Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

08 Februarie

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Stimaţi colegi, aşa cum ştiţi, în urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor legilor salarizării, dar şi a mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, au reieşit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme, am cerut imediat măsuri de echilibrare, astfel încât nicio categorie socio-profesională să nu aibă de pierdut.  Astăzi, vom adopta o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat. Avem patru categorii, şi anume: angajaţii din IT, angajaţii pe cercetare-dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii, statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate, printr-un mecanism simplificat. De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.  O altă prevedere a ordonanţei de urgenţă pe care o vom adopta astăzi asigură cel puţin menţinerea venitului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat, care lucrează part-time. Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, personalului angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial i se va reţine CAS-ul şi CASS-ul doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat. De asemenea, o altă măsură este cea care vizează şomerii şi categoriile de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând 35% din salariul mediu brut, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, la venitul efectiv realizat. În perioada imediat următoare, ne vom asigura că Legea salarizării unitare îşi va atinge obiectivul, acela de a face ordine şi echitate în sistemul de salarizare. Pe de altă parte, aş vrea să fac un apel public atât la membrii guvernului, cât şi la reprezentanţii mass-media, sindicate, patronate şi toate celelalte categorii implicate în aceste dezbateri, să dăm dovadă de deschidere şi de responsabilitate în comunicarea publică. Cred că toţi urmărim acelaşi lucru. 
Stimaţi colegi, am cerut în şedinţa de guvern precedentă ca adoptarea Legii privind combaterea violenţei în familie să fie urgentată şi astăzi avem pe ordinea de zi acest proiect de la Ministerul Muncii. Avem de rezolvat două probleme importante. În primul rând, vrem ca în cazurile de violenţă domestică poliţistul să aibă dreptul de a acţiona imediat pentru protejarea victimei şi înlăturarea agresorului. Această măsură va putea fi aplicată în cazuri de pericol iminent la adresa securităţii şi sănătăţii victimei. Vom crea, deci, un instrument legal prin care violenţa în familie va fi drastic descurajată. Procedura legală este prevăzută în actul normativ. În al doilea rând, vrem ca în România egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată. Cred că acest lucru este foarte important. Ca urmare, vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii. Vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util. Prin acest act normativ vom reglementa şi noţiunea ”violenţă de gen”, conform Convenţiei de la Istanbul. Veţi fi de acord cu mine că numeroasele cazuri de abuzuri pe care le prezintă mass-media sau care sunt monitorizate de organizaţiile neguvernamentale arată că aceste reglementări sunt necesare şi urgente. 
Nu în ultimul rând, vreau să dau două veşti bune despre sume importante de bani care intră în ţară. Mă bucur să vă pot anunţa că, în acest an, fermierii îşi vor primi în avans subvenţiile pentru agricultură. De menţionat că, anul trecut, ele au fost plătite la timp, spre deosebire de anul 2016. Pe 3 februarie au intrat în conturile României peste 400 de milioane de euro, sumă ce reprezintă rambursarea plăţilor aferente din Fondul european de garantare agricolă (…). Această sumă se adaugă la cea primită pe 5 ianuarie, în valoare de peste 660 de milioane de euro. Sunt deja peste un miliard de euro pentru fermierii români, ceea ce reprezintă 60% din plafonul aprobat, de 1,8 miliarde euro. Până acum au ajuns la fermieri 1,3 miliarde de euro, adică 70% din plafon. Este vorba despre 723.000 de fermieri care au primit subvenţii, din cei 885 de mii care au depus cereri. 
Nu în ultimul rând, conform deciziei Curţii Internaţionale de Arbitraj, compania petrolieră Chevron va plăti statului român suma de 73,45 de milioane de dolari, plus dobânzile. Curtea a dat dreptate în totalitate statului român. Chevron a fost obligată la această plată pentru că nu a respectat legea românească a petrolului. În acest context, vreau să transmit un mesaj ferm, în sensul că ne dorim să fim în continuare parteneri cu marile companii, dar legea românească va fi întotdeauna respectată şi statul român trebuie să îşi apere drepturile. Mulţumesc mass-media. 
La sfârşitul şedinţei, purtătorul de cuvânt va ieşi la briefing şi va prezenta pe larg proiectele adoptate în şedinţa de astăzi.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei