Declarații susținute de premierul Sorin Grindeanu la începutul ședinței de Guvern

31 Mai

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Bună ziua! Începem şedinţa într-un mod deosebit, fiecare dintre dvs aţi avut astăzi, lângă dvs, câte un elev de liceu, care şi-a dorit să fie ministru pentru o zi. Lângă mine e Iustin, cel care va deveni, sunt aproape sigur, într-o zi, un mare, mare om de stat. Eu sper că, aşa cum ştiu că a părut interesantă ideea şi la Parlament, pentru că şi acolo a fost acţiunea asta, vi s-a părut şi dvs interesantă experienţa şi că fiecare dintre dvs aţi fost un bun profesor astăzi. Iustin are şi câteva idei. E în clasa a XI-a. Mi-a şi făcut două propuneri. Domnule viitor prim-ministru, te rog!

Iustin: Bună ziua. Educaţia a apărut din dorinţa de a deveni mai buni, de a evolua. Asta dorim şi noi, evoluţie prin educaţie. Şi nu orice fel de educaţie, ci educaţie centrată pe elev, astfel încât să-l pregătească pentru piaţa muncii şi să devină un cetăţean responsabil şi implicat în comunitate. Educaţia este pilonul principal al oricărei comunităţi, al oricărui stat, iar pentru educaţia de calitate putem obţine acea Românie frumoasă pe care ne-o dorim. Consiliul Naţional al Elevilor are trei mari domenii pe care se va axa în perioada următoare, şi anume: creşterea siguranţei în şcoli. Aici, legea actuală, a siguranţei în şcoli, prevede practic doar uniforma ca fiind o măsură care poate diminua orice acţiune în şcoală, ceea ce ni se pare absurd. Totodată, avem reducerea abandonului şcolar şi să milităm pentru acel sistem gratuit, garantat de Constituţia României şi de Legea educaţiei. Sperăm astăzi să găsim sprijin din partea factorilor decidenţi şi mai ales din partea guvernului. Vă mulţumesc.

Sorin Grindeanu: Pe ordinea de zi, astăzi, avem cel puţin două puncte extrem de interesante asupra cărora doresc să mă aplec. Primul dintre ele este cel legat de memorandumul pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente. Este un pas important pentru terminarea dosarului de ţară, astfel încât în termen, domnule secretar general, cam o lună, să terminăm dosarul, să depunem candidatura pentru Agenţia Europeană a Medicamentului. Și al doilea punct care se află pe ordinea suplimentară, este hotărârea de guvern privind desecretizarea Arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat. Astăzi adoptăm hotărârea de guvern. Domnule ministru, vă rog.

Tudorel Toader: Domnule prim-ministru, Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. Noi propunem prin hotărârea de guvern desecretizarea Arhivei SIPA, precum şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în Arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate, unul dintre ele are şi o anexă. În concret, despre ce este vorba. În Arhivă, probabil sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat: informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din Agenţia Naţională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni conţinute în respectivele înscrisuri. După procedurile legale, dând vocaţie fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani de zile, Comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informaţiilor, inclusiv către Ministerul public, inclusiv către media, către orice persoană, entitate fizică, juridică interesată, dar - repet - respectând regimul fiecărei categorii de informaţii. Vă mulţumesc.

Sorin Grindeanu: Şi eu vă mulţumesc. Toate avizele ca să n-avem...

Tudor Toader: Toate avizele, domnule prim ministru.

Sorin Grindeanu: Mulţumesc. Mulţumesc reprezentanţilor presei. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei