Declarații susținute de premierul Mihai Tudose şi membri ai Cabinetului, la începutul ședinței de guvern

05 Octombrie

[Check against delivery]

Mihai Tudose: Bună ziua. Scuze pentru întârziere. Este un eveniment nefericit la Lupeni. Am stat împreună cu colegii  în guvern să fiu sigur că se iau toate măsurile care se impun şi care sunt omeneşte posibile, avem şi veşti bune şi despre cei trei români care au fost daţi dispăruţi. Înţeleg că, prin eforturile salvatorilor minieri şi asistaţi de colegii de la ISU, s-a pompat aer şi se aud semne de viaţă din mină. Înţeleg că sunt până la 500 de metri adâncime blocaţi, suntem alături de familii şi depunem toate eforturile, repet, omeneşti şi tehnice posibile, să îi recuperăm în viaţă. Astăzi, înainte de a începe şi de a puncta principalele puncte pe ordinea de zi, o să mulţumesc colegilor care au făcut parte din delegaţia ce a constituit partea română din şedinţa de guvern comună cu Bulgaria. Este un prim pas foarte important pentru consolidarea relaţiilor din zona Balcanilor, mai ales că această întâlnire de dimineaţă a fost urmată de o întâlnire şi cu primul ministru al Greciei, şi cu preşedintele Serbiei. Nu a fost, aşa cum am mai spus, o întâlnire împotriva cuiva sau împotriva a ceva, ci o întâlnire care să ne potenţeze, să potenţeze cele patru ţări, cele trei ţări care sunt parte a Uniunii Europene să aibă o politică coerentă şi în ceea ce priveşte preşedinţia Consiliului - 2018, o are preşedinţia Bulgaria; apoi 2019 - România - să avem o coerenţă în demersuri, dar şi o coerenţă în tot ceea ce înseamnă interconectarea celor două ţări pe linie energetică, rutieră, transport şi de ce nu, şi comercial, să jucăm împreună pe terţe pieţe. Colegii au avut succes în demersuri şi îi rog, în continuare, să nu lăsăm lucrurile aici şi să le ducem la bun sfârşit. Da. Bineînţeles că... când n-ai un diplomat, trebuie să faci rost. Domnul ministru Meleşcanu, vă spun şi amănuntele, la trei luni ne întâlnim în acest format de patru şi lunar, atunci când putem, de exemplu, luna aceasta, spre sfârşitul lunii, domnul prim-ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, va veni în România. Tot la începutul lunii viitoare sau sfârşitul lunii acesteia, am o invitaţie în Grecia, la nivel, hai să spunem, nu atât diplomatic, domnul Meleşcanu, dar pentru a avea un raport de progres al proiectelor începute. Şi în decembrie, la Belgrad, în format de toţi patru. Pe ordinea de zi de astăzi se află un proiect foarte important pentru noi toţi, Ro-Alert-ul, un prim pas în implementarea acelui sistem de anunţare în timp real a cetăţenilor care se află într-o zonă de pericol, indiferent de ce tip e acel pericol, că e meteo sau alte ameninţări la adresa vieţii, siguranţei lor. Vă rog frumos, doamna ministru!

Carmen Dan: Mulţumesc, domnule prim-minstru. Aşa cum se ştie, propunerea vine şi cu sprijinul dumneavoastră susţinut, ca urmare a analizei realizate după manifestarea deosebit de gravă a fenomenelor meteo extreme, care au avut loc recent în special în vestul ţării, unde, din păcate, s-au înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti - am pierdut opt cetăţeni români - şi peste 140 de răniţi. Proiectul de ordonanţă este rezultatul consultărilor dintre toţi factorii instituţionali implicaţi - mă refer la STS, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi ANCOM. Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide prin surse autorizate, adaptate stării de pericol, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă şi acest mesaj, acest sistem de alertare este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat. Este important pentru că, până acum, nu am avut un astfel de sistem de alertare şi este evident că este necesar deoarece, din ceea ce spun meteorologii, în perioada următoare, ne vom confrunta, din ce în ce mai des, cu genul de fenomene 'nowcasting'. Sistemul va fi implementat cu sprijinul STS şi va fi operat de către structurile operaţionale cu funcţionare 24 de ore din 24, structuri ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Domnul Raed Arafat este desemnat, în calitate de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI să fie responsabil atât cu coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, cât şi cu derularea procedurii de achiziţie, cu livrarea şi punerea în funcţiune a sistemului Ro Alert.

Mihai Tudose: Mulţumesc, doamna ministru. Nu trebuie uitată nici poziţia foarte constructivă a celor patru operatori de telefonie mobilă, care îşi asumă costurile ce le revin lor, cu toată disponibilitatea posibilă. Încă două veşti bune: spitalele de la Craiova şi Cluj intră în linie dreaptă, din punct de vedere al transferului de terenuri, şi dumneavoastră sunteți șef de filă doamna viceprim-ministru.

Sevil Shhaideh: Domnule prim-ministru, aşa cum am făcut şi acum două săptămâni pentru Spitalul regional de la Iaşi, astăzi, cu eforturile autorităţilor locale de la Cluj, Ministerul Sănătăţii, MApN, suntem în măsură să propunem pe ordinea de zi şi terenurile pentru Spitalul regional de la Craiova şi de la Cluj şi să urmeze mai departe zona de cerere de finanţare şi finanţarea proiectelor. Mulţumesc.

Mihai Tudose: Mulţumesc, doamna ministru. Şi închei partea publică prin a felicita şi a ne manifesta şi pe această cale mândria pentru rezultatele deosebite obţinute în Canada de reprezentanţii României la "Invictus", domnule ministru, înţeleg că aveţi şi nişte propuneri...

Mircea Dușa: Domnule prim-ministru, aşa cum ne-aţi propus săptămâna trecută, prezentăm azi o hotărâre de guvern prin care modificăm normele metodologice şi creăm cadrul necesar pentru a-i premia pe militarii răniţi în teatrele de operaţii care au participat la jocurile "Invictus".

Mihai Tudose: Vă mulţumesc mult şi, încă odată, felicitări, acei oameni sunt campioni în fiecare zi, luptându-se cu handicapul căpătat pe teatrele de operaţiuni. Mulţumesc frumos colegilor de la presă.  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei