Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern de astăzi

04 Aprilie

Galerie foto

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Așa cum știți am decis să plătim salariile înainte de Paști și Ministerul de Finanțe a creat cadrul legal în acest sens.  Am văzut că în ultimele ore au apărut informaţii contradictorii în spaţiul public în legătură cu acest lucru, dar şi referitor la plata pensiilor în avans. 
De aceea vă rog, domnilor miniştri, să ieşiţi să clarificaţi de urgenţă aceste lucruri, pentru că trebuie să avem o informare corectă a cetăţenilor şi, cu toate că eu am explicat ieri de ce nu se pot da pensiile în avans, o să o rog pe doamna ministru Vasilescu să mai dea încă o dată aceste explicaţii. Intenţia noastră a fost o intenţie bună în prag de sărbători şi cred că nu este normal să apară astfel de situaţii! 
Şi în săptămâna aceasta au existat riscuri de inundaţii în mai multe zone din ţară şi vreau să le mulţumesc celor care au monitorizat această situaţie şi care s-au implicat în mod direct! Domnule ministru Deneş, ştiu că aţi mers în fiecare zi la Suhaia şi, alături de doamna ministru Carmen Dan, aţi coordonat intervenţia la dig, astfel încât pagubele să fie cât mai mici. Pentru că nu te poţi pune cu furia naturii, care a afectat munca oamenilor de o viaţă, am decis acordarea de ajutoare de urgenţă din rezervele de stat cu materiale de construcţii. Aceste fenomene au produs pagube în judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi Vâlcea. Ne dorim ca oamenii din zonele respective să poată să revină cât mai curând la o viaţă normală, de aceea ajutoarele sunt destinate în mod special reconstrucţiei locuinţelor afectate de calamităţile naturale. De asemenea, aprobăm astăzi o hotărâre de guvern prin care se acordă ajutoare de urgenţă în valoare de 353.500 de lei, din bugetul Ministerului Muncii, pentru sprijinirea unui număr total de 49 de familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate cauzate de inundaţii sau de alunecările de teren. Aceste situaţii sunt în judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova şi Vâlcea. 
Şi nu în ultimul rând, acordăm o serie de ajutoare de urgenţă în valoare de 57,77 milioane lei, pentru localităţi din nouă judeţe care au fost afectate de alunecările de teren. Ajutoarele financiare vor fi utilizate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere afectate, pentru refacerea unor poduri, podeţe, consolidarea şi asigurarea scurgerii apelor, precum şi pentru decolmatarea albiilor unor pârâie. Pentru că în ultima perioadă au apărut în spaţiul public o serie de informaţii legate de fondurile europene, aş vrea să punctez câţiva paşi importanţi făcuţi în acest domeniu, pentru a ne atinge obiectivele de absorbţie prevăzute în programul de guvernare. Ministerul Fondurilor Europene, doamna ministru Plumb a deblocat situaţia în care ne aflam doar cu un an în urmă şi a reuşit acreditarea autorităţilor de management, lansarea de apeluri de proiecte în valoare de 22 miliarde euro din totalul de 28 de miliarde de euro cât reprezintă numai politica de coeziune în această perioadă de programare financiară şi au fost încheiate contracte în valoare de 11,2 miliarde de euro. S-a vorbit în ultima perioadă tot mai mult de pierderea unor fonduri europene şi sunt convinsă că, în cel mai scurt timp, doamna ministru Plumb, împreună cu colegii din Comisia Europeană, ne vor da veşti bune care să risipească aceste îngrijorări apărute în spatiul public. Ieri am avut plăcerea şi onoarea să particip la Ziua Jandarmeriei. Cu acest prilej am anunţat împreună cu doamna ministru Carmen Dan că am identificat soluţii pentru a rezolva o serie de investiţii necesare atât la nivel Jandarmeriei, dar şi la nivelul Poliţiei. 
În şedinţa de astăzi vom adopta o hotărâre de guvern prin care vom suplimenta bugetul Ministerului Afacerilor Interne, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului, cu suma de 30 de milioane de lei, pentru achiziţionarea a 550 de autovehicule de către Poliţia Română. Şi pentru că m-am referit la Ministerul Afacerilor Interne, vreau să menţionez că şi pentru Jandarmeria Română, împreună cu doamna ministru, avem veşti bune, şi anume creşterea de 10% a salariilor pentru jandarmii din Operativ, care îndeplinesc misiuni de ordine publică şi care intră în vigoare de luna aceasta, finalizarea unor lucrări de siguranţă pentru poligonul de tragere de la Băneasa, dar şi începerea unor lucrări pentru un poligon modern, un poligon acoperit care ar putea fi finalizat într-un termen de doi ani şi a cărui investiţie este de aproximativ 8 milioane de euro. Continuăm astăzi şi cu aprobarea unor măsuri în sprijnul ONG-urilor furnizori de servicii sociale. Aceste măsuri au fost identificate în cursul discuţiilor pe care le-am avut şi pe care le vom avea şi astăzi cu reprezentanţi ai asociaţiilor pentru persoanele cu nevoi speciale. După măsurile fiscale pe care le-am adoptat săptămâna trecută, astăzi avem o hotărâre de guvern de modificare a planului de interes naţional, hotărâre prin care vom creşte numărul de locuinţe protejate cu 61, vom creşte numărul de centre de zi cu 38, centre de zi de serviciile cărora vor beneficia persoane adulte cu dizabilităţi din comunitate şi din locuinţele protejate, vom creşte numărul de centre respiro, centre de criză cu 8, de serviciile cărora vor beneficia persoane adulte cu dizabilităţi din comunitate şi familiile acestora, iar prin această măsură vrem să reducem semnificativ riscul instituţionalizării şi nu în ultimul rând vom adopta astăzi hotărârea de guvern privind adoptarea planului de interes naţional care să asigure tranziţia persoanelor cu dizabilităţi din centrele de copii către centrele de adulţi. Programul de interes naţional se va derula pe o perioadă de trei ani, şi anume 2018-2020, iar suma necesară implementării acestui program este de 61.412 lei. La sfârşitul şedinţei, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative care  vor fi adoptate astăzi în şedinţa de guvern. Vă mulţumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei