Declarațiile premierului Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern

08 Mai

[Check against delivery]

 

România găzduiește la Sibiu Summit-ul șefilor de stat și de guvern, un eveniment important atât pentru țara noastră care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, cât și pentru viitorul proiectului european.
Guvernul României, miniștrii PSD și ALDE au dovedit în toate evenimentele organizate în mandatul președinției rotative că promovează interesele României, că promovează interesele Uniunii Europene și că au capacitatea să propună soluții agreate de către toate statele membre.
Am încercat să construiesc o relație normală cu o instituție a statului român pentru beneficiul României și al românilor. Acest lucru nu a fost o rugăminte, a fost un gest de normalitate. Văd realitatea, văd că interesul personal, interesul electoral al președintelui Iohannis este cel care contează. Îi solicit domnului președinte Iohannis ca în cadrul Summit-ului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la Spațiul Schengen și încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetățeni. În rezultatele acestui Summit trebuie să se regăsească și interesele României și ale românilor.
Vom aproba astăzi noi măsuri pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a celor două scrutine din 26 mai 2019: alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și referendumul național convocat de președintele României.
Am observat că au fost foarte multe discuții în spațiul public legate de unele aspecte din proiectul de ordonanță de urgență care completează legislația de organizare a referendumului. Este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că dezinformarea din partea opoziției funcționează și că în lupta electorală unii aleg minciuna în locul adevărului.
În realitate, actul normativ pe care îl vom adopta astăzi, stabilește doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă și democratică a procesului electoral. Ministerele au dat aviz doar pe stabilirea măsurilor care țin de buna desfășurare a alegerilor europarlamentare și a consultării populare, iar actul normativ nu conține nici un fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept.
Guvernul acționează prin toate pârghiile legale, pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor, drept fundamental într-o societate democratică, și pentru a garanta corectitudinea rezultatelor.
Un alt document pe care îl avem pe agenda ședinței de astăzi este Programul de convergență, pe care îl vom transmite Comisiei Europene ca o componentă a Semestrului European, instrument principal pentru Strategia Europa 2020. Programul de convergență ediția 2019 are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2019-2021 și prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu.
Aș vrea să subliniez că, potrivit planificării bugetare pe acest an, deficitul bugetar este estimat la 2,78 % din PIB, ajustat față de anul trecut. România va continua să înregistreze o creștere economică robustă, printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Vom continua ritmul avansului economic, creșterea Produsului Intern Brut fiind estimată la 5,5% în 2019 și 5,7% în 2020.
Investițiile se vor consolida, pe fondul unei îmbunătăţiri a implementării proiectelor finanțate din fonduri europene, a creşterii veniturilor populaţiei, precum şi a amplificării şi diversificării surselor bugetare naţionale de finanţare.
De asemenea, România își menține angajamentul de aderare la Zona Euro în anul 2024, iar în anul 2018 a făcut pași concreți în acest sens.
Luăm o decizie importantă cu privire la consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța, clădire emblematică pentru zona litoralului românesc. Deblocăm lucrările pentru unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, un proiect de investiții estimat la aproape 112 milioane de lei.
Apreciez, domnule vicepremier Suciu, că vă asumați realizarea acestui proiect care a fost abandonat ani de zile și am convingerea că acest important obiectiv va redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională.
Continuăm să atragem fonduri europene și în sectorul agricol. O nouă tranșă de fonduri, de peste 53 de milioane de euro, a fost rambursată României de către Comisia Europeană la începutul acestei săptămâni.
Din ianuarie până acum fermierii români au beneficiat de aproape 2 miliarde de euro, bani proveniți din Fondul European de Garantare Agricolă și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
În total, de la începutul Guvernării PSD-ALDE, respectiv în perioada 2017-2019, România a încasat de la Uniunea Europeană peste 8 miliarde de euro, bani care au ajuns în mediul rural, pentru realizarea unor investiții importante pentru modernizarea exploatațiilor agricole, vegetale și zootehnice.
Felicitări domnule ministru și să continuați în același ritm!
Am avut în ultima perioadă deplasări în teritoriu și m-am întâlnit cu mai mulți primari, consilieri locali și consilieri județeni. Mă bucur să văd interesul foarte mare al autorităților locale față de Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, un program de finanțare lansat recent. În primele zile de la deschiderea sesiunii, au fost depuse 134 de proiecte de finanțare și transmise aproximativ 100 de solicitări de clarificare și analize de eligibilitate. Cele mai multe solicitări vizează investiții în infrastructura de transport, în rețeaua de apă şi canalizare, în reţelele de energie electrică şi de gaze, inclusiv extinderea acestora.
Încurajez autoritățile locale să aplice pentru obținerea sprijinului guvernamental în derularea proiectelor de investiții și dezvoltare a comunităților locale și pentru a crește condițiile de viață pentru români.
Știu că mulți cetățeni au primit de la ANAF decizii de impunere pentru perioada 2014-2017 privind plata contribuțiilor sociale. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obțin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate decât opțional, solicit Ministerului Finanțelor Publice să vină de urgență cu o soluție care să extindă această facilitate și pentru perioada 2014-2017.
Ca prim-ministru sunt preocupată de protejarea veniturilor populației și eliminarea unor nedreptăți. Nu este normal ca  oamenii să fie împovărați cu obligații fiscale injuste în raport cu nivelul veniturilor încasate, iar cetățenii care au primit decizii de impunere trebuie să știe că vor beneficia și ei de aceste criterii.
Aș vrea să mulțumesc tuturor forțelor de intervenție, care au fost în misiune în ultimele zile pentru a-i ajuta pe oamenii ale căror gospodării și comunități au fost afectate de fenomenele meteo extreme.
Vă rog, dragi colegi, să fim în continuare pregătiți pentru intervenții prompte, dacă va fi nevoie și în următoarele zile, precum și pentru a acorda sprijinul necesar astfel încât oamenii să poată depăși situațiile dificile prin care trec.
În ședința de astăzi vom acorda ajutoare de urgență pentru familiile din localitățile Dragalina și Perișoru, ale căror locuințe și gospodării au fost distruse de tornada produsă în urmă cu câteva zile.
Oamenii trebuie să știe că se pot baza pe sprijinul autorităților atunci când au nevoie. În același timp vreau să felicit autoritățile pentru implicarea lor și pentru promptitudinea de care au dat dovadă.
La finalul ședinței de Guvern purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe cale le vom adopta în cadrul ședinței de guvern de astăzi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei