Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

12 Iulie

Galerie foto

[Check against delivery]

 

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Înainte de a trece la agenda ședinței de guvern de astăzi, vreau să vă prezint succint rezultatele vizitei de lucru pe care am efectuat-o în urmă cu două zile la Bruxelles şi unde am avut întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, domnul Juncker, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, domnul Timmermans, cu comisarul pentru politici regionale, Corina Creţu, cu comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, dar şi cu comisarul pentru buget şi resurse umane,  domnul Oettinger.

Am  abordat teme de interes pentru România şi am avut în vedere, în primul rând, pregătirea mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE, începând cu ianuarie 2019. Am evidențiat dorința României de a avea un mandat de succes la Preşedinţia Consiliului şi de a contribui constructiv la definirea şi promovarea interesului comun european. Eu cred că este foarte bine că am avut aceste discuţii, discuţii constructive,  în care am arătat stadiul în care ne aflăm cu pregătirea preluării președinției, faptul că în acest moment deținem președinția din umbră, pe timpul Preşedinţiei austriece, dar am discutat şi despre politicile europene, cu impact asupra României. În același timp, m-am întâlnit la Bruxelles şi cu diplomații Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, cărora am dorit să le mulţumesc pentru toate eforturile pe care le depun pentru pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul UE şi să le urez succes în continuare. Am spus şi susțin faptul că este un examen nu doar pentru România, ci pentru fiecare dintre noi în parte, având în vedere că vom gestiona dosare deosebit de importante, atât pentru Uniunea Europeană, dar şi pentru ţara noastră.

Am discutat cu comisarul pentru buget şi resurse umane, domnul Oettinger, despre viitorul Cadru financiar multianual post 2020; am reiterat faptul că noi susținem atât politicile noi - şi mă refer la politica de apărare, mă refer la tineret, mă refer la inovare, la cercetare - dar, în același timp, acordăm o importanţă deosebită politicilor tradiționale - şi mă refer aici la Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune. Am discutat, în această perspectivă, despre organizarea la Bucureşti, la sfârșitul lunii octombrie, a unei conferințe având ca subiect viitorul politicii de coeziune, în care să invităm prim-miniștrii din ţările care susțin coeziunea, dar şi pe comisarul pentru politici regionale, Corina Creţu şi comisarul pentru buget şi resurse umane, domnul Oettinger.

Am vorbit cu doamna Corina Creţu despre absorbția fondurilor europene, am asigurat-o că ne concentrăm eforturile pentru a accelera implementarea proiectelor deja aprobate pentru finanţare pe anul 2018, dar, în același timp, vrem ca la sfârșitul anului, de la o rată de absorbție de 19%, cât avem în prezent, faţă de media europeană, care este de 20%, să ajungem la o rată de absorbție de 25%. Am discutat şi despre stadiul unor proiecte concrete şi mă refer aici la linia de metrou M6, dar şi la cele trei spitale regionale, şi am convenit să trimitem proiecte suplimentare, astfel încât să putem să evităm dezangajarea celor 800 de milioane de euro pe Programul Operațional Regional.

Am discutat despre inundații, despre situația existentă în acest moment în România şi am vorbit în acest sens despre accesarea Fondului de Solidaritate al UE, un instrument de care dispunem în Uniunea Europeană pentru a face faţă catastrofelor naturale majore din statele membre. Doamna comisar Corina Creţu ne-a dat asigurări că experții Comisiei Europene ne vor sprijin în evaluarea pagubelor provocate de ploile abundente din ultima perioadă. O asigurare privind susținerea în acest demers a fost dată şi de comisarul pentru buget şi resurse umane, domnul Oettinger.

Am discutat cu comisarul pentru agricultură şi dezvoltare regională despre politica agricolă comună, am salutat faptul că susţine convergența externă a plăților directe, ceea ce favorizează România, favorizează ţările la care plățile directe sunt mult mai mici decât în alte state membre. În același timp, ne-am exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte plafonarea subvențiilor acordate fermelor mari, pe care România nu o susţine şi, în același timp, ne-am exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte sumele destinate dezvoltării rurale, unde avem o scădere de la 8,15 miliarde la 6,75 miliarde. Cred că acest lucru nu va duce la o coeziune între mediul rural la nivelul statelor membre, ci, dimpotrivă, s-ar putea să avem diferențe mult mai mari. În același timp, am vorbit despre simplificare, am vorbit despre flexibilitate, atât de necesară pentru statele membre, pentru că în 27 de state membre condițiile sunt diferite, prioritățile sunt diferite şi trebuie să ținem cont de ce nevoi, de realitate existentă în fiecare stat membru. Aşa cum am spus, am discutat şi cu doamna comisar Corina Creţu şi despre politica de coeziune şi ne-am exprimat, în primul rând, mulțumirea pentru faptul că fondurile pe politică de coeziune acordate României au crescut cu 8%. În același timp, ne-am exprimat îngrijorarea faţă de scăderea cu 60% a fondurilor destinate pentru proiecte transfrontaliere şi legarea acestor proiecte de densitatea populației pe o rază de 25 de kilometri faţă de graniță, ceea ce cu siguranţă ar defavoriza România şi alte state membre care se găsesc în această situaţie.

Am invitat la Bucureşti atât comisarul european pentru dezvoltare rurală, care va face o vizită în luna septembrie, cât şi comisarul european pentru buget şi resurse umane, care va veni în România la conferința pe coeziune de pe 30 octombrie.

În săptămâna care a trecut de la ultima şedinţă de guvern au avut loc alte două evenimente importante pe plan extern, unde am reprezentat România împreună cu o delegaţie de miniştri, mă refer la cea de-a VII-a ediție a Summit-ului șefilor de guvern ai statelor ce fac parte din formatul Republica Populară Chineză - statele din Europa Centrală şi de Est, acel 16+1, dar şi la Forumul de Afaceri China - Europa Centrală şi de Est, desfășurat în marja Summit-ului 16+1. Am avut întâlniri cu acest prilej cu omologii mei din Republica Albania, Letonia, Bosnia şi Herțegovina, Republica Macedonia şi cu premierul chinez, Li Keqiang. Am subliniat în toate discursurile, în toate discuțiile pe care le-am avut la Sofia, importanţa conectivității atât în ceea ce priveşte statele din zonă, dar şi cu partenerii asiatici, rolul semnificativ pe care îl poate juca atât Strategia Dunării, dar şi Marea Neagră, în creșterea mobilității şi competitivităţii, obiective circumscrise cooperării în format 16+1. Este un format de cooperare, care deschide perspective multiple în domenii precum comerț, infrastructură, energie, schimburi culturale, educaţie, investiţii şi prin care putem să punem în valoare toate oportunităţile. Ne-am întors de la Sofia și cu un rezultat concret al discuțiilor purtate până acum în cadrul formatului 16+1, și anume, a fost semnat un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul transportului și infrastructurii, între Ministerul Transporturilor din România și Comisia Națională pentru dezvoltare și reformă din Republica Populară Chineză.

Vreau să fac o referire la titlurile de stat, Programul 'Tezaur', ediția Centenar. Prima emisiune de titluri de stat, lansată de Ministerul Finanțelor Publice în cadrul Programului 'Tezaur', ediția Centenar, s-a dovedit a fi un succes. Românii apreciază acest instrument de economisire sigur și avantajos. Au investit peste 786 de milioane de lei. Am discutat deja cu domnul ministru Teodorovici, cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și am decis că având în vedere interesul crescut al populației față de această metodă de economisire, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere continuarea emiterii de titluri de stat pentru populație până la epuizarea plafonului stabilit pentru anul 2018, la un nivel indicativ de patru miliarde de lei.

Vom continua în cadrul ședinței de astăzi să luăm măsuri pentru a sprijini oamenii și comunitățile afectate de inundații. Vrem să îi ajutăm să treacă peste această perioadă dificilă, cât mai repede. Vom lua măsuri pe mai multe paliere. Unu: vom aloca fonduri suplimentare comunităților locale afectate de inundații. Vrem să sprijinim autoritățile locale din județe să reabiliteze infrastructura rutieră afectată de inundații. O să acordăm interes deosebit în prima fază drumurilor județene și podurilor aflate pe acestea, în vederea realizării conexiunii între localități, urmând ca ulterior să ne concentrăm asupra infrastructurii din interiorul localităților. Am încercat să facem o prioritizare a investițiilor la nivelul infrastructurii publice și am făcut această apreciere în funcție de nevoia de mobilitate a oamenilor, respectiv infrastructura națională afectată - după câte știu eu, avem în discuție nouă drumuri naționale și două poduri - va fi reabilitată de Compania Națională de Infrastructură Rutieră, iar căile ferate afectate vor fi în atenția CFR, urmând astăzi să facem referire și să adoptăm un act normativ referitor la infrastructura județeană și vom aloca în acest sens fonduri din Fondul de Rezervă al Guvernului. Sumele necesare fiecărei localități au fost solicitate de către autorităţile publice locale şi, aşa cum am spus, vor fi luate din Fondul de Rezervă al Guvernului. Ministerul Afacerilor Interne ţine în continuare legătura cu comunităţile afectate şi acordă tot sprijinul, după ce săptămâna trecută am decis scoaterea de la rezervele de stat a unor produse de strictă necesitate şi mă refer la alimente, apă, locuințe modulare. Acestea au ajuns la oameni. Astăzi, în plus faţă de ceea ce am stabilit atunci, vom completa necesarul de motorină solicitat de autorităţile locale pentru înlăturarea efectelor inundațiilor. De asemenea, vom asigura finanţarea necesară pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Cracău la Slobozia, judeţul Neamț, şi am cerut domnului ministru al apelor şi pădurilor să vedem unde avem situații de risc, care este situația digurilor din România, pentru a putea interveni înainte, a putea lucra într-un mod preventiv şi nu pe urmă să remediem consecințele unor astfel de lucruri.

Legat de pesta porcină, monitorizăm în continuare această situaţie. După cum ştiţi, am luat deja o serie de măsuri pentru controlul şi limitarea extinderii virusului, echipele sunt în teren, situația este sub control, oamenii nu au motive de îngrijorare. Astăzi, avem pe ordinea de zi noi măsuri de sprijinire a fermierilor. În primul rând, completăm legislația în acord cu normele europene în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat fermierilor pentru activitatea de neutralizare a animalelor care nu sunt destinate consumului uman. De asemenea, îmbunătățim condițiile de acordare a schemei de ajutor pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangalița. Deci, şi în acest domeniu avem o atenție sporită. În plus, aşa cum am menționat la sfârșit, am discutat despre acest subiect, dar şi despre pagubele produse în agricultură ca urmare a inundațiilor cu comisarul european Phil Hogan, comisar pe agricultură şi dezvoltare rurală, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă o discuţie cu ministrul agriculturii, domnul Petre Daea.

Pentru că apreciem şi vrem să încurajăm performanțele şcolare, vom aproba astăzi stimulente financiare pentru absolvenții care au obținut media 10 atât la Evaluarea Naţională, cât şi la examenul naţional de Bacalaureat. Susținerea copiilor şi a tinerilor cu performanțe şcolare este un obiectiv al politicilor educaționale promovate de Guvernul României şi care este în acord cu programul de guvernare. Vreau să îi felicit pe toţi cei care au obținut performanțe la Evaluarea Naţională, dar şi la examenul de Bacalaureat şi să le urez mult succes în continuare.

În altă ordine de idei, legat tot de inundații, ne preocupă situația copiilor din familiile afectate de inundații. La propunerea Ministerului Tineretului, vom aproba astăzi proiectul "Solidaritatea", prin care vom organiza tabere gratuite pentru copiii şi pentru tinerii proveniți din familii ale căror case au fost afectate de inundațiile din această perioadă. Ministerul Tineretului şi Sportului oferă 1.500 de locuri în centrele de agrement pentru organizarea taberelor, adresate familiilor care, aşa cum am menționat, au locuințele distruse ca urmare a calamităților din ultima perioadă.

Situația în ţară revine la normal. Vreau să le mulţumesc încă o dată forțelor de intervenție, care au dat dovadă de solidaritate şi profesionalism în toată această perioadă.

La sfârșitul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi. Vă mulţumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei