Declarații susținute de premierul Sorin Grindeanu la începutul ședinței de guvern

02 Martie

[Check against delivery]


Sorin Grindeanu: Bună ziua, începem ședința de astăzi și în primul rând aș ruga ministerul Muncii și Justiției Sociale având în vedere ordinea de zi, și anume primul proiect de hotărâre legat de biletele de tratament balnear, să detalieze, vă rog.
Adrian Dobre: Dle prim-ministru, doamnelor și domnilor miniștri, vă rog să îmi permiteți să vă supun atenției hotărârea de guvern privind acordarea prestațiilor sub formă de tratament balnear pentru anul 2017, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice. Actuala propunere de hotărâre de guvern reglementează regulile de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear în anul 2017, acordat prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, precum și modul de acordare, distribuire și de decontare a acestora. Vreau să fac o scurtă precizare, bugetul pentru acest an față de anul trecut a crescut cu aproximativ 10% și prin asta încercăm să ne manifestăm implicarea și grija față de cei care au realmente nevoie în pregătirea sănătății lor de aceste tratamente balneare. 
Sorin Grindeanu: Mulțumesc. Dle ministru Petrescu, am un subiect pe care o să îl reiau până când o să îmi spuneți când terminăm munca în acea comisie interministerială, și anume legea prevenției.
Alexandru Petrescu: Vă mulțumesc, dle prim-ministru. Dragi colegi, în legătură cu legea prevenției, aș avea câteva precizări de făcut. Modul de concepere inițial al legii, care a fost prezentat în ianuarie în guvern, sub mandatul ultimului ministru, acoperea foarte puține zone de contravenții cu impact direct asupra mediului de afaceri. De altfel, din mandatul anterior am preluat doar o notă în guvern, cu o serie de principii enunțate referitoare la lege, fără un text cu substanță tehnică sau valoare juridică. În perioada interimatului meu și, implicit, după preluarea mandatului la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat, am identificat necesitatea extinderii ariei de aplicabilitate a legii către toate contravențiile constatate de organismele cu atribuții de control și care pot impacta real mediul de afaceri. Am avut o serie de consultări substanțiale cu reprezentanții tuturor acestor organisme și pe această cale aș vrea să mulțumesc tuturor colegilor din guvern care au delegat reprezentanți în această comisie interministerială, în urma cărora a rezultat structurarea legii pe două principii esențiale. Primul principiu este necesitatea unei bune informări a agenților economici şi crearea cadrului optim de educare, informare a acestora prin mai multe instrumente, dintre care aș dori să îl menționez doar pe cel mai relevant, care este portal unic, care va conține toate elementele referitoare la obligațiile legale pe care agenții economici le au în raport cu organismele de control. Să vă dau un exemplu, pentru a fi mai elocvent. Gândiți-vă că un IMM cu doi angajați, pe lângă faptul că trebuie să își desfășoare activitatea de zi cu zi, trebuie să cunoască și un univers de restricții. De aceea, componenta de informare-educare este esențială în asamblarea noii legi. Al doilea punct reper pe care această lege se va baza este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. Aplicarea sancțiunii contravenționale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancțiuni complementare, dar cu o monitorizare riguroasă a planului de conformare. Aș vrea să fac totuși o precizare deosebit de importantă, care a rezultat în urma dezbaterilor din ultimul timp, sub incidența legii prevențiilor nu vor intra acele fapte contravenționale cu un grad de pericol social ridicat care să afecteze sănătatea și securitatea populației. Și aici aș menționa: produse alimentare alterate, expirate, munca la negru. Ca să concluzionez, stadiul actual al legii, avem o formă agregată a propunerii legislative, până mâine toate organismele de control implicate au termen să transmită lista cu propunerile temeinic fundamentate de contravenții ce vor intra sub incidența acestei legi, urmând ca săptămâna viitoare această propunere legislativă să intre în procesul de consultare publică. Vă mulțumesc mult, dle prim-ministru.   
Sorin Grindeanu: Vă mulțumesc. Ultimul subiect pe care vreau să îl subliniez astăzi este unul legat de agricultură, dle ministru Daea, și anume de luna martie, o lună extrem de importantă, o lună în care trebuie să dăm subvențiile. Și eu nu mă îndoiesc că, pe finalul acestei luni, 31 martie, mare parte, o parte covârșitoare a subvențiilor care trebuie date către agricultori vor fi plătite aceste subvenții. Și cred că este o premieră, dar poate îmi spuneți dvs mai multe. 
Petre Daea : Dle prim-ministru, primul obiectiv al programului de guvernare în agricultură este și rămâne acordarea la timp a subvențiilor pentru fermieri. După cum știți, am elaborat și aprobat toate actele normative necesare. Am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvențiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în teren. Am operaționalizat sistemul de prelucrare și procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanțelor în contul APIA, printr-o colaborare perfectă între cele două ministere, Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor. Așa se face că pentru prima dată în România acordăm subvențiile începând cu data de 23 februarie anul acesta. Vă pot informa cu cifre exacte că, pentru 681.000 de fermieri, la această dată s-au procesat acte pentru 481.814 fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48.138.374 de milioane euro. După cum afirmați dvs şi după cum există în sarcina ministerului, ca și grafic de derulare a subvențiilor, în data de 10 martie încep și subvențiile pentru zootehnie. Dle prim-ministru, anul trecut aceste subvenții s-au dat în iunie - iulie. Anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. Este un respect al nostru față de efortul fermierilor și este un angajament politic pe care ni l-am asumat și pe care ni-l ducem la îndeplinire. Vreau să vă informez, dle prim-ministru, că pregătim anul de plată 2017, pentru că în agricultură anii agricoli nu se suprapun cu anii calendaristici, motiv pentru care am luat toate măsurile organizatorice, măsurile tehnice, de raționalizare a efortului uman, în așa fel încât în data de 1 martie au început depunerile de cereri, iar astăzi, la această oră, prin datele pe care noi le procesăm, în România s-au depus 6.020 de cereri, față de 2.490 cereri anul trecut, toată ziua. Până diseară mai este, sistemul lucrează, oamenii sunt la datorie, procesează cererile, într-un deplin respect față de fermierii români.
Sorin Grindeanu: Dle ministru, la 31 martie ce se întâmplă?
Petre Daea: Dle prim-ministru pentru mine ziua este exactă, sarcina de asemenea. Sper ca în 31 martie să avem numai situații neclare privind legătura între sistem, sistemul de aplicare, și situațiile concrete pentru fermierii din România. 
Sorin Grindeanu: Adică lucruri puține.
Petre Daea: Foarte puține.
Sorin Grindeanu: Dacă sistemul lucrează așa cum ați spus dvs, mă aștept să fie foarte puține. 
Petre Daea: Așa consider și eu și asigur Guvernul României că în acest proces de plată de verificare sunt o serie întreagă de calcule, pentru că România, agricultura țării românești, distribuie 89 de forme de sprijin. Este o muncă extraordinară, cu o aplicație bine pusă la punct, și când am spus că în sistem pot apărea unele sincope m-am gândit la capacitatea de exprimare a sistemului electronic pe care noi l-am pregătit, și nu am nicio îndoială că el nu ne va răspunde vizavi de interesul pe care îl avem și noi și Guvernul României. Avem toți banii, dle prim-ministru. Ne-ați pus banii în buget, este păcat să nu îi dăm la timp.
Sorin Grindeanu: Mulțumesc. Mulțumesc reprezentanților presei. 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei