Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

23 Nov

Galerie foto

Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă susţinute la începutul şedinţei de guvern

 [Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua. Vreau să le urez bun venit noilor membri ai echipei guvernamentale! Sunt convinsă că vom reuși împreună să punem în practică proiecte importante aflate în lucru, dar şi să demarăm noi măsuri benefice pentru România şi pentru români. Am încredere în experiența dumneavoastră! Sunt convinsă că veţi reuși să gestionați cu succes implementarea Programului de guvernare, implementarea măsurilor din Programul de guvernare, dar şi dosarele importante pe care le avem de gestionat pe timpul președinției Consiliului Uniunii Europene  Totodată, vreau să le mulţumesc colegilor care ne-au fost alături până acum şi care au contribuit la punerea în practică a angajamentelor asumate prin Programul de guvernare. Munca Guvernului România este o muncă de echipă şi fiecare dintre miniştri are un rol important, un rol determinant în obținerea rezultatelor bune pe care cetățenii le așteaptă de la noi.

Din păcate, constatăm cu toții că domnul președinte Iohannis face tot posibilul să blocheze activitatea Guvernului în două domenii vitale. Consider că astfel de acțiuni politice nu îşi au locul, mai ales în această perioadă în care ne pregătim pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene şi, în același timp, an în care sărbătorim Centenarul. Ar fi momentul să ne bucurăm de consens, să ne bucurăm de înțelegere, de liniște, la 100 de ani de la Marea Unire. Fac un apel public către domnul președinte Iohannis să-şi schimbe atitudinea în acord cu prerogativele constituționale, pentru a nu crea incertitudine în două domenii atât de importante. Am convingerea că românii au nevoie de unitate şi ca instituțiile statului să funcționeze coerent şi să găsească soluții care răspund cel mai bine nevoilor cetăţenilor. Vreau să aniversăm Ziua Naţională într-un climat de liniște, de pace şi fără dezbinare. Interesul naţional cred cu tărie că trebuie să primeze în fața interesului politic.

După cum aţi putut observa, în această săptămână am avut vizita președintelui Parlamentului European şi a Conferinței președinților, a înalților oficiali europeni. Această vizită se înscrie într-o întâlnire premergătoare preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. Am discutat despre stadiul pregătirilor, am discutat despre provocările majore care ne așteaptă la nivel european, am discutat despre dosarele importante care se găsesc pe agenda europeană. A fost o discuţie constructivă, o discuţie aplicată şi ne-am bucurat foarte mult când oficialii europeni au afirmat şi şi-au exprimat convingerea că România este pregătită să preia președinția Consiliului UE. După această apreciere făcută de Comisia Europeană, iată că şi a doua instituție europeană îşi arată încrederea că România va putea să preia şi să exercite cu succes președinția Consiliului UE.

O veste foarte bună pe care ne-a dat-o președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, este aceea că procesul de aderare a României la spaţiul Schengen va fi accelerat. Am arătat că România va avea o preşedinţie deschisă, o preşedinţie care îşi va exercita rolul de mediator imparțial şi facilitator de consens, o preşedinţie în care vrem să cooperăm cu toate instituțiile europene, vrem să cooperăm cu toate grupurile politice, vrem ca pe timpul președinției exercitate de către România, să creionăm viitorul UE, cu încredere şi cât mai apropiat de cetățeni.

Tot în această săptămână, mai exact ieri, am avut vizita prim-ministrului al Republicii Moldova şi a reprezentanților Guvernului din Republica Moldova. Am discutat despre stadiul proiectelor pe care le avem împreună, în același timp am făcut paşi concreți în aprofundarea relațiilor bilaterale, economice şi comerciale dintre cele două ţări, am semnat mai multe documente şi acorduri, în domenii precum turism, agricultură, energie, sănătate, cultură, comunicații, mediu de afaceri sau securitatea frontierelor. În același timp, am arătat întreaga disponibilitate a Guvernului României de a face o foaie de parcurs cu noile proiecte, de a ne implica în derularea mult mai activă, mult mai accelerată a proiectelor pe care le avem în vedere. Având în vedere că România va prelua președinția Consiliului UE, începând cu 1 ianuarie 2019, România va fi alături de Republica Moldova, în accelerarea reformelor în sensul aderării Republicii Moldova la UE.

Am arătat că drumul Republicii Moldova trebuie să fie un drum pro-european, pentru a avea rezultate bune pentru Republica Moldova şi pentru a aduce prosperitate pentru cetățenii din Republica Moldova.

Discutăm astăzi cea de-a doua rectificare a bugetului pentru 2018. Este o rectificare bugetară pozitivă, care are ca principal obiectiv încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97% din Produsul Intern Brut şi asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor şi programelor guvernamentale şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice. Vom asigura banii necesari pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități, a alocațiilor de stat pentru copii şi a indemnizațiilor pentru creșterea copilului. În acest sens, alocăm suplimentar Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale aproximativ 787 de milioane de lei. Asigurăm resursele necesare şi pentru derularea acțiunilor şi a programelor de sănătate, majorăm cu 660 milioane de lei bugetul pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate şi gratuite şi pentru programele naţionale de sănătate. Totodată, alocăm în plus peste 317 milioane de lei Ministerului Sănătăţii pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor medicale din centrele de permanență şi unitățile de primiri urgenţe. Luăm măsuri pentru asigurarea resurselor necesare plății pensiilor militare de stat cuvenite polițiștilor. În acest scop, asigurăm 116 milioane de lei în bugetul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, prin rectificarea bugetului, alocăm fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a tuturor cheltuielilor obligatorii şi pentru alimentarea Fondului de rezervă al Guvernului cu 700 de milioane de lei, bani necesari pentru situaţii neprevăzute. Menționez încă o dată: este o rectificare pozitivă, care arată preocuparea Guvernului pentru politicile sociale şi de sănătate, dar şi pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar asumată. La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul şedinţei de astăzi. Vă mulţumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei