Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

12 Iunie

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua. Începem ședința de Guvern de astăzi cu trei miniștri cu atribuții depline în portofolii importante: justiție, fonduri europene și relația cu românii de pretutindeni, după o lungă perioadă de interimat. Urez bun venit în echipa guvernamentală doamnei ministru Roxana Mânzatu. Are toată susținerea mea pentru punerea în aplicare a cât mai multor proiecte finanțate din fonduri europene. De asemenea, doresc mult succes doamnei ministru al Justiției, Ana Birchall, care va asigura și interimatul pentru portofoliul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, precum și doamnei Natalia Intotero, care revine la conducerea ministerului pentru românii de pretutindeni.

Am fost informată în permanență în legătură cu situația provocată de fenomenele meteorologice care au afectat mai multe zone din țară. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne intervin de aproape două săptămâni în sprijinul populației din județele în care s-au produs inundații. În medie, au acționat zilnic peste 14.000 de angajați ai Ministerului de Interne. Le mulțumesc pentru toate eforturile făcute și pentru că vor interveni în continuare până la normalizarea situației. 

În funcție de nevoile populației și solicitările autorităților locale, s-au efectuat transporturi cu apă potabilă și au fost montate locuințe modulare pentru familiile sinistrate. Continuăm sprijinul pentru oamenii care au nevoie de ajutorul nostru.

În ședința de Guvern de astăzi aprobăm scoaterea din rezervele de stat a unor locuințe modulare și a unor produse  de strictă necesitate şi acordarea acestora ca ajutoare de urgenţă familiilor afectate de fenomenele severe produse în judeţul Alba.

Guvernul este pregătit să trimită în toate zonele afectate ajutoare de urgență și produse de strictă necesitate pentru sprijinirea populației, pe baza solicitărilor venite din teritoriu.

Toate prefecturile au specialiști în teren, care fac evaluarea pagubelor, astfel încât, pe baza centralizărilor să putem interveni cât mai repede și în celelalte zone afectate de vremea severă.

Au fost întocmite deja evaluări parțiale și imediat ce acestea vor fi finalizate, sper eu ca într-un timp cât mai scurt, vom lua măsuri pentru ajutorarea oamenilor și refacerea infrastructurii locale afectate de fenomenele meteorologice.

Aprobăm astăzi noi măsuri pentru a sprijini dezvoltarea serviciilor alternative de protecție a copiilor aflați în grija statului, astfel încât să se poată bucura de o mai bună îngrijire în case de tip familial.

Pentru că România și-a asumat ca până la începutul anului viitor să închidă instituțiile de tip vechi de îngrijire a copiilor, încurajăm plasamentul în familia extinsă sau rude. Acordăm o indemnizație de sprijin de 400 de lei lunar, pentru fiecare copil, pentru a stimula implicarea celor care doresc să ia în îngrijire un copil separat de familie.

Intervenim și pentru sprijinirea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție socială. În acest sens, reglementăm obligația pentru direcția generală de asistență socială și protecția copilului să îi ajute în căutarea unui loc de muncă și a unui loc de cazare, să țină legătura cu ei timp de încă doi ani după ce părăsesc sistemul de protecție socială.

De asemenea, stabilim pentru acești tineri o indemnizație financiară mai mare, de la valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară la valoarea a trei salarii minime brute.

În materie de infrastructură, avem pe agenda ședinței de astăzi mai multe hotărâri de guvern prin care demarăm noi proiecte sau grăbim finalizarea unor investiții aflate în lucru de mai mult timp.

În primul rând, aprobăm indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă București, proiect de investiții pentru care ieri a fost semnat contractul de proiectare și execuție. Sunt fonduri deja alocate pentru această investiție și am convingerea, domnule ministru Cuc, că veți monitoriza execuția lucrărilor astfel încât proiectul să fie finalizat la termenul stabilit.

De asemenea, pentru continuarea lucrărilor la Centura Capitalei, alocăm încă 4 milioane de lei necesari despăgubirii foștilor proprietari ale căror imobile au fost expropriate. În același timp, actualizăm soluțiile tehnice pentru continuarea lucrărilor de modernizare a Centurii Capitalei între A1 și DN7 și DN2-A2.

Tot în ședința de astăzi aprobăm un act normativ necesar pentru începerea lucrărilor la un obiectiv rutier de 19 kilometri, care face legătura între Centura municipiului Oradea și Autostrada A3. Valoarea totală a investiţiei este de 719 milioane de lei, bani ce vor fi asigurați de la bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile.

Continuăm susținerea pentru pregătirea și organizarea Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”.

Avem pe ordinea de zi a ședinței de astăzi un proiect prin care asigurăm finanțarea necesară pentru derularea proiectelor culturale și urbane ale acestui program, în perioada 2019-2022. Este un program foarte important pentru țara noastră în contextul promovării culturii naționale în plan european și de aceea vom acorda tot sprijinul necesar pentru buna desfășurare a acestuia.

La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt al Guvernului va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei