Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

04 Octombrie

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Înainte de a trece la agenda şedinţei de astăzi, voi face o prezentare a discuțiilor pe care le-am avut în ultimele două zile la Strasbourg. Am transmis un mesaj foarte clar, pe care îl reiau: România își menține parcursul european și respectă statul de drept. România a fost și va rămâne pro europeană și nimeni nu va putea schimba acest parcurs. Am atras, însă, atenția că există și multă dezinformare referitor la țara noastră, iar lupta politică internă nu-și are rolul în prim-planul unei instituții cum este Parlamentul European. Cei care stau în spatele acestor dezinformări ne fac rău, ignorând ceea ce Guvernul a făcut până acum, măsurile care au generat o creștere economică de 7% și care au plasat economia românească în top la nivel european. S-a vorbit mult, în ultimul timp, despre justiție, despre lupta anticorupție, dar cei care întocmesc rapoartele în cadrul MCV au ignorat efectele protocoalelor secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție. Am arătat că existența acestor protocoale a produs anumite încălcări ale drepturilor omului: milioane de români monitorizați de serviciile secrete, în numele luptei anticorupție, soluții judecătorești viciate de presiunea unor dosare împotriva magistraților, unii fiind revocați, după care au fost achitați sau dosarele au fost clasate; dosare în instanță, întocmite pe baza unor probe falsificate. 
Pentru prima dată oficialii Uniunii Europene au admis că este nevoie de o investigație care să clarifice modul în care aceste protocoale au influențat actul de justiție. Interferența în actul de justiție este inacceptabilă. Justiția trebuie să garanteze respectarea legii, a drepturilor cetățenilor și independența magistraților. Aceasta este direcția pentru modificarea legilor justiției. Am dat asigurări că suntem de bună credință și că ne dorim pentru România o justiție corectă și imparțială, iar modificările din legislație sunt compatibile cu angajamentele asumate, cu reglementările Uniunii Europene. 
Vom continua pentru aceasta dialogul pe care îl avem cu instituțiile europene, cu experții Comisiei de la Veneția. Așa cum am menționat chiar ieri, domnul ministru Tudorel Toader a avut o întâlnire cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. România participă la toate mecanismele existente și va ține cont de recomandări. Cei care dezinformează uită să menționeze tocmai această deschidere spre dialog a Guvernului României. 
A fost adus în discuție și modul în care Jandarmeria a acționat împotriva unor manifestanți violenți la mitingul din 10 august. Am adus argumente și am cerut ca România să fie tratată în mod egal cu celelalte state membre. Am discutat despre toate aceste subiecte la Strasbourg cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.  Intervenția în Parlamentul European și discuțiile purtate la Strasbourg consider că au reprezentat un bun prilej de a arăta și într-un cadru oficial argumentele noastre. Pentru ca un dialog să fie constructiv trebuie să fie ascultate toate părțile implicate.
Mai sunt câteva zile până la organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei. Guvernul a luat toate măsurile necesare, atât legislative, cât şi pentru asigurarea fondurilor. Autorităţile sunt în calendarul propus în ceea ce priveşte pregătirea tehnică. Vrem să asigurăm o cât mai bună organizare a acestei consultări publice, astfel încât opinia cetăţenilor să fie cât mai fidel reflectată de rezultatul votului. Această consultare amplă are loc ca urmare a unui demers venit din partea societăţii şi nu se îndreaptă împotriva unei minorităţi. Tema familiei are puternice rezonanţe în valorile noastre tradiţionale şi în conştiinţa poporului român. Am încredere că instituţiile statului îşi vor face datoria pentru a asigura buna organizare şi desfăşurare a referendumului. 
Programul Start Up Nation 2017, lansat de guvernarea PSD-ALDE, şi-a atins scopul. Prin intermediul acestui program au fost înfiinţate peste 8 mii de firme în sectoare cu efect multiplicator în economie, producţie, industrii creative, servicii şi IT. Cei mai mulţi dintre anteprenorii care au pornit afaceri prin Start Up Nation sunt tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani, iar în prezent oferă locuri de muncă pentru peste 21.000 de persoane. Îmbucurător este şi faptul că peste 80% dintre locurile de muncă nou-create sunt ocupate persoane din categoriile-ţintă, mă refer la şomeri, tineri absolvenţi, persoane cu dizabilităţi. Vom continua acest program important pentru dezvoltarea mediului de afaceri românesc şi îl vom îmbunătăţii pentru a oferi şanse cât mai mari anteprenorilor care vor să-şi transforme ideile în afaceri de succes. Vom aloca resurse bugetare de 2 miliarde de lei, astfel încât să acordăm finanţarea nerambursabilă de 200.000 de lei pentru fiecare beneficiar pentru 10.000 de firme. Programul pentru demararea celei de-a doua ediţii a programului Start Up Nation a fost lansat deja în dezbatere publică. Acest proiect este construit pe baza experienţei din Start Up Nation 2017 şi răspunde mai bine dorinţelor şi nevoilor estimate de anteprenorii aflaţi la început de drum. Va fi un program mai clar, cu o procedură de achiziţii simplificată, iar modul de lucru cu beneficiarii va fi uniform în toată ţara, atât în cazul agenţiilor regionale, cât şi în cazul băncilor partenere. Ne dorim încurajarea lansării afacerilor în zonele geografice mai puţin dezvoltate, în acord cu principiile de dezvoltare sustenabilă, aplicate şi de Comisia Europeană şi am încredere ca acest program va răspunde aşteptărilor anteprenorilor. 
Guvernul pe care-l conduc sprijină în mod constant agricultura, domeniu cu un impact însemnat, atât economic, cât şi social.  Rezultatele bune din agricultură sunt determinate în bună măsură de realizarea lucrărilor agricole la timp, sprijinite prin subvenţiile pe care le acordăm. Adoptăm astăzi o hotărâre de guvern, prin care începând cu 16 octombrie, agricultorii din sectoarele vegetal şi zootehnic vor primi un avans din sumele aferente plăţilor directe pe suprafaţă, precum şi din sprjinul cuplat la ovine şi caprine. Prin acest sprijin financiar, acordat fermierilor, vor intra în agricultură aproximativ 2 miliarde de euro, bani proveniţi din fonduri europene. 
Turismul românesc este un domeniu dinamic şi cu potenţial de creştere. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că măsuri de stimulare precum acordarea voucherelor de vacanţă produc rezultate şi efecte pozitive pentru economie. Numărul turiştilor cazaţi în luna august 2018 a fost cu aproape 10% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Luăm astăzi încă o decizie importantă pentru sprijinirea acestui sector: reducerea cotei taxei pe valoare adăugată la 5% pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative. România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism, iar experienţa din anii trecuţi dovedeşte că scăderea acestei taxe produce efecte pozitive în economie. 
De asemenea, venim în sprijinul autorităţilor locale care au nevoie de finanţare pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece. În acest sens, administraţiile locale pot obţine împrumuturi în condiţii avantajoase din Trezorerie în limita a 450 de milioane de lei. Aceste măsuri au în vedere asigurarea unui mediu de afaceri atractiv şi răspund, în acelaşi timp, nevoii de finanţare pentru serviciile publice. La sfârşitul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative adoptate în cadrul şedinţei de astăzi. Vă mulţumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei