Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

29 August

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Promovarea intereselor economice ale României implică și suportul ambasadorilor şi consulilor noștri, pe care am avut plăcerea să-i întâlnesc la începutul acestei săptămâni. Le-am prezentat prioritățile guvernului și proiectele importante pe care le avem, în perspectiva preluării şi exercitării președinției Consiliului UE. Am pus un accent special pe investițiile strategice, atragerea de investiții străine și aplicarea măsurilor pentru absorbția fondurilor europene, dar și dezvoltarea unor proiecte de anvergură în parteneriat public-privat.

Un alt mesaj pe care am ținut să-l subliniez este legat de președinția României la Consiliul UE. Exercitarea președinției este cartea pe care România va miza cu succes pentru consolidarea rolului și credibilității de stat membru al UE. Guvernul pe care îl conduc este ferm angajat în eforturile de pregătire a preluării și exercitării președinției Consiliului, pentru a dovedi, pentru prima dată de la momentul aderării, cum traducem în fapte viziunea politică proeuropeană a țării noastre și cum vom susține prin acțiuni concrete interesul european.

Măsurile de sprijin acordate la timp agricultorilor au produs efectele așteptate. În primele șapte luni ale anului, agricultorii români au beneficiat de 2,29 miliarde de euro din fonduri europene, sume investite efectiv în agricultură și dezvoltare rurală. Până la sfârșitul anului, în agricultura românească va mai intra încă un miliard de euro și vom ajunge în acest an la 3,29 miliarde de euro bani europeni pentru finanțarea agriculturii. Rezultatele măsurilor bune din acest sector se văd deja.

În ceea ce privește recolta de vară, România a obținut pentru prima dată peste 10,2 milioane de tone de grâu, deși, după cum știm, nu a fost un an prielnic agriculturii din punct de vedere meteorologic. 

Estimările privind rezultatele culturilor de toamnă sunt încurajatoare, cu impact benefic asupra securității alimentare a populației, dar și din perspectiva ponderii acestui sector și a industriei alimentare în PIB.

Anul trecut, de pildă, agricultura a contribuit cu 0,7 puncte procentuale la realizarea creșterii economice a României, de 6,9%. Ne așteptăm ca și în acest an, și în anul 2018, acest sector să contribuie la creșterea PIB. În plus, pe primele cinci luni ale acestui an am înregistrat un excedent comercial de 150 milioane de euro în activitatea de comerț exterior cu produse agricole, agricultura contribuind cu 8,2% la exporturile totale ale României. Iată încă un motiv pentru susținerea investițiilor în acest sector din fonduri naționale și europene.

Legat de continuarea unor investiții importante în dezvoltarea rurală, avem pe ordinea de zi a ședinței de astăzi un memorandum privind contractarea unui împrumut de la BEI, în sumă de 450 de milioane euro. Fondurile sunt pentru asigurarea cofinanțării proiectelor susținute din fonduri europene, respectiv prin  Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Acordul de împrumut a fost negociat cu sprijinul Ministerului Finanțelor Publice în condiții avantajoase pentru România.

Astăzi aprobăm studiul de fundamentare privind construcția și operarea segmentului de autostradă Ploiești-Comarnic-Brașov, precum și operarea autostrăzii București-Ploiești. Studiul de fundamentare a fost întocmit în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr.39/2018 privind parteneriatul public-privat. După cum știți, studiul de fundamentare pentru acest proiect strategic de investiții, decis să se realizeze în parteneriat public-privat, l-am discutat, într-o primă lectură, într-o ședință de guvern anterioară. Din luna septembrie vor începe procedurile de atribuire și dialogul competitiv cu investitorii, astfel încât până la sfârșitul acestui an să reușim semnarea acestui contract deosebit de important. Autostrada realizează legătura Capitalei cu municipiul Brașov, traversând axa turistică Sinaia-Bușteni-Azuga-Predeal. Durata de proiectare și execuție este stabilită la maximum patru ani cu începere din anul 2019. Totodată, sunt prevăzute și bonificații din partea statului, dacă lucrările de execuție se efectuează în avans, se finalizează în avans, dar și penalități pentru o eventuală întârziere. Durata de operare de către investitorul privat este de 20 de ani. Costurile totale estimate aferente realizării acestei investiții se ridică la aproximativ 1,36 miliarde euro.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză are în lucru și alte studii de fundamentare pentru proiectele în parteneriat public-privat și, pe măsură ce vor fi finalizate, le vom aproba în guvern.

Vă mulțumesc pentru participare! La sfârșitul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei