnule ministru Laufer!

Ilan Laufer: Domnule prim-ministru, stimaţi colegi, vă prezint spre informare privind rezultatele Grupului de lucru constituit pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind parteneriatul public-privat, plus proiectul de norme. În primul rând, vreau să le mulţumesc participanţilor la Grupul de lucru pentru implicarea lor şi dvs. că aţi fost acolo cu noi. Mulţumesc în mod deosebit Ministerului Finanţelor, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Transporturilor, MApN, Primăriei Municipiului Bucureşti, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Camerei de Comerţ Americano-Române MCM, Institutului Naţional de Statistică, BERD, precum şi celorlalţi care au făcut parte din Grupul de lucru. Grupul de lucru a elaborate pachetul legislativ privind parteneriatul public privat, constând în proiectul de modificare a Legii 233 din 2016 privind parteneriatul public privat şi proiectul de norme metodologice. Prin modificările pe care le-am adus legii vom putea implementa atât proiecte semnificative cu aprobarea guvernului, urmând să stabilim un prag pentru acestea, cât şi proiecte de dimensiuni medii şi mici, care nu vor avea nevoie de aprobarea guvernului şi vor putea fi implementate la nivel judeţean sau local. Câteva exemple de proiecte de acest fel. În zona de infastructura de transport: drumuri, căi ferate, aeroporturi, poduri, căi navigabile, parcări, poduri şi tunele; în domeniul telecomunicaţiilor: telefonie, internet şi broadband. Uilităţi: centrale, electrice, staţii de apă, de filtrare, deşeuri, infrastructură de interes public, şcoli, universităţi, inclusiv penitenciare. În domeniul sănătăţii: spitale, policlinici, unităţi de primiri urgenţe şi clădiri administrative, primării, consilii judeţene şi aşa mai departe. Modificarea şi simplificarea legislaţiei privind parteneriatul public privat este una dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare. Implementarea acestei măsuri va contribui la întărirea colaborării între stat şi mediul privat. Vă mulţumesc, domnule prim-ministru.

Mihai Tudose: Şi eu vă mulţumesc, domnule ministru. Domnule ministru Toma, trebuia să terminăm cu cadrul legal care să permită trecerea – vânzarea, practic - a ELCEN către Primăria Capitalei şi, de asemenea, o să vă rog să faceţi şi o conferinţă de presă la minister, după şedinţa de guvern. Poate explicăm şi cine sunt vinovaţii sau de ce am ajuns în situaţia de fluctuare a preţului extraordinar la energie electrică în ultimul timp. Vă rog.

Toma Petcu: Mulţumesc frumos, domnule prim-ministru. În primul rând aş vrea să fac referire la primul subiect. Într-adevăr, astăzi este un moment foarte important pentru noi, deoarece cream, prin această etapă, cadrul legal pentru a putea eficientiza serviciile de termoficare pe care le furnizează, de regulă, primăriile către populaţie. Practic, dăm posibilitatea ca sistemul integrat de termoficare, pentru prima data, acolo unde nu este încă realizat, să fie sub o comandă unică. Comanda primăriilor - mi se pare mult mai corect aşa, - pentru că, pe lângă faptul că sunt cele care au legătura direct cu populaţia și consumatorul, au şi posibilitatea să atragă fondurile europene pentru modernizarea şi retehnologizarea acestor sisteme de transport şi de furnizare a energiei termice. Ordonanţa dă dreptul primăriilor să preia cu titlul oneros acţiunile deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic. Avem mai multe situaţii în ţară unde se poate produce acest lucru. Întrucât discuţiile sunt mai avansate la nivelul Primăriei Capitalei. Este posibil ca în acest an ELCEN să fie primul model de transfer cu titlu oneros, dar există această posibilitate şi în alte reşedinte de judeţ, cum ar fi Constanţa, Galaţi, Drobeta-Turnu Severin, adică zone foarte importante pentru noi. Legat de al doilea subiect, vreau să vă spun că, de aproximativ o lună de zile, este în atenţia noastră evoluţia pe PZU, pe piaţa pentru doua zi a preţului energiei. Am solicitat încă de atunci domnului preşedinte ANRE, Havrileţ, să-şi facă o analiză şi să constituie comisiile dumnealor interne pentru a face această analiză. Din păcate, cu toate că am primit promisiuni că vom primi astăzi, până în şedinţa de guvern, un raport, nu l-am primit de la dumnealor şi vreau să semnalez acest lucru. Am încercat să identificăm, cu informaţiile care le-am avut noi la dispoziţie, dar… De asemenea, am avut în această perioadă colaborarea Consiliului Concurenţei şi am avut mai multe întâlniri cu domnul Chiriţoiu, chiar astăzi dimineaţă, până să vin la şedinţa de guvern, am avut discuţii cu dumnealor. M-am văzut, de asemenea, şi cu domnul Victor Ionescu, directorul OPCOM, piaţa pe care se fac aceste tranzacţii. Cred că una din cauze, foarte importantă, este aceea că în luna iunie, când ar fi trebuit să se realizeze licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă,  - şi aici facem referiri la toţi marii furnizori din piaţă, - acestea au fost amânate pentru luna august şi practic toţi acei furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie, creând o presiune pe acestă piaţă. A promis domnul Havrileţ că vor începe aceste licitaţii pe data de 10 şi le vor termina până la sfârşitul lunii august. Aşteptăm acest lucru, dar, de asemenea, aştept din partea ANRE soluţii concrete pentru că sunt principala instituţie cu atribuţii de reglementare şi control. O să facem o conferinţă de presă la Ministerul Energiei şi o să detaliem tot acest subiect. Mulţumesc frumos.

Mihai Tudose: Vă mulţumesc. Mulţumim presei. Intrăm în ordinea de zi.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei