Declaraţii susținute de premierul Mihai Tudose la începutul şedinţei de guvern

09 August

 

Mihai Tudose: Bună ziua! Începem cu nişte lucruri bune şi l-aş ruga pe domnul ministru Florian Bodog, fiindcă astăzi se împlinesc sau mâine se împlineau cele două săptămâni când expira termenul raportului informării în ceea ce priveşte debirocratizarea sistemului medical, domnia sa a întregistrat nişte progrese remarcabile şi în ceea ce privește vaccinarea şi, de asemenea, astăzi, cu toate că unii dintre noi, dumneavoastră, au auzit voci că nu va fi legea vaccinării astăzi, ea va fi, aşa că domnule ministru Bodog, vă rog frumos, hai să începem cu legea vaccinării pe scurt şi după aceea terminăm cu cu birocratizarea. 
Florian Bodog: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Aşa cum aţi spus, astăzi voi supune aprobării guvernului legea vaccinării, care, aşa cum am anunţat iniţial, va fi trimisă în Parlament şi nu va fi adoptată ca şi ordonanţă de urgenţă. Am prezentat de-a lungul timpului şi prezint din nou avantajele pe care le aduce această lege cu privire la finanţarea şi desfăşurarea programului naţional de vaccinare, în ceea ce priveşte protecţia pe care o asigurăm copiilor României, în ceea ce priveşte predictibilitatea pe care o asigurăm, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccinuri şi, practic, responsabilizăm tot lanţul, începând cu ministrul şi până la părinte, cu privire la vaccinarea copiilor. Fac din nou precizarea că legea va trimis în Parlament şi va fi analizată, sunt sigur, cu maximă celeritate de comisiile de specialitate şi sunt convins că în Parlament colegii se vor mobiliza în aşa fel încât să avem cât mai repede pusă în aplicare această lege.
Mihai Tudose: Mulţumesc. Cu debirocratizarea?
Florian Bodog: În ceea ce priveşte informarea cu privire la debirocratizare, vreau să vă anunţ domnule prim-ministru că împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, cu consultarea tuturor actorilor implicaţi, am depus în cursul zilei de astăzi la cabinetul secretarului general al Guvernului propunerile, cu calendare şi cu termene foarte clare, în ceea ce priveşte debirocratizarea actului medical. Voi face doar câteva sublinieri. Practic, în ceea ce priveşte recunoaşterea concediilor medicate acordate în străinătate pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii, am propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani ei vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap, cu precizarea că diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor două entităţi, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări, în aşa fel încât, dacă există probleme de preluare a unor diagnostice, acestea să poată fi corectate foarte uşor. De asemenea, debirocratizăm activitatea medicilor de familie, desfiinţăm o serie de acte pe care le considerăm inutile şi studiem posibilitatea ca în ceea ce priveşte eliberarea concediilor medicale aceasta să se facă electronic, pentru a scădea birocraţia şi în acest domeniu. Toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenţă decizională şi de consultare cu toţi cei implicaţi. 
Mihai Tudose: Mulţumesc. Câţi copii aţi vaccinat în ultima săptămână?
Florian Bodog: În ultima lună au fost vaccinaţi 67.000 de copii, în jur de 43.000 nu au fost găsiţi la domiciliu, asta pe de o parte datorită faptului că suntem în perioada de vacanţă, pe de altă parte sunt mulţi copii care sunt plecaţi în străinătate, avem informaţii, dar ei vor fi căutaţi din nou, şi avem o rată de refuz al vaccinării de 12%.
Mihai Tudose: Mulţumesc. Dar rata de refuz aia, cu nume, prenume, părinte, cu declarații, da! 
Florian Bodog: Da, da!
Mihai Tudose: Mulțumesc frumos. Mulțumesc şi eu în numele dumneavoastră, că văd că ați omis, Primăriei Capitalei...
Florian Bodog: Îmi cer scuze!
Mihai Tudose: ... pentru implicarea în campania de donat sânge. Pe București e o criză din cauza concediilor, dar înțeleg că e pe cale de rezolvare, nu?
Florian Bodog: Da.
Mihai Tudose: Mulțumesc! Tot pe ordinea de zi avem astăzi un lucru nou, tele-munca, și vreau să vă mulțumesc, doamna ministru, pentru implicarea și determinarea cu care ați acționat în ceea ce privește cazul acela de la Prahova, cu patronul care era mare șef peste angajați, de parcă îi plătea nu fiindcă munceau, ci ca să îi aibă la dispoziție pentru orice. Nu se poate așa ceva! România este totuși o țară, nu un loc fără stăpâni, și vă mulțumesc frumos! Cu tele-munca...
Lia Olguţa Vasilescu: Mulțumesc, domnule prim-ministru. Introducem un nou contract de muncă, tele-munca se numește sau tele-workingul. Este foarte apreciat, în special în țările foarte dezvoltate și cel mai mult în Japonia. Prin acest tip de contract se permite angajatului să lucreze dintr-o locație pe care și-o alege singur sau chiar de acasă, folosind tehnologia informației și comunicațiilor. Contractul este avantajos pentru ambele părți, pentru angajator că se reduc costurile administrative, cu chiria, utilitățile, carburanții și parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu și își îmbunătățește echilibrul între viaţa personală și profesională.
Mihai Tudose: Mulțumesc, doamna ministru! Și, nu în ultimul rând, domnul ministru Toma Petcu, solicitam  săptămâna trecută o informare cu cauzele derapajelor din sistemul energetic. Avem un răspuns?
Toma Petcu: Da, domnule prim-ministru. Așa cum v-am informat și în adresa către cabinetul dumneavoastră, am făcut o analiză și v-am supus acolo o serie de soluții, dar ce aș vrea să vă menționez, faptul că față de săptămâna trecută prețurile sunt într-o ușoară scădere pe PZU, pe bursa secundară. De asemenea, aș vrea să menționez faptul că în data de 4 august s-a înregistrat un vârf de consum orar de aproape 8.200 de megawați, cel mai mare nivel din luna august din ultimii ani. Şi de asemenea considerăm în continuare că trebuie făcută o analiză riguroasă şi transparentă de către ANRE a comportamentului în piață, în special pe piața zilnică, de a doua zi. Am avut o întâlnire și cu ei, Asociația Companiilor de Utilități din Energie, practic cei care cumpără această energie din piață. Ei, de asemenea, exact cum v-am spus data trecută, și-au exprimat, să spunem așa, indignarea că nu au reușit în luna iunie să tranzacționeze acele cantități pentru trimestrul al treilea. Aveau speranțe foarte mari ca acum, în luna august, să se tranzacționeze atât parțial trimestrul trei, adică pentru septembrie.
Mihai Tudose: Domnule ministru, mai pe românește, cine trebuia să facă licitațiile?
Toma Petcu: Toate aceste licitații trebuiau să fie ținute de către ANRE. Din păcate, conform comunicatului dat de ANRE, în cursul zilei de astăzi, au spus foarte clar că pentru trimestrul trei, adică pentru luna septembrie, care mai putea fi licitată, nu vor mai organiza, din motivele invocate de dumnealor, și demarează începând de mâine...
Mihai Tudose: Adică, adică ce motive au? Le e cald, ce au?
Toma Petcu: Ridică probleme legate de cantități, adică nu lucruri concrete, care să fie bine detaliate. Asta ce am văzut și noi din comunicatul dumnealor, pentru că, direct, nu au comunicat niciodată Ministerului Energiei, bine, nici nu au sarcina să o facă, dar nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care le-am ridicat.
Mihai Tudose: Am înțeles! Mulțumesc! Eu cred că e un moment în care să putem să cere, în numele Guvernului, public, Parlamentului, o anchetă la ANRE. Că nu ne sunt subordonați nouă, dar cred că Parlamentul poate să îl întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileţ?
Toma Petcu: Da!
Mihai Tudose: De ce îi e lui cald așa de vreo trei luni, două luni și nu a făcut ce trebuie?
Toma Petcu: Este posibil, domnule prim-ministru!
Mihai Tudose: Poate facem și o adresă oficială către Parlament.
Toma Petcu: O să fac o notă către dumneavoastră, pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru. O să fac o notă de informare, și cu procedura egală, dumneavoastră urmând să decideți în consecință.
Mihai Tudose: Tocmai am decis. O facem! Că poate îl întreabă cineva. Și domnia sa, neavând, na, obligația să informeze Guvernul, nu putem să îl deranjăm. E vară, e cald! Mulțumesc colegilor de la presă. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei