Declarații susținute de premierul Sorin Grindeanu la începutul ședinței de guvern

08 Martie

[Check against delivery]

 

Sorin Grindeanu: Bună ziua! Dați-mi voie să încep azi urând tuturor domnișoarelor și doamnelor la mulți ani și toate gândurile /.../. Și o să intrăm normal în ordinea de zi, dar fiind și în 8 martie, o să o rog pe doamna ministru Lia Olguța Vasilescu să aducă în atenția dumneavoastră ce noi considerăm extrem de important pentru Guvern, pentru ceea ce înseamnă programul de guvernare și pentru efectele pe care le va genera Legea salarizării unice. Vă rog, doamna ministru! Și la mulți ani!
Lia Olguța Vasilescu: Mulțumesc frumos, domnule prim-ministru! Nu ar trebui să fie o surpriză pentru absolut nimeni această Lege unică a salarizării și principiile ei, mai bine spus, pentru că sunt foarte bine prezentate în programul de guvernare. Avem o anvelopă de 32 de miliarde pentru patru ani de creștere a salariilor bugetarilor, însemnând pe medie o creștere cu 56%, în patru ani, evident. Cred că era logic încă de la început pentru toată lumea această precizare. Până acum am finalizat legea, dar înainte să o transmitem Parlamentului României am considerat că este foarte util să avem discuții cu sindicatele și deja avem semnale foarte pozitive, pentru că luni ne-am întâlnit cu sindicatele din apărare și ordine publică, ieri ne-am întâlnit cu sindicatele din sănătate, mâine urmează să ne întâlnim cu educație, vineri cu instituțiile de cultură și federațiile din cultură, urmând ca săptămâna viitoare să continuăm și cu ceilalți. Legea este modificată față de varianta sau variantele, mai bine zis, care au tot fost prezentate publicului. Noi am fost foarte atenți să nu ieșim din această anvelopă de 32 de miliarde, împreună cu Ministerul de Finanțe în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată această lege.
Am făcut un calcul, ieșeam la 31 de miliarde, dar desigur, după discuțiile pe care le vom avea cu sindicatele, va trebui să facem un calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus față de cât ne-am asumat. Aș vrea să vă spun că legea schimbă foarte multe principii, nu mai este pe clase de salarizare, este pe funcții, grade și gradații. În primul an, din 2018, cresc salariile la sistemul sanitar. Ei sunt primii care vor beneficia de această creștere salarială în totalitate. La ceilalți urmează să se facă gradual, în următorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5% care este la dispoziția ordonatorului de credite, dar acești bani nu pot fi dați decât în acord cu sindicatele. Rămânem pe 30% sporuri la ordonatorii de credite. În aceste sporuri trebuie să intre, obligatoriu, acel voucher de vacanță care de asemenea este cuprins în programul de guvernare și două norme de masă însemnând două salarii minime pe economie și de asemenea, vreau să vă spun că este un capitol separat pentru indemnizațiile demnitarilor, primarilor și viceprimarilor, care se calculează începând cu salariul mediu pe economie. De ce am făcut acest lucru? Cred că este o precizare care trebuie făcută. Pentru că la toți ceilalți bugetari, se pornește de la salariul de bază la care se adaugă sporurile, ori demnitarii, după cum știm foarte bine, primarii și viceprimarii au indemnizații care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici măcar sporul de vechime. Și atunci, ca să fie pe o bază corectă pentru toată lumea, s-a optat pentru această variantă. Până în anul 2021, considerăm că se vor corecta toate inechitățile care sunt la ora actuală în sistemul de salarizare, urmând ca după 2021, legea fiind pusă la punct, în sensul că tot sistemul de salarizare este pus la punct pe baze corecte, va urca fiecare bugetar în parte cu rata inflației. Deci absolut toți bugetarii vor avea parte, după 2021, de o creștere egală. Așa cum v-am spus, până acum sindicatele au primit foarte bine această lege. Noi va trebui să o avem adoptată până la 1 iulie anul acesta. Mulțumesc!
Sorin Grindeanu: Mulțumesc, doamna ministru, și o să-l rog pe domnul ministru Jianu să facă câteva precizări legate de nota promovată de ministerul pe care-l conduce, pe ordinea de zi de azi. Vă rog.
Augustin Jianu: Mulțumesc. Domnule prim-ministru, după cum știți, conform legii finanțelor publice, pentru activitatea de 'Creație - Programe pentru calculator', programatorii beneficiază de o scutire de la plata impozitelor pe venit. Încadrarea în această activitate se stabilește și este definită prin ordin comun a patru ministere: Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Ministerul Educației. În luna decembrie anul trecut Guvernul anterior a dat un ordin care să faciliteze accesul la această facilitate pentru start-up-uri însă prin adăugarea unei sintagme de tip programe finale sau componente ale unor programe finale, au exclus complet piața de outsourcing, deci toată industria de outsourcing IT din România, care este de fapt cea mai mare parte din acest sector IT,  nu mai beneficiază de această scutire. Începând cu luna ianuarie am primit din partea asociațiilor patronale și a companiilor numeroase sesizări cu privire la acest aspect, am analizat solicitările lor, am colaborat cu celelalte ministere și suntem în momentul de față într-o etapă finală privind elaborarea unui ordin care să corecteze această problemă și să permită în continuare această scutire pentru companiile de outsourcing, adică software la comandă. De asemenea, conform programului de guvernare, avem pentru trimestrul III prevăzută finalizarea ordinului pentru extinderea acestei facilități și pentru studii medii, dar și pentru alte modele de afaceri. Prin urmare, vă aducem la cunoștință că împreună cu celelalte ministere vom adopta ordinul pentru repararea acestei erori cât mai curând, sperăm noi în această lună, și până în luna august să avem și ordinul privind extinderea cu aplicare de la 1 ianuarie 2018. Mulțumesc.
Sorin Grindeanu: Și eu vă mulțumesc. Mulțumesc presei.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei