Guvernul RomânieiMiercuri, 08 Martie

Declarații de presă susținute de premierul Sorin Grindeanu și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, la finalul ședinței de Guvern


 

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Dați-mi voie să încep prin a ura, încă o dată, doamnelor şi domnişoarelor, cu ocazia Zilei de 8 Martie, "La mulţi ani!", să anunţ ceea ce, de fapt, ştiţi deja, că am numit-o pe doamna Alina Petrescu, în funcţia de consilier de stat şi de purtător de cuvânt a Guvernului, şi câteva lucruri punctuale, şi anume: în perioada imediat următoare, însemnând zile, vom supune spre dezbatere publică legea prevenției. Este o lege extrem de importantă pentru noi şi nu doar pentru noi, ci pentru toţi agenții economici. Aşa cum vă spuneam, dincolo de partea de control pe care multe agenţii, ministere, instituţii o au, cred că trebuie dezvoltată şi acea parte de îndrumare. Prin această lege, pe care, aşa cum vă spuneam, o s-o supunem dezbaterii publice în zilele următoare, acoperim şi această parte extrem de importantă, care cred că este o condiție-cheie pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare economică. 
Tot o lege, la fel de importantă şi pe care am anunţat-o, un proiect la care se lucrează, este proiectul legii investiţiilor strategice. Avem domenii extrem de importante şi aş aminti trei dintre ele, şi anume: transporturi, energie şi apărare, unde inexistenţa unei asemnea legi duce la anumite blocaje care produc o stopare sau o frânare a investiţiilor publice. Ca să fiu mai clar, pe ceea ce înseamnă, să spunem, transporturi, sunt arhicunoscute procedeele premergătoare, care, poate de multe ori, durează mai mult decât execuţia în sine a lucrării respective. Prin această lege a investiţiilor strategice, dorim ca marile investiţii care se vor derula să fie făcute într-un cadru cât se poate de transparent, dar asigurând şi o dinamică superioară a ceea ce se întâmplă în acest moment.
Şi, bineînţeles, ultimul punct, este legat de vizita la Bruxelles, şi anume întâlnirea şefilor de stat şi de guvern, membri în PES - Partidul Socialiştilor Europeni şi, sigur, întâlnirile bilaterale deja stabilite cu cancelarul austriac, cu preşedintele Franţei, primul-ministru al Cehiei şi primul-ministru al Luxemburgului. 
Alina Petrescu: Dacă-mi permiteţi, domnule prim-ministru. În primul rând, îi mulţumesc premierului pentru încrederea acordată, vă mulţumesc vouă pentru primirea caldă, ştiu că n-o să dureze, dar de asta sunt aici, ca să mă asigur că o să avem o comunicare cât mai transparentă, câ mai fluidă şi cât mai eficientă între guvern şi cetăţean,  prin intermediul vostru. Vă mulţumesc foarte mult că sunteţi aici. Organizatoric - ca să intru deja în pâine -, pentru că programul este strâns, mai avem foarte puţin şi plecăm spre Bruxelles, trei întrebări pentru premier, după care vă mulţumim foarte mult pentru prezenţă.
Sorin Grindeanu: Vă rog.
Reporter: Bună ziua. Bine aţi venit, în primul rând. Pentru domnul Grindeanu aş avea o întrebare: vine o sugestie din partea domnului Dragnea, apropo de plecarea dumneavoastră la Bruxelles, să aveţi o discuţie, mâine, înainte de Consiliu, cu preşedintele Iohannis. Ştiu că aţi spus ieri că sunteţi de acord cu părerea lui pe care a expus-o într-o declaraţie publică, dar aveţi de gând să-l sunaţi, să vă întâlniţi acolo cumva, să discutaţi despre mandatul României?
Sorin Grindeanu: Am avut discuţia cu domnul preşedinte Iohannis, avem un punct de vedere comun, pe care l-am şi spus, l-a spus şi preşedintele, l-am spus şi eu, l-am întărit. Deci această discuţie a avut loc.
Reporter: Deci, zilele acestea, v-aţi întâlnit sau aţi discutat la telefon? Dacă ne puteţi da câteva detalii că, de obicei...
Sorin Grindeanu: M-am întâlnit cu domnul președinte şi e un punct de vedere, aşa cum vă spuneam şi am şi declarat public, comun. Mulţumesc.
Reporter: Aţi avut ieri o întâlnire cu Ministerul Finanțelor şi ANAF, cu cele 14 puncte prezentate de ANAF, care ar trebui să ducă şi la o îmbunătățire a relației ANAF - contribuabil. Dacă v-au prezentat cei de la ANAF, o dată cu acel plan, şi cu cât ar trebui să crească încasările la buget ca urmare a aplicării celor 14 măsuri? 
Sorin Grindeanu: Dincolo de cifrele seci pe care oricum trebuie să le atingă cei de la ANAF, cred că mult mai important sau mai importante, sunt acele 14 măsuri şi termenul de implementare, 15 aprilie, pentru îmbunătățirea activității ANAF. Sigur că ei au, urmare a aprobării bugetului şi a activității pe care dânșii trebuie să o desfăşoare, un scadențar /…/ legat de ceea ce trebuie să încaseze în fiecare lună. Este un lucru pe care dânșii îl vor atinge. Nu am niciun fel de semne de întrebare deocamdată legate de acest plan, până la urmă, care s-a făcut în fiecare an şi nu este nimic nou. Sigur că acum sunt provocări mai mari, pentru că au fost şi foarte multe măsuri adoptate în primele ședințe de guvern, parte a programului de guvernare, şi bineînțeles ne propunem mult mai multe lucruri ca şi venituri, ca şi grad de colectare faţă de guvernul anterior. Iar asta înseamnă, bineînțeles, o eficientizare a activității ANAF. Aceste 14 măsuri sunt primele şi termenul de implementare, aşa cum vă spuneam, 15 aprilie.
Reporter: Cu îngăduința purtătorului de cuvânt, vreau să vă întreb şi despre un memorandum pe care l-aţi avut pe ordinea de zi, sprijinul financiar pentru fostul preşedinte Emil Constantinescu. Dacă ne puteţi da mai multe detalii? De ce şi dacă există şi alte personalități care au beneficiat de un astfel de sprijin financiar suportat din banii Ministerului Educaţiei? Mulţumesc!
Sorin Grindeanu: Am un răspuns simplu: cel puţin de când sunt prim-ministru pe ordinea de zi nu a mai existat, aşa cum ştiţi, un punct asemănător, dar nu este premieră. Şi anul trecut s-a aprobat un asemenea memorandum. Deci sunt lucruri care s-au făcut, nu sunt premiere, şi sunt legate de promovarea învățământului românesc la care fostul președinte, domnul Emil Constantinescu, contribuie şi a contribuit şi în anii trecuți. Suma, în jur de 15.000 de lei, este suportată din bugetul propriu al Ministerului Educaţiei.
Reporter: Bună ziua! Sorina Ionaş, Realitatea TV, voiam să vă întreb dacă îmi permiteţi, dincolo de guvern, pentru că sunteți şi membru în PSD, în acest moment este un scandal cu fostul premier Victor Ponta şi una dintre nemulțumirile pe care domnia sa le-a avut a fost că dumneavoastră vă sfătuiți cu Victor Ponta dar decideți cum vrea Liviu Dragnea. A spus că-şi va trimite demisia în alb către președintele PSD. Cum vedeţi dumneavoastră acest scandal şi ce credeți că ar trebui să se întâmple?
Sorin Grindeanu: Eu cred că Victor Ponta trebuie să rămână în PSD. A condus unul din cele mai performante guverne de după revoluție, a condus foarte bine nu un guvern, mai multe chiar, că au fost vreo patru dacă nu greşesc. Şi pe scurt, părerea mea este că Victor Ponta trebuie să rămână în PSD, fost preşedinte al PSD, şi eu cred că aşa se va şi întâmpla.
Alina Petrescu: Vă mulţumim foarte mult.
Reporter: Mă scuzaţi, legat de proiectul de investiţii strategice, în afară de modificările pe care le intenționați la Legea achizițiilor, ce altfel de prevederi aveţi în vedere?
Sorin Grindeanu: Sunt legate aceste prevederi de chestiuni, şi o să fie supuse dezbaterii publice, de chestiuni care să simplifice foarte mult aceste proceduri. Nu să le facă netransparente, ci să fie mai transparente, dar mai simple, pentru că pot să vă dau foarte multe exemple practice în care aşa cum vă spuneam, partea de început, studiile de prefezabilitate, de fezabilitate, eventualele exproprieri, proiectarea, ca să discutăm de lucrări de infrastructură, de multe ori durează, aşa cum am spus, mai mult decât execuția acelei lucrări. Acesta este cadrul de la care trebuie să plecăm. Trei domenii în mod cert vor fi atinse: transporturile, armata, apărarea şi energia, astfel încât aceste investiţii strategice să fie derulate într-un mod transparent, şi subliniez acest lucru, într-un mod transparent dar mult mai dinamic, astfel încât spre exemplu, pe domeniul transporturilor ceea este prevăzut în Master Plan prin hotărârea de guvern dată anul trecut, să putem să implementăm, aşa cum spuneam, într-un ritm mai alert.
Reporter: Aş avea două completări dacă se poate: în primul rând, apropo de Victor Ponta, spuneați adineauri că ar trebui să rămână, a condus bine celelalte patru guverne, aşa cum spuneați, s-a pus în ultima perioadă problema să vină Victor Ponta ca membru în Guvernul Grindeanu? Să preia vreun minister?
Sorin Grindeanu: Astea sunt speculaţii. Daţi-mi voie să nu răspund la....
Reporter: Deci numai speculaţii, nu este...?
Sorin Grindeanu: Schimbările în guvern le-aţi văzut.
Reporter: Bine, putea să fie vorba de o discuţie.
Sorin Grindeanu: Mulţumesc mult!
Alina Petrescu: Mulţumim, o zi bună!