Declarații susținute de premierul Mihai Tudose şi membri ai Cabinetului, la începutul ședinței de guvern

11 Octombrie

[Check against delivery]

 

Mihai Tudose: Încep prin a-i da cuvântul domnului ministru Toma Petcu pentru a ne prezenta măsurile, concluziile și ceea ce a făcut pentru ajutorarea familiilor celor implicați în tragedia de pe Valea Jiului.

Toma Petcu: Domnule prim-ministru, aș vrea să informez în primul rând că, așa cum ați dispus dvs., în ziua de joi m-am deplasat de îndată cu un elicopter la Lupeni. Am dispus, împreună cu Comandamentul de situații de urgență  local toate măsurile care se dispuneau pentru scoaterea în regim de urgență la suprafață a  tuturor răniţilor şi victimelor care erau în acel moment blocaţi în subteran. Vreau să vă spun că, în primul rând, timpii de scoatere, undeva în jur de 12 ore până am ajuns la ultimul miner, au fost aproape de un nivel record pentru intervenţii de acest gen şi, pe această cale, vreau să felicit în primul rând toate echipele care s-au implicat şi, bineînţeles, aşa cum se ştie, în urma acestei tragedii, au rezultat o serie de victime, în primul rând doi decedaţi şi un rănit uşor, care este în spital, dar evoluţia este foarte, foarte bună şi probabil că va fi externat foarte curând. Am anunţat încă din clipa în care am fost la Lupeni, pentru a coordona această activitate, că vom acorda sprijin financiar pentru acele persoane care vor suferi în urma acelui incident. În primul rând pentru cei doi decedaţi pe care, din păcate, aşa cum spuneam i-am pierdut. Prin hotărârea de guvern de astăzi acordăm un ajutor de 20.000 de lei. În al doilea rând, acordăm un ajutor şi pentru acel miner accidentat foarte uşor, un ajutor de 5.000 de lei, conform legii - toate aceste hotărâri sunt conform legii - şi vreau să mulţumesc colegilor de la Ministerul Muncii pentru buna colaborare ca, într-un termen foarte scurt, să elaborăm şi să aprobăm această hotărâre de guvern. Vreau să spun că aceste venituri sunt venituri suplimentare faţă de cele pe care le acordă compania în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă şi mă refer în primul rând la 24 de salarii medii pe ramură, aproximativ 77.000 de lei, pentru fiecare miner decedat şi bineînţeles tot Contractul Colectiv de Muncă prevede foarte clar ca soţiile celor doi mineri decedaţi, care în acest moment sunt şomere, să fie încadrate în muncă la CEH. Vreau să vă spun că în primul rând întreaga echipă şi mobilizarea a fost foarte bună a salvatorilor şi i-am felicitat pe această cale şi le-aţi transmis şi dvs. un mesaj în direct la întâlnirea pe care am avut-o eu cu ei şi căutăm o soluţie ca şi ei să fie recompensaţi, dar de către companie şi acolo este o decizie internă, până la nivelul de Consiliu de Administraţie şi ce este cel mai important în acest moment este ca noi, statul, şi bineînţeles şi eu, ca ministru, să luăm toate măsurile necesare să facem tot ce este necesar ca familiile să treacă foarte uşor peste acest moment şi vreau să transmit, în final, un puternic mesaj de condoleanţe pentru familiile celor doi mineri. Mulţumesc frumos.

Mihai Tudose: Mulţumesc, dle ministru. Fiindcă tot suntem pe zona aceasta de salvare şi incidente, înţeleg dnă ministru, că în sfârşit am reuşit astăzi să definitivăm procedura de achiziţie pentru cele 1.000 de ambulanţe.

Carmen Dan: Da, dle prim-ministru. Am luat astăzi ultimele avize. Aşa cum ştiţi, săptămâna trecută am avut ordonanţa care privea implementarea sistemului de alertare a populaţiei. De data aceasta, vă propunem să aprobăm ordonanţa care priveşte desemnarea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să facă achiziţia centralizată de ambulanţe, atât pentru SMURD, cât şi pentru Serviciul de Ambulanţă, inclusiv pentru Bucureşti-Ilfov. Noi considerăm că prin această achiziţie centralizată o să avem economii importante, datorate numărului de ambulanţe achiziţionate şi, în acelaşi mod, asigurăm o anumită standardizare a acestor echipamente. Achiziţia se va face printr-un program multianual pe o perioadă de patru ani, destinat ambulanţelor de tip A, sunt ambulanţe pentru transport pacient neasistat, ambulanţelor de tip B pentru intervenţie de urgenţă şi prim-ajutor şi tip C, pentru urgenţe medicale majore cu medic la bord. Avem în vedere achiziţionarea a aproximativ 2.200 de ambulanţe care vor fi destinate serviciilor publice de ambulanţă atât pentru serviciul de ambulanţă, cât şi pentru SMURD. În cadrul celor destinate pentru serviciul SMURD vorbim de aproximativ 500 de ambulanţe. Aici vom avea o achiziţie doar în ceea ce priveşte ambulanţele de tip B şi C. Menţionăm, de asemenea, că peste 50% din parcul de ambulanţe, asta se ştia, am mai spus-o, dar este important să motivăm această achiziţie centralizată, 50% din parcul de ambulanţe ale serviciilor publice de ambulanţe şi SMURD depăşeşte peste 7 ani vechime şi o mare parte dintre acestea au atins deja 10 ani. O singură menţiune, dl secretar de stat Raed Arafat este cel care este desemnat să coordoneze toate activităţile care privesc finanţarea, derularea procedurilor de achiziţie şi livrarea acestor echipamente către cele două servicii. Mulţumesc.

Mihai Tudose: Mulţumesc, doamnă ministru. Şi acesta a fost şi un mesaj pentru sindicatele de la Ambulanţă, de la Salvare, care sunt în stradă, înţeleg, astăzi, în două locuri în Bucureşti. Le spun şi pe această cale că au dreptate, din ce spunea doamna ministru nu poate să se desfăşoare activitatea cu echipamente mai vechi de zece ani care se desfac pe drum; nu suntem noi de vină că s-a ajuns aici, dar este un pas spre a rezolva situaţia. Înţeleg că sunt primele 2.000 de ambulanţe, urmează şi altele.

O veste bună de la FMI, se pare că a fost bună discuţia pe care am avut-o cu domniile lor; şi-au revizuit previziunea de la 4,2 la 5,5 de creştere economică a României. Poate şi aceasta şi în urma unui semnal foarte puternic 100 de companii americane vin în Bucureşti, în România, pentru a face afaceri în România, împreună cu 50 de companii româneşti, un eveniment numit ”Trade Winds”, care începe săptămâna viitoare. Vă mulţumesc, mulţumesc colegilor de la presă.  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei