Guvernul RomânieiVineri, 08 Iunie

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern


Galerie foto

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua. Am efectuat o vizită în Portugalia, unde am avut întâlniri cu președintele, dar și cu prim-ministrul portughez. Am pus accentul pe dezvoltarea relaţiei privilegiată dintre România şi Portugalia, relaţie marcată acum un an de 100 de ani de relaţii diplomatice, iar anul acesta de evenimentele legate de Centenarul Marii Uniri. 
Am convenit cu prim-ministrul Antonio Costa elaborarea unei foi de parcurs a cooperării interguvernamentale dintre România şi Portugalia. Au fost semnate acorduri şi memorandumuri de înţelegere, ceea ce permite elaborarea unor proiecte comune în domenii precum: cercetarea, inovarea şi sănătatea. 
Pe agenda discuţiilor s-au aflat şi probleme legate de cooperarea europeană. Am vorbit despre preluarea de către România a preşedinţiei Consiliul UE, de la 1 ianuarie 2019, despre dosare comune aflate pe agenda europeană şi, nu în ultimul rând, despre o abordare comună în ceea ce priveşte politica agricolă comună sau politica de coeziune. 
Am apreciat atitudinea constructivă a autorităţilor portugheze în ceea ce priveşte comunitatea românească din Portugalia.
Vreau să salut votul de miercuri, în Camera Deputaţilor, privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este un proiect important, asumat prin Programul de Guvernare şi un concept care deja funcţionează în multe state europene, şi nu numai.
Vreau să anunţ elaborarea titlurilor de stat 'Centenar' pentru populaţie, cu o dobândă de peste 25% pentru cinci ani, adică peste 4,5%/an. Achiziţionarea titlurilor de stat 'Centenar' se poate face prin Trezorerie sau prin Poşta Română. 
Vreau să felicit Ministerul Economiei şi Transgaz pentru începerea lucrărilor, la începutul săptămânii, la construcţia conductei BRUA. Este un proiect susţinut de Comisia Europeană, unde se folosesc fonduri europene, un proiect de interes naţional, dar şi de interes regional. Va avea o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze.
Începând de luni, toate taxele şi impozitele datorate către ANAF se vor putea plăti prin unităţile CEC Bank. Până la sfârşitul acestui an, CEC Bank nu va percepe niciun comision. Este vorba despre taxe datorate de persoane fizice, indiferent dacă acestea au sau nu au cont la CEC. Şi taxele de paşaport se pot plăti la aceeaşi CEC Bank, în aceleaşi condiţii, prin intermediul celor peste 1.000 de unităţi.
În cadrul şedinţei de astăzi vom adopta normele metodologice în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Facem un pas important în simplificarea legislaţiei privind achiziţiile publice. Cred că putem debloca proiecte foarte importante pentru dezvoltarea României. 
La sfârşitul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative adoptate în cadrul şedinţei de astăzi.
Vă mulţumesc.