Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

17 Iulie

Galerie foto

[Check against delivery]

Bună ziua, tuturor,

Am participat ieri, împreună cu mai mulți membri ai Guvernului României, la reuniunea în plenul Parlamentului European de la Strasbourg și am avut o întâlnire cu președintele noului for legislativ.

A fost un bun prilej să prezint reprezentanților tuturor statelor membre bilanțul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, rezultatele unui efort susținut ce reflectă viziunea noastră asupra proiectului european, dar și importante puncte de reper pentru viitorul construcției europene.

Am subliniat încă o dată, atât la Strasbourg, cât și în bilanțul prezentat vineri seară la Ateneul Român, că toate acțiunile Guvernului și echipei de experți au avut în centrul preocupărilor îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor și unitatea proiectului european.

Firul roșu al mandatului nostru a fost reprezentat de principiul coeziunii, valoare comună europeană, care rămâne în continuare fundament solid al comunității europene.

Acțiunile noastre din ultimele șase luni au dovedit că suntem profund atașați valorilor europene, dar și că avem capacitatea de a performa, că putem acționa matur și responsabil în contextul actualelor provocări la nivel european, că suntem un partener serios și implicat.

Mulțumesc încă o dată colegilor miniștri, experților, dar și partenerilor noștri europeni, alături de care am făcut echipă și care ne-au onorat cu încrederea lor!

La nivelul Guvernului, vom continua activitatea în același ritm susținut, pentru că este nevoie să redăm românilor încrederea în instituțiile publice

Am anunțat nominalizarea a trei noi membri în echipa guvernamentală.

Pentru că am văzut unele comentarii, aș vrea să fie clar un lucru: deciziile pe care le luăm la nivel politic se bazează pe rezultatele evaluării activității fiecărui ministru, iar încrederea cetățenilor în membrii Cabinetului reprezintă un factor determinant.

Obiectivul meu, ca prim-ministru, este să  avem am o echipă performantă, care să aprobe și să pună în aplicare măsuri pentru creșterea veniturilor cetățenilor, încurajarea investițiilor, pentru siguranța cetățenilor români.

Am avut o discuție telefonică cu președintele Klaus Iohannis în legătură cu transmiterea celor trei nominalizări, așteptăm un răspuns din partea președintelui.

Îmi doresc ca noii colegi să preia cât mai repede portofoliile pentru că avem în continuare multe proiecte de pus în practică.

Astăzi am avut plăcerea de a găzdui la Palatul Victoria, ceremonia de deschidere a celei de-a șaptea ediții a Programului Oficial de Internship al Guvernului României.

Succesul acestui program este confirmat de numărul mare al tinerilor care au aplicat și în acest an, precum și de faptul că printre cei interesați să se familiarizeze cu administrația publică centrală sunt studenți sau absolvenți ai universităților de prestigiu din mai multe țări europene.

Pentru a-i sprijini și pentru a-i motiva pe studenții și tinerii absolvenți, am îmbunătățit legea internship-ului și am mărit indemnizația lunară oferită fiecărui intern. Acesta a fost majorată la 2.080 de lei brut.

În plus, de anul acesta perioada de desfășurare a Programului de Internship este considerată vechime în câmpul muncii.

Am convingerea că profesioniștii din toate instituțiile partenere îi vor primi cu multă căldură și îi vor îndruma pe tinerii interni în următoarele două luni.

Iar la finalul acestui stagiu de pregătire, ne dorim să avem cât mai mulți tineri dornici să urmeze o carieră în administrația publică centrală.

Vom aproba în ședința de astăzi încă o măsură în sprijinul persoanelor cu dizabilități.

Prin consultări cu organizațiile neguvernamentale am găsit o soluție prin care să reducem birocrația și să asigurăm mai ușor accesul persoanelor cu dizabilități la biletele de călătorie gratuită.

Potrivit noilor reglementări, biletele de călătorie gratuită pentru persoanele cu handicap vor putea fi ridicate și distribuite acestora și de către organizațiile neguvernamentale care le protejează și promovează drepturile.

Este o soluție alternativă la cele prevăzute până acum în legislație și anume eliberarea biletului de călătorie gratuită numai în baza cererii persoanei cu handicap, a reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens sau în baza cererii asistentului personal.

Este încă o decizie din pachetul de măsuri agreate cu organizațiile neguvernamentale pentru a ușura viața persoanelor cu dizabilități.

La finalul ședinței de Guvern purtătorul de cuvânt va detalia actele adoptate în ședința de astăzi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei