Guvernul RomânieiJoi, 05 Iulie

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern


[Check against delivery]

 

Viorica Dăncilă: Am mers, la începutul săptămânii, în zonele inundate împreună cu mai mulți colegi, am stat de vorbă cu oamenii. Pagubele produse de inundații sunt foarte mari și oamenii se uită cu speranță la noi. Au nevoie să știe că se pot baza pe noi și să arătăm solidaritate față de ei, față de cele întâmplate.

Am luat decizia să intervenim rapid, pentru că oamenii, așa cum am spus, au nevoie urgentă de ajutorul nostru. Avem deja pregătite măsuri pe care le vom adopta astăzi, în ședința de guvern. Așteptăm în același timp evaluările pentru infrastructură, pentru că sunt zone în care apele nu s-au retras și nu putem face aceste evaluări. Ajutoarele pe care le oferim constau în alimente, apă, locuințe modulare, dotarea acestora.

Vreau să le mulțumesc încă o dată forțelor de intervenție de la MAI, de la MApN, de la ISU, pentru pompierii, pentru pompierii militari care au acționat prompt și au oferit un sprijin imediat celor afectați.

Vreau să vă anunț că forțele de intervenție au fost suplimentate, pentru ca oamenii să treacă mai repede de aceste necazuri. Am discutat și cu doamna comisar Corina Crețu, dar și cu vicepreședintele Comisiei Europene, Šefčovič, pentru accesarea fondului de solidaritate al UE. Procedurile sunt în derulare, dar, așa cum știți, fondurile vin mult mai târziu, iar oamenii au nevoie de aceste fonduri și de ajutor imediat.

În același timp, consider că este nevoie de o schimbare de optică: să ne axăm mai mult pe prevenire decât pe înlăturarea inundațiilor. De aceea, am cerut o evaluare completă a situației zonelor de risc de inundații. Trebuie să vedem cu exactitate unde pot apărea în viitor probleme cu digurile, pentru a interveni în consolidarea lor.

Pe baza aceste evaluări complexe a Apelor Române, vom interveni în consolidarea sau chiar în construirea unor diguri acolo unde riscurile să se producă inundații sunt ridicate.

Nu în ultimul rând, vom aproba astăzi, printr-o hotărâre de guvern promovată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, acordarea unor ajutoare de urgență, în limita sumei de 6 milioane de lei, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure care se află în situație de necesitate ca urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite.

Avem în atenție în această perioadă și situația pestei porcine africane. La nivelul guvernului, dar și al instituțiilor responsabile din subordine am luat măsurile necesare pentru controlul și limitarea extinderii virusului. Președintele ANSVSA se află în teren, acolo unde deja a fost instituită stare de alertă. Lucrează împreună cu inspectorii sanitar-veterinari și cu specialiști ai Comisiei Europene. Am cerut instituțiilor implicate - ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, MAI, MApN - să colaboreze strâns pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare. Trebuie să luăm și alte măsuri, dacă situația o impune.

Fac apel la oameni să înțeleagă faptul că, deși pesta porcină africană nu afectează sănătatea umană, singurele metode să prevenim răspândirea bolii sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală. Astăzi vom adopta o hotărâre de guvern prin care este reglementată metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. Așa cum ne-am angajat prin programul de guvernare, continuăm măsurile pentru reducerea deficitului de forță de muncă identificat la nivel național prin majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor. Avem pe ordinea de zi un proiect de act normativ prin care sprijinim angajatorii care încadrează în muncă șomeri și persoane din grupuri vulnerabile, precum și pe cei care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu. Majorăm de la 900 de lei la 2.250 de lei subvenția acordată lunar angajatorilor care încadrează tineri absolvenți ai unor instituții de învățământ, absolvenți din rândul persoanelor cu handicap, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri care sunt unici susținători ai familiilor monoparentale sau persoane aflate în apropierea vârstei de pensionare și care își găsesc cu greu un loc de muncă. În același timp, cuantumul primei de activare acordate șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj crește de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, venim în sprijinul angajatorilor care vor încheia - bineînțeles, în condițiile legii - un contract de ucenicie sau de stagiu. Aceștia vor beneficia la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, respectiv de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 de lei pe lună.

După cum știți, am participat aseară, la Salonic, la Cvadrilaterala la nivel înalt România - Bulgaria - Grecia - Serbia. A fost a patra reuniune în acest format în mai puțin de un an, ceea ce arată determinarea noastră comună de a acționa pentru promovarea interconectării proiectelor de transport, energie, telecomunicații și de a colabora în ceea ce privește afacerile interne și, nu în ultimul rând, Strategia Dunării. Am discutat cu omologii meu din Bulgaria și Grecia, dar și cu președintele Serbiei, despre rolul esențial pe care îl are cooperarea regională pentru apropierea dintre statele noastre, dar și colaborarea la nivel european, având în vedere provocările existente la nivelul Uniunii Europene. România urmărește construirea unei regiuni mai bine integrate, care să includă statele din Balcani, ca premisă pentru o creștere durabilă în regiune. Dezvoltarea infrastructurii și cooperarea transfrontalieră reprezintă oportunități și din perspectiva atragerii de investiții, creșterii schimburilor economice, precum și în ceea ce privește dezvoltarea economică și socială a statelor noastre. Proiectele comune de infrastructură vor stimula comerțul, conexiunile dintre firme, dar și turismul. Am discutat, de asemenea, de interconectările în domeniul energiei, dar am abordat și aspecte ce țin de impulsionarea cooperării în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării - SUERD. România va prelua președinția SUERD la sfârșitul lunii octombrie, de la Bulgaria, și pe parcursul mandatului său își propune să promoveze valoarea adăugată a acestei strategii europene pentru asigurarea dezvoltării economice, a coeziunii teritoriale, dar şi pentru diminuarea disparităților de dezvoltare teritorială la nivelul Uniunii Europene.

La sfârșitul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative adoptate în cadrul ședinței de astăzi. Vă mulțumesc!