Ședința de guvern

07 Septembrie

[Check Against Delivery]

Mihai Tudose: Bună ziua, stimaţi colegi, din nou! Începem cu o întrebare care stă pe buzele tuturor: dl. ministru Pop - despre manuale, că începe şcoala. Şi alte probleme deosebite, dacă aveţi de semnalat.
Liviu Pop: Manualele, aşa cum am spus, sunt asigurate pentru toate clasele. La clasa a V-a am editat un compendiu, alături de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, compendiu care acoperă primele opt săptămâni ale semestrului I; în paralel, răspunsurile de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor face posibil ca încă cinci titluri să intre în procedura de contractare, adică în maxim şase săptămâni să ajungă la elevi. Sperăm ca să se finalizeze toate titlurile în săptămana imediat următoare, în aşa fel încât, aşa cum am preconizat, în opt săptămâni să ajungă toate manualele la copiii de clasa a cincea - copiii de clasa a cincea care anul trecut au primit manualele, fiind în clasa a patra, în 19 decembrie, pe această procedură de licitaţie. 19 decembrie a fost data în care au primit manualele de română, matematică, istorie, geografie. Evident, actul normativ prin care vrem să punem capăt acestei sarabande a manualelor pentru învăţământul gimnazial este în lucru la nivelul ministerelor, în aşa fel încât săptămâna viitoare, dacă avem toate avizele, să intre pe ordinea de zi, mai ales că începe retipărirea manualelor pentru clasa I şi clasa a II-a. E, din punctul acesta de vedere, o mare problemă: încă mai avem contestaţii nesoluţionate la manualele de clasa a II-a, de acum trei ani de zile. Adică soluţia legislativă am propus-o: trecerea Editurii Didactice şi Pedagogice în subordinea ministerului, iar aceste manuale să fie editate doar de EDP. Pe zona manualelor auxiliare, am constatat cu suprindere că anul trecut s-au vândut în unităţile şcolare auxiliare, la copiii de clasa a IV-a, neautorizate şi neacreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale, deci toţi copiii de clasa a IV-a, în septembrie, au primit manuale auxiliare neautorizate. Adică un singur auxiliar a fost autorizat anul trecut, la limba engleză. În rest, tot ce au avut copiii de clasa a IV-a pe băncile claselor nu a avut nici o autorizare legală de funcţionare. Am demarat, din punctul acesta de vedere, o anchetă internă, aştept săptămâna viitoare să avem finalizată această anchetă, să vedem care sunt editurile care au vândut aceste manuale, care a fost circuitul. Nu ştiu dacă au fost eliberate chitanţe, dacă toate lucrurile sunt în regulă, iar, în cazul în care va fi nevoie, vom sesiza şi alte instituţii ale statului. 
Avem o situaţie specială la Târgu Mureş. Nu este atributul Ministerului Educaţiei Naţionale. Cu permisiunea dumneavoastră, după şedinţa de guvern, aş vrea să vă prezint câteva soluţii, care sunt locale. Noi avem în momentul de faţă tratament egal faţă de toate minorităţile din România, nu avem o problemă la nivelul Ministerului Educaţiei, este o problemă locală, fiind şi un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluţie prin care elevii să nu sufere acolo, că, până la urmă, discutăm de câteva sute de elevi care au intrat într-o dispută care nu le aparţine. Nu avem alte evenimente deosebite la nivelul unităţilor şcolare. 
Mihai Tudose: Vedem miercurea viitoare sau joi, când facem şedinţa de guvern, dacă ce se întâmplă până atunci e în corelare cu ce spuneţi dumneavoastră acum. Domnule Ciolacu, vă rog frumos, în perioada de interimat de la Ministerul Apărării să continuaţi demersul început cu domnul ministru Bodog pentru Cantacuzino, cu atât mai mult cu cât doamna comisar european a spus că putem găsi şi o soluţie de finanţare, aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru /.../ la nivel de vârf a acestui institut. 
Marcel Ciolacu: În şedinţa următoare, domnule prim-ministru, o să fie actul normativ. Am vorbit şi eu cu domnul ministru al sănătăţii şi mi-a dat vestea cea bună. 
Mihai Tudose: Vă mulţumesc. Aş vrea să - atunci când e de certat, e de certat - să felicit echipa care a mai rămas la Lisabona, înţeleg că a fost din nou un caz, dar de data asta lucrurile au funcţionat un pic altfel. Se vede că puterea exemplului funcţionează. Şi am să vă rog să vă implicaţi, fără declaraţii, /…/ asupra situaţiei deosebite din Ucraina. Chiar este o situaţie deosebită, noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală şi acolo ni s-au închis toate. Mulţumesc colegilor de la presă!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei