Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern

03 Iunie

[Check against delivery]

Bună ziua, tuturor!
Românii s-au bucurat în ultimele zile de vizita Sanctității Sale Papa Francisc și au dat dovadă de unitate, solidaritate și echilibru, valori atât de necesare societății noastre.
Am avut onoarea ca, împreună cu mai mulți miniștri, să mă alătur pelerinajului Sfântului Părinte la București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj și peste tot am văzut energia pozitivă transmisă către toți pelerinii.
Vreau să mulțumesc Sanctității Sale pentru căldura și bucuria pe care ni le-a  oferit, pentru mesajele de suflet și de binecuvântare pe care le-a transmis poporului român.
Îi felicit pe toți cei care au fost în teren, în aceste zile, și au făcut ca această vizită istorică să se desfășoare în cele mai bune condiții.
Începând din această după-amiază, voi avea o vizită de lucru la Bruxelles, unde voi avea întâlniri importante, în contextul recentelor alegeri europarlamentare.
Vom avea discuții cu președintele și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, dar și cu președintele Partidului Socialiștilor Europeni.
Voi transmite, încă o dată, atașamentul României față de valorile europene. Și, de asemenea, voi discuta ca, în contextul alegerilor europarlamentare, să vedem ce avem de făcut pentru o prezență cât mai bună pentru funcțiile despre care au început deja discuțiile în Parlamentul European, dar și pentru portofoliul de comisar european.
De asemenea, voi prezenta rezultatele președinției române la Consiliului Uniunii Europene și modul în care vom continua, în perioada următoare, astfel încât această președinție de succes, spun eu, pentru România și pentru români să rămână în atenția instituțiilor europene. 
De asemenea, voi avea o întâlnire cu ambasadorul Statelor Unite la UE, cu dl. Gordon, în cadrul căreia vom discuta, de asemenea, despre rezultatele președinției rotative deținute de România.
Ca prim-ministru al României voi milita pentru asigurarea unei reprezentări adecvate, echilibrate din punct de vedere politic, geografic și al criteriului de gen, la nivelul viitoarelor instituții europene, care să sprijine adoptarea consensuală a deciziilor, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri. 
Suntem, în continuare, alături de oamenii și de comunitățile afectate de fenomenele meteo severe din ultima perioadă.
Echipele de intervenție sunt în teren pentru a ajuta cetățenii, dar și pentru a evalua pagubele produse, astfel încât să oferim oamenilor, rapid, ajutorul de care au nevoie.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a discutat cu prefecții din județele afectate, vicepremierul Gavrilescu și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, sunt în teritoriu pentru a avea o imagine cât mai exactă a situației din teren. Este important ca oamenii să știe că se pot baza pe autorități atunci când au nevoie de sprijin.
Am primit ieri o primă evaluare a pagubelor produse de vremea severă. Această evaluare va fi completată cu noi date, pe măsură ce vin din teren. Pe baza acestor informații, guvernul va lua măsuri astfel încât oamenii să fie sprijiniți să treacă peste aceste momente dificile.
Este important ca cetățenii să primească rapid ajutorul de care au nevoie. Din acest motiv, astăzi, simplificăm normele privind acordarea ajutoarelor financiare de urgență, astfel încât să nu mai fie nevoie de anchetă socială înainte de aprobarea lor și nici de întocmirea și aprobarea unei Hotărâri de Guvern, proceduri de durată, care îngreunau acordarea sprijinului.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale are la dispoziție banii necesari, iar sumele vor pleca spre familiile și persoanele afectate, pe baza proceselor verbale întocmite de comisiile Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență și a borderourilor completate de agențiile județene pentru protecție și inspecție socială. 
Astfel, reducem substanțial perioada de timp de la momentul producerii calamităților până la momentul primirii ajutorului financiar.
Avem în ședința de astăzi un act normativ prin care modificăm modul de alegere a președintelui Consiliului Județean.
Am înțeles mesajul cetățenilor, respectiv dorința de a avea un rol mai important în ceea ce privește alegerea factorilor de decizie și de a-și exprima în mod direct opțiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate.
Vom modifica legislația, astfel încât președintele Consiliului Județean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. 
Revenirea la votul uninominal va crește legitimitatea, reprezentativitatea și stabilitatea președinților consiliilor județene, cei care, împreună cu primarii și consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităților locale.
Președintele Consiliului județean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci trebuie să reprezinte voința cetățenilor din fiecare județ, exprimată prin vot.
Legitimitatea dată prin vot este esențială pentru fiecare președinte de Consiliu Județean, pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetățenii i-au acordat votul.
Am luat această decizie ca un pas în înțelegerea mesajului dat de cetățeni la alegerile europarlamentare, dar și ca urmare a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale.
Domnule vicepremier Suciu, vă rog să explicați prevederile acestui act normativ la finalul ședinței de guvern.
La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adoptata în ședința de astăzi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei