Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern

12 Martie

Galerie foto

[Check against delivery]

Am constatat ieri, pentru a nu știu câta oară, că președintele Iohannis nu are nicio limită. Am avut senzația că ne-am întors în timp, în anul 2013, cand un alt președinte promulga doar bugetul asigurărilor sociale de stat cu aceleași minciuni. Președintele României îi dezinformează din nou pe români, inventând  explicații ridicole de ce a luat decizia de a bloca adoptarea bugetului pentru anul 2019. Este, în mod evident, un joc electoral pe care îl face însă pe spatele românilor.
Domnul președintele Iohannis dovedește că nu cunoaște lucruri elementare, când a afirmat că lipsesc 1,4 miliarde de lei de la bugetul de pensii.
În realitate, după foarte multi ani, în 2019, bugetul va avea un excedent de 1,7 miliarde lei, ca urmare a măsurii transferului contribuțiilor de la angajator la salariați – o alta măsură pe care domnul președintele Iohannis a criticat-o, măsură care însă și-a arătat eficiența.
O altă dezinformare pe care domnul președinte României a aruncat-o cu nonșalanță în spațiul public este legată de mărirea pensiilor. Domnul președinte ar trebui să citească cu atenție măsurile pe care le-a luat Guvernul României. Pentru ca am mărit anticipat pensiile, începând cu 1 iulie 2017 pentru anul 2018 și la 1 iulie 2018 pentru anul 2019, cu mai mult decât rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut. Dacă am fi făcut ce cere domnul președinte Iohannis și partidul său, pensiile românilor ar fi fost mult mai mici acum.
Consider total iresponsabile declarațiile domnului președintelui care se joacă cu sentimentele oamenilor și creează în rândul pensionarilor îngrijorări că nu există bani de pensii, afirmație care nu are au nicio bază reală.
Oare ce urmărește domnul președintele prin insistența pe temele care induc nesiguranță în rândul pensionarilor? Pregătește terenul pentru vreo decizie de amputare a drepturilor pensionarilor din partea formațiunilor politice pe care le susține pe față, cum s-a mai întâmplat în trecut?
O spun cu fermitate: Pensionarii nu au niciun motiv să-și facă griji. Așa cum ne-am angajat, vom continua majorarea pensiilor,  prevăzută pentru 1 ianuarie 2020, de la 1 septembrie anul acesta, așadar cu 3 luni mai devreme decât stabilisem inițial.
Guvernul României are bani pentru plata pensiilor și pentru asigurarea tuturor drepturilor stabilite prin lege.
Dealtfel, astăzi, adoptăm hotărârea de Guvern prin care pensionarii vor beneficia și în acest an de aproximativ 60.000 de bilete de tratament balnear, care se vor acorda prin casele județene de pensii publice.
Guvernul a asigurat finanțarea acestor drepturi și a alocat peste 335 de milioane de lei pentru biletele de tratament balnear.
Aprobăm astăzi, prin ordonanță de urgentă, plafoanele bugetare pe termen mediu pentru anumiți indicatori economici.
Facem acest lucru în deplin acord cu recenta decizie a Curții Constituționale a României, astfel încât să nu mai poată fi invocată nicio barieră în calea promulgării bugetului.
Actul normativ a fost elaborat pe baza obiectivelor, măsurilor și țintelor prevăzute de Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021 si are în vedere alocarea eficientă a fondurilor publice și cheltuirea cu responsabilitate a banilor publici.
Nu putem permite să lăsăm fără finanțare comunitățile locale, care prin această întârziere pierd aproximativ 300 de milioane de lei pe lună.
Nu este acceptabil să punem în pericol crearea de noi locuri de muncă prin întârzierea finanțării firmelor care angajează șomeri și ucenici.
Românii care au nevoie de tratament pentru boli grave, oncologice, hepatită, diabet nu pot aștepta după jocuri politice meschine! Nu te poți juca și nu ne putem juca cu sănătatea acestor oameni!
Întârzierea finanțării și cofinanțării proiectelor de investiții derulate din fonduri europene și guvernamentale prezintă efecte negative asupra creșterii economice, iar acest lucru nu poate fi permis.
Am toată încrederea în Parlamentul României că va răspunde rapid cererii de reexaminare a Legii bugetului național pe anul 2019, astfel încât să putem duce mai departe măsurile bune prevăzute în programul de guvernare.
România are nevoie de stabilitate, iar Guvernul României va continua să își respecte angajamentele pe care le-am luat în fața cetățenilor.
Vom adopta astăzi un act normativ prin care venim în sprijinul contribuabililor persoane fizice și, totodată, în sprijinul organizațiilor non-profit.
Persoanele fizice care au obligația depunerii Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale și a plății acestora vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și îndeplini obligațiile.
Am prelungit acest termen de la 15 martie 2019, cum era inițial, la 31 iulie 2019. Toți cei care își plătesc obligațiile până la sfârșitul lunii iulie vor beneficia de o bonificație de 5% din impozitul pe venit și din contribuțiile sociale datorate pentru anul trecut.
Din respect față de timpul cetățenilor și pentru a îmbunătăți relația contribuabililor cu administrația fiscală, declarația se completează și se depune online, atât prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cât și prin intermediul portalului e-guvernare.ro.
Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să doneze 2% sau 3,5% din impozitul pe venit, dar și al organizațiilor neguvernamentale beneficiare care colectează, centralizează și depun Formularul 230, prelungim termenul de depunere al acestui document tot până la 31 iulie 2019.
Și în această săptămână Guvernul României organizează o serie de reuniuni importante în exercitarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Ministrul George Ciamba prezidează în aceste zile reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri Europene în cadrul căreia sunt abordate teme precum Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, politica de extindere și viitoarea agendă strategică a Uniunii Europene.
Mâine va avea loc, la București, conferința ”Viitorul memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România”. Ne implicăm în continuare în combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și în descurajarea discursului bazat pe ură, pentru a transmite un mesaj ferm de respingere a oricăror forme de discriminare.
De asemenea, în această săptămână, găzduim la București cel de-al optulea summit al Comitetului European al Regiunilor și Orașelor.
Am încredere că, împreună cu liderii regiunilor și orașelor, putem contribui  la promovarea unei Europe mai coezive, mai unite și mai sigure, care lucrează în favoarea tuturor cetățenilor.
Continuăm activitatea intensă și la Bruxelles, unde ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezidează astăzi lucrările Consiliului ECOFIN, iar ministrul Muncii,  Marius Budăi, va conduce vineri lucrările Consiliului Ocuparea Forței de Muncă și Politică Socială, în urma cărora așteptăm rezultate bune în domeniul impulsionării investițiilor la nivel european, respectiv, în domeniul protecției sociale.
La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt al Guvernului va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi. Vă mulțumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei