Declarații susținute de premierul Sorin Grindeanu la începutul ședinței de Guvern

09 Iunie

Sorin Grindeanu: Bună ziua. După cum știți, ședința de guvern de joi a fost mutată astăzi ca urmare a vizitei pe care am întreprins-o împreună cu câțiva colegi în Franța. A fost o vizită care a avut două dimensiuni foarte importante. Pe de o parte, ceremonia de aderare a ţării noastre la Agenţia pentru Energie Nucleară din cadrul OCDE, dar şi întâlnirea cu premierul francez, Édouard Philippe. A fost prima întâlnire sau întrevedere a premierului francez cu un omolog, de la instalarea în funcţie, ceea ce zic eu că este un semnal foarte bun. Acest lucru arată că România este un partener important pentru Franţa, fapt subliniat şi de premierul francez. Mai mult, prim-ministrul francez a dat asigurări că Franţa susţine efortul României de a obţine ridicarea MCV, dar şi aderarea la Spaţiul Schengen. De asemenea, ne susţin pentru aderarea la OCDE. Am discutat împreună cu premierul francez despre întărirea parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, consolidarea relaţiilor economice şi sper să avem pe premierul Édouard Philippe cât mai curând la Bucureşti. Pe plan internaţional, cred că este extrem de important să demonstrăm că suntem o naţiune europeană puternică, iar vizitele mele, ale noastre, în Israel, în Austria, în Franţa au sau au avut tocmai acest scop, dar la fel de important este să transmitem un mesaj de stabilitate la nivelul Guvernului şi al coaliţiei, având în vedere că acesta este unul din atuurile României. Suntem o oază de stabilitate în această regiune, iar fără această stabilitate economia nu poate funcţiona. Ca să trec la economie, aş vrea să vă spun că mă bucură că EUROSTAT confirmă ceea ce noi am spus, şi anume că avem o creştere economică pe primul trimestru de 5,7 la sută - la fel sunt datele şi la EUROSTAT şi la INS, ceea ce reprezintă cea mai mare creştere economică de la nivelul UE. 
Un alt lucru pe care vreau să îl subliniez este că cea mai mare contribuţie la această creştere economică pe trimestrul I, conform aceloraşi date, a fost dată de industrie, cu 1,5 puncte procentuale, şi nu de consum, care a avut o contribuţie doar de 1,4 din creşterea economică. Sper că acum lucrurile sunt cât se poate de clare, mai ales pentru cei care au contestat aceste date. Este bine, suntem pe un drum bun, dar nu vreau să ne culcăm pe o ureche. Continuăm cu şi mai multă determinare pe acest drum, al creşterii economice şi al dezvoltării. 
Şi ultimul punct pe care vreau să îl spun astăzi este legat de ceea ce îmi doresc să se întâmple la Ministerul Justiţiei, şi anume, domnule ministru, să puneţi în acord, aşa cum am spus, deciziile Curţii Constituţionale cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Aşa cum ştim cu toţii, a avut loc o dezbatere la nivel naţional în ultimele luni, avem şi o decizie a Curţii Constituţionale dată în urmă cu câteva zile, de care trebuie să ţinem cont. Eu vă rog să vedeţi care este procedura rapidă prin care ţinem cont şi de această decizie a Curţii Constituţionale, care este obligatorie, cum sunt toate de altfel, şi care trebuie pusă în acord cu Codul de Procedură Penală şi cu Codul Penal. De aceea, am decis să retragem astăzi de pe ordinea de zi proiectul iniţial, care nu ţinea cont de această decizie a Curţii Constituţionale, să aşteptăm publicarea acestei decizii şi după aceea, printr-un proces transparent, cât se poate de larg, să venim cu următorul proiect. Vă rog, domnule ministru…
Tudorel Toader: Domnule prim-ministru, deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, cum spune Constituția, erga omnes și pe viitor, adică de la data publicării în Monitorul Oficial. Proiectul de lege pe care l-am transmis la Guvern vizează punerea în acord a Codului Penal, Codului de Procedură Penală cu deciziile pronunțate de către Curtea Constituțională. A apărut de dată recentă o nouă decizie și pare firesc să promovăm un proiect de lege unitar, mai ales că privind aceeași instituție juridică au fost pronunțate două decizii ale Curții Constituționale, motiv pentru care v-am propus retragerea de pe ordinea de zi. Așteptăm publicarea deciziei în Monitorul Oficial și motivarea acesteia, pentru că la momentul prezent avem doar un comunicat, în funcție de care vom parcurge procesul de dezbatere publică, transparența decizională, și vom veni cu o completare la proiectul de lege pe care vi l-am înaintat, sigur, cu celeritate, respectând imediat graficul de dezbatere, de transparență și de înaintare la Guvern. Vă mulțumesc.
Sorin Grindeanu: Și eu vă mulțumesc, mulțumesc reprezentanților presei.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei