Guvernul RomânieiJoi, 16 Martie

Declarații ale premierului Sorin Grindeanu și ale ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la începutul ședinței de guvern


[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Bună ziua. Începem ședința de azi. Aș vrea, înainte de a intra în ordinea de zi, să punctăm 2 lucruri aflate pe ordinea de zi, și anume un proiect de hotărâre privind abrogarea HG nr. 906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanțelor și procedurii specifice programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncțională”. Vă rog, domnule ministru, după şedinţa de guvern, să mergeți la briefingul de presă. Acesta este un pas, această abrogare, pentru a intra pe procedura legală, care înseamnă aprobarea unui memorandum de către Parlament şi după aceea se poate da o hotărâre de guvern de acest tip. Astăzi abrogă, pentru că aşa e normal şi legal, o hotărâre care nu avea în spate un asemenea memorandum. Și, de asemenea, un alt punct important pe ordinea de zi: luna asta este luna agriculturii şi avem, iarăși, măsuri pentru sprijinirea producătorilor agricoli privind obținerea finanțării pentru achiziționarea de terenuri agricole. Vă rog, dle ministru.

Petre Daea: Este răspunsul juridic la un alt obiectiv prevăzut în programul de guvernare, conform căruia asigurăm credite pentru fermieri pentru cumpărare de terenuri, pentru capitalul de lucru, pentru investiţii cu garanții de stat 80%, pentru cumpărarea de terenuri, restul de 20% se asigură garanțiile prin terenul cumpărat, în următoarele condiții: dobânda de maxim 2% peste ROBOR, iar comisionul de garantare redus de la 3,8 la 2% . Pentru fiecare fermier plafonul este de până la 3 milioane euro.

Sorin Grindeanu: Mulțumesc, dle ministru. Data de 31 rămâne o dată fermă?

Petre Daea: Dau același răspuns, pentru a incita presa: pentru mine data exactă, sarcina, de asemenea.

Sorin Grindeanu: Mulţumesc reprezentanților presei. După şedinţă o să avem un briefing la care, așa cum spuneam, va merge dl ministru al Apărării, Leş, şi dna ministru de Interne, Carmen Dan. Vă mulţumesc. Intrăm în ordinea de zi.