Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

03 Iulie

Galerie foto

 

Bună ziua,

Așa cum ne-am angajat, acordăm în acest an o atenție deosebită investițiilor.
În primele cinci luni ale acestui an, plățile pentru proiectele de investiții au fost cu 30% mai mari față de aceeași perioadă a anului 2018, ridicându-se la valoarea de 9,6 miliarde lei. Vorbim despre investiții atât din fonduri guvernamentale, cât și din fonduri europene.
Chiar astăzi au intrat în conturile României încă 24 de milioane de euro, bani destinați dezvoltării satului românesc și sprijinirii fermierilor.
Astfel, valoarea totală a fondurilor europene pe care România le-a primit în 2019 pentru agricultură și dezvoltare rurală se ridică la peste 2,2 miliarde euro.
Vom continua să asigurăm finanțare pentru investiții, dar, în același timp, ne implicăm pentru ca aceste proiecte de dezvoltare să fie realizate la timp și să aibă beneficii economice și sociale.
În acest sens, înființăm un Departament pentru dezvoltarea, promovarea și monitorizarea proiectelor de investiții în infrastructură, în subordinea prim-ministrului, care să urmărească fiecare proiect de anvergură.
Acest departament va furniza rapoarte săptămânale privind stadiul lucrărilor și bineînțeles respectarea termenelor.
România are nevoie de proiecte de dezvoltare, iar cine nu respectă termenele asumate, pleacă acasă fără excepție.
Pentru încurajarea investițiilor private, Ministerul Finanțelor Publice a pus astăzi în consultare publică noi măsuri pentru simplificarea și îmbunătățirea procedurilor, astfel încât mediul de afaceri să poată accesa mai ușor două scheme de ajutor de stat pentru proiecte cu impact major în economie și pentru cele destinate dezvoltării regionale.
Aceste noi măsuri răspund nevoilor din economia reală și încurajează competitivitatea, precum și crearea de noi locuri de muncă bine plătite pentru angajați cu înaltă calificare.
Tot în scopul încurajării investițiilor și pentru a crea premisele implementării cu succes a tehnologiei 5G, adoptăm astăzi un act normativ, prin care facem unele clarificări legislative, în conformitate cu practicile europene.
Acest act normativ este rezultatul consultărilor cu industria de profil și asigură condiții avantajoase atât pentru economie, cât și pentru investitori.
Guvernul României dovedește încă o dată flexibilitate și acționează pentru a sprijini mediul de afaceri.
Am avut discuții în acest sens cu reprezentanții investitorilor, respectiv Coaliția pentru Dezvoltarea României, vom continua aceste consultări pentru că atât Guvernul, cât și mediul de afaceri au preocupări comune privind dezvoltarea economică.
Guvernul României este preocupat, totodată, de respectarea și promovarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din afara granițelor.
Astăzi, vom lua măsuri pentru a da posibilitate cât mai multor elevi de etnie română, care studiază în școli cu predare în limba română din Ucraina, să beneficieze de burse de studiu.
Vom suplimenta cu 3 milioane de lei fondurile alocate finanțării acestui program, având în vedere că numărul elevilor care doresc să studieze în limba română și să primească o bursă a crescut în acest an școlar cu 60% față de precedentul an de studiu.
Mă bucur că acest program a condus la creșterea numărului etnicilor români care doresc să își înscrie copiii în școli cu predare în limba română și contribuie semnificativ la aprofundarea cunoștințelor de limbă pentru copiii românilor din Ucraina.
La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta astăzi.

Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei