Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

20 Iunie

Galerie foto

 

 

Bună ziua,
Parlamentul a votat marți pentru stabilitate și continuitate și a reconfirmat votul de încredere acordat Guvernului României
Avem determinarea și forța să ducem mai departe proiectele începute și să venim cu măsuri care să asigure o viață mai bună oamenilor, să stimuleze dezvoltarea economiei și a investițiilor.
Rămânem la fel de implicați în implementarea Programului de Guvernare.
Vom continua atât programul de investiții și măsurile de creștere a veniturilor populației, așa cum ne-am angajat, cât și acțiunile care țin de exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
De asemenea, suntem preocupați să răspundem așteptărilor cetățenilor și mesajelor transmise de societate.
Așa cum știți, imediat după alegerile europarlamentare am cerut Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afaceri Externe să analizeze organizarea și desfășurarea votului, ce nu a mers bine și care sunt soluțiile pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor.
Avem în lucru, într-un stadiu avansat, un pachet de măsuri pentru îmbunătățirea procesului electoral, astfel încât cetățenii români din țară și din afara granițelor să-și poată exercita dreptul la vot în condiții cât mai bune.
Luăm în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondență și orice alte măsuri care să contribuie la o mai bună desfășurare a procesului de vot.
Salut inițiativa Parlamentului României de a institui o comisie pentru îmbunătățirea legislației electorale și vreau să transmit un mesaj ferm: Guvernul are toată deschiderea pentru dialog și consultare cu toate instituțiile publice și cu factorii interesați în găsirea soluțiilor celor mai potrivite pentru asigurarea dreptului la vot.
Ne-am bucura dacă din partea președintelui României și a partidelor de Opoziție am avea un proiect concret, pe care să și-l asume, și care să rezolve problemele din diaspora. Pentru că cel mai ușor este să critici, greu este să vii cu soluții.
De asemenea, așa cum am spus și în Parlament la dezbaterea moțiunii, în situația în care Opoziția și președintele vor considera că este nevoie de suplimentarea numărului secțiilor de votare, Guvernul va oferi finanțarea necesară organizării de noi secții.
Președinția română a Consiliului Uniunii Europene se apropie de final, la nivelul majorității formatelor de consiliu a avut loc deja predarea ștafetei viitoarei Președinții finlandeze. Ne-am îndeplinit cu succes mandatul și obiectivele pe care ni le-am propus.
Prin eforturile echipei guvernamentale am dovedit capacitatea de a gestiona dosare complexe și de a lua decizii benefice pentru cetățenii europeni, unele cu impact și vizibilitate mai mare în plan public, altele mai puțin mediatizate, dar la fel de importante. Bilanțul general, provizoriu la acest moment, dat fiind că activitatea noastră continuă, este unul substanțial.
Dincolo de dosarele legislative pe care le-am închis, în ultima perioadă am contribuit la adoptarea a 56 de Concluzii ale Consiliului în domenii precum: relațiile externe ale Uniunii Europene, combaterea terorismului, schimbările climatice, educația, strategiile regionale sau politica industrială a Uniunii Europene.
De asemenea, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a elaborat și prezentat recent o versiune revizuită a documentului de negociere privind viitorul buget pe termen lung al Uniunii, care a fost discutată în cadrul Consiliului din 18 iunie.
Voi prezenta rezultatele finale, într-un cadru oficial, la nivel european, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la începutul lunii iulie.
Vom discuta astăzi în Guvern, în primă lectura, soluția legislativă pentru organizarea și funcționarea activității de servicii alternative de transport, după un complex proces de consultare publică cu toți cei interesați și parcurgerea etapelor legale și procedurale.
Pentru prima dată reglementăm acest tip de transport de persoane, care funcționează prin intermediul unor platforme digitale, și la care apelează tot mai mulți cetățeni.
Soluția pe care o avem în vedere va asigura transportul pasagerilor în condiții de siguranță și accesul acestora la cât mai multe opțiuni, astfel încât, încurajarea concurenței loiale și relația corectă între cerere și ofertă să ducă la servicii de calitate.
Vom crea un sistem unitar de reglementare a activităților de transport alternativ care funcționează prin intermediul unor platforme digitale, prin autorizarea administrativă a acestora pe o perioadă de trei ani, atât în ceea ce privește platformele digitale, cât și operatorii de transport alternativ.
Pentru siguranța cetățenilor, vor fi stabilite clar condițiile în care aceste servicii vor fi autorizate, obligațiile pe care le au operatorii și conducătorii auto, dar și criteriile pe care să le îndeplinească autoturismele utilizate.
Continuăm procesul de descentralizare, pe care l-am început la preluarea guvernării, pentru că ne dorim să aducem decizia cât mai aproape de cetățeni
La nivelul comunităților locale sunt priorități specifice și problematici diferite de la o regiune la alta.
Este normal ca autoritățile locale să aibă la îndemână pârghiile necesare pentru a lua deciziile pliate pe așteptările cetățenilor.
Deja am făcut pași importanți în privința transferului de competențe de la nivel central la nivel local în domeniile educație, tineret, sport și turism, ape și păduri, cultură.
Printr-un Memorandum pe care îl adoptăm astăzi stabilim noi măsuri pentru accelerarea acestui proces, astfel încât în următoarea perioadă să venim cu soluții privind descentralizarea și în celelalte domenii.
La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de Guvern de astăzi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei