Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

16 Mai

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Astăzi, vom adopta, printr-o ordonanță de urgență, modificările agreate cu reprezentanții sindicatelor privind legea salarizării. Pentru clarificarea unor prevederi, documentul adoptat astăzi prevede o serie de măsuri pentru salariaţii din domeniul sanitar, dar şi pentru salariaţii din domeniul educaţiei. Pentru domeniul sanitar, am convenit, împreună cu doamna ministru Sorina Pintea, mai multe aspecte care să regleze într-un fel situaţia din sistemul sanitar: introducerea unor corecţii pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie sunt mai mici decât cele plătite în luna februarie 2018; scoaterea sporului de gardă din calculul procentului de 30%, parte variabilă din totalul cheltuielilor salariilor de bază, pentru spitalele monospecialitate, serviciile judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază, de asemenea, stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile de director îngrijiri, asistent şef serviciu ambulanţă şi asistent medical şef, în funcţie de salariul de bază aferent funcţiei de asistent şef şi, respectiv, asistent medical principal cu studii superioare.

Aşa cum am menţionat anterior, sunt şi o serie de măsuri pentru cei din învăţământ, după cum urmează: majorarea gradului I pentru funcţia de contabil şef din învăţământul preuniversitar, corelarea nivelului de salarizare pentru funcţia de director casă corp didactic cu cel pentru funcţia de inspector şcolar, acordarea indemnizaţiei de hrană şi pentru personalul din cadrul învăţământului superior care a beneficiat de tichete de masă în anul 2017, şi nu în ultimul rând creşterea cu 20% a salariilor inspectorilor şcolari. Mulţumesc încă o dată întregii echipe guvernamentale, care a găsit soluţii pentru a îndrepta situaţiile apărute. Îi mulţumesc încă o dată doamnei ministru Olguţa Vasilescu pentru legea salarizării unitare şi pentru disponibilitatea dumneaei de a adopta toate aceste soluţii. Aşa cum ştiţi, în luna aprilie a acestui an, un incendiu a distrus clădirea Institutului de Boli Cardiovasculare prof. Dr. George I. M. Georgescu Iaşi. Având în vedere faptul că Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi nu dispun de fondurile necesare, am decis alocarea sumei de 10 milioane de lei din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia guvernului, pentru a începe lucrările de reparaţii capitale la acest spital.

Astăzi am participat la lansarea unui program privind investiţiile. Aşa cum am spus, în a doua parte a acestui an, începând chiar cu trimestrul  II, ne vom axa pe investiţii, programul de guvernare poate fi pus în practică şi prin intermediul investiţiilor pe care le vom realiza. Astfel, a fost lansat astăzi un nou instrument, o nouă schemă de ajutor de stat pentru a stimula investiţiile. Scopul nostru este ca prin aceste ajutoare de stat pentru investiţii private mai mari de 10 milioane de euro să atragem investiţii suplimentare de până la 1 miliard de euro, prin folosirea efectului multiplicator de pârghie în economie. Ajutoarele de stat pentru unităţile cu capital autohton sau capital străin sunt acordate pentru crearea de capacităţi de producţie sau pentru extinderea capacităţilor de producţie. Acest lucru confirmă ceea ce am spus încă de la început şi anume faptul că ne dorim o reindustrializare a ţării.

Nu în ultimul rând, domnule ministru Petre Daea, vă felicit. Astăzi au fost încheiate plăţile APIA, în data de 15 mai, orele 24:00, deci din primele ore ale acestei zile plăţile au fost încheiate. S-a încheiat procesul de primire a cererilor unice pentru campania anului 2018, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru sectorul animal. Ce a însemnat acest lucru? A însemnat primirea tuturor cererilor cu eforturi deosebite, cu un program de lucru prelungit, astfel încât subvenţiile să fie acordate la timp, fiind îndeplinit, astfel, unul dintre cele mai importante obiective din programul de guvernare. Au fost depuse 866.749 de cereri, pentru o suprafaţă mai mare cu 248.651 de hectare faţă de anul trecut. Totodată, a crescut numărul solicitărilor pentru subvenţiile la animale, ceea ce a însemnat un interes mai mare pentru obţinerea subvenţiilor prin APIA şi un prim pas în zootehnia României, un alt obiectiv important în cadrul programului de guvernare. Depunerea cererilor până la data 15 mai, precum şi parcurgerea tuturor etapelor de verificare a acestora a avut o importanţă deosebită, întrucât fermierii vor putea primi banii la timp pentru campania de însămânţare din toamnă. Vă mulţumesc pentru participare. La sfârşitul şedinţei de guvern purtătorul de cuvânt va detalia actele normative adoptate astăzi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei