Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

12 Aprilie

[Check against delivery]

 

Viorica Dăncilă: /.../ sărbătorile pascale şi aș vrea să încep prin a mulțumi celor care au fost la datorie în aceste zile, fie că au asigurat asistența medicală sau siguranța cetățenilor. Datorită mobilizării MAI, am avut un Paște liniștit, fără evenimente grave în planul ordinii publice. Manifestările publice de mare amploare, inclusiv cele religioase, s-au desfășurat fără probleme, iar în noaptea de Înviere nu a fost semnalat niciun incendiu. Aș vrea să remarc și faptul că circulația prin punctele de trecere a frontierei a fost cu mai multă fluență decât în anii trecuți, ceea ce reprezintă un pas înainte. Știu că prioritatea tuturor a fost prevenirea unor situații de pericol pentru cetățeni și consider că acest obiectiv a fost atins.
Şi ca să continuăm cu veștile bune, Guvernul va stabili astăzi ca data de 30 aprilie 2018 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, având în vedere că marți, 1 mai, este zi liberă nelucrătoare, conform Codului Muncii. Prevederile actului normativ de astăzi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, iar pentru a recupera ziua de 30 aprilie instituțiile publice vor opta fie pentru desfășurarea activității în regim normal de lucru sâmbătă, 5 mai, fie pentru prelungirea timpului de lucru, până la data de 11 mai, conform unei planificări stabilite. 
Tot astăzi, adoptăm, în perspectiva Euro 2020, și hotărârea guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții Consolidarea şi modernizarea stadionului Giulești 'Valentin Stănescu', realizat prin Compania Națională de Investiții CNI.SA. Finanțarea obiectivului se va face de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului Transporturilor, în valoare totală de 121.131.000 de lei, iar termenul de finalizare va fi de 21 de luni.
Săptămâna viitoare, voi prezenta raportul referitor la aplicarea programului de guvernare pentru primul trimestru al anului 2018 și prioritățile pentru trimestrul II al acestui an. 
Pentru că în ultima perioadă au apărut o serie de speculații în spațiul public, vreau să fac câteva precizări legate de Pilonul II de pensii. Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonului II de pensii reprezintă una din prioritățile trimestrului următor, iar în acest sens, ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie de la stat diminuată dacă contribuie la Pilonul II de pensii. Pentru a face acest lucru, am format o echipă care poartă discuții cu administratorii de pensii private și cu asociațiile de beneficiari de aceste pensii private pentru a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multă deschidere pentru economisire și investiții. Ne propunem ca până la sfârșitul trimestrului II, acest nou cadru legal să obțină avizul Autorității de Supraveghere Financiară și apoi să poată fi aprobat în guvern. 
De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice ne va prezenta o notă de informare privind stadiul simplificării în domeniul achizițiilor publice, o altă prioritate a Guvernului pentru perioada următoare. Se lucrează la realizarea unui pachet normativ de simplificare și eficientizare a achizițiilor publice, iar domnul ministru Eugen Teodorovici a discutat, săptămâna aceasta, cu oficialii de la Bruxelles, pentru a alinia aceste modificări cu directivele europene în vigoare. Consider că este un pas înainte, un pas așteptat atât de investitori, cât și de autoritățile locale. 
Nu în ultimul rând, astăzi aprobăm ordonanța de urgență care întărește rolul Comisiei Naționale de Prognoză, transformând-o în Comisia Națională de Strategii și Prognoză, ca urmare a preluării atribuțiilor în ceea ce privește politicile publice, monitorizarea investițiilor majore în economie, precum și implementarea şi urmărirea ducerii la bun sfârșit a ajutoarelor de stat și a parteneriatelor public-privat. Pentru că am vorbit de parteneriat public-privat, tot până la sfârșitul trimestrului II, ne propunem ca și această lege să o modificăm și să o punem în vigoare. Consider că atât Legea achizițiilor publice, cât și Legea parteneriatului privat, cât şi Casa de Comerț a României arată deschiderea Guvernului pentru investiții și considerăm că perioada următoare trebuie să fie perioada investițiilor pentru România. 
La sfârșitul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va prezenta pe larg actele normative pe care le vom adopta astăzi. Vă mulțumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei