Guvernul RomânieiJoi, 02 August

Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern


 

[Check against delivery]

 

Viorica Dăncilă: Bună ziua! Am traversat una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere meteorologic. Potrivit datelor ANM lunile iunie și iulie au fost cele mai ploioase din ultimii 8 ani.Așa cum am anunțat, încă de la debutul ploilor abundente, am declanșat o amplă operațiune de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a putea interveni în sprijinul populaţiei. Din păcate, vedem cu dezamăgire că necazul oamenilor este folosit în lupta politică. Fac apel către cei tentaţi de această abordare lipsită de etică să lase deoparte interesele mărunte şi să-şi concentreze energia în ajutorarea cetăţenilor. Guvernul României a avut şi are în continuare în atenţie situaţia din întreaga ţară, iar sprijinul pe care îl oferim nu ţine cont de opţiunile politice. Am intervenit prompt şi am acordat periodic în şedinţele de guvern, în funcţie de evaluările din teritoriu, ajutoare financiare din Fondul de Intervenţie al Guvernului pentru refacerea infrastructurii din localităţile afectate de inundaţii. Numai în luna iulie am acordat sprijin financiar în valoare totală de peste 320 milioane de lei pentru toate comunităţile din judeţele afectate. De asemenea, am sprijinit autorităţile locale, atât cu forţe de intervenţie şi utilaje pentru îndepărtarea aluviunilor şi scoaterea apei din gospodării, cât şi cu necesarul de carburant pentru utilajele folosite în teren. În prima fază, prioritare au fost urgenţele majore, în vederea refacerii infrastructurii naţionale şi locale, a drumurilor de acces, a sistemelor de alimentare cu apă, a podurilor şi podeţelor. De asemenea, am avut în vedere refacerea digurilor de apărare şi de colmatare a albiilor râurilor, astfel încât să eliminăm riscurile la adresa gospodăriilor oamenilor, în condiţiile în care sunt zone în care a plouat abundent zile la rând. Menţionez aici acordarea a peste 57 de milioane de lei pentru realizarea investiţiei "Amenajare râu Cracău la Slobozia", în judeţul Neamţ; din fondurile Ministerului Muncii am acordat sume de bani şi pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure care se aflau în situaţii de necesitate ca urmare a inundaţiilor. În plus, am oferit populaţiei din zonele calamitate ajutoare de urgenţă sub formă de produse de imediată necesitate, apă, alimente şi locuinţe modulare. Vom continua să sprijinim financiar comunităţile, astfel încât viaţa tuturor celor care au trecut prin momente dificile să revină la normal. Cer din nou autorităţilor publice locale şi instituţiilor centrale să conlucreze pentru identificarea zonelor de risc, astfel încât să intervenim din timp, prin investiţii care să ţină oamenii la adăpost în faţa furiei naturii.
Execuţia bugetară pe primele şase luni arată trei factori determinanţi pentru guvernarea noastră. Acordăm atenţia cuvenită investiţiilor, suntem preocupaţi de absorbţia fondurilor europene, ne onorăm angajamentele privind majorarea veniturilor populaţiei. Investiţiile publice pe primele şase luni ale anului 2018 au ajuns la 9,1 miliarde de lei, comparativ cu 6 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului 2017. Vorbim aşadar despre o creştere foarte importantă, cu aproximativ 50%. Investiţiile străine directe au crescut de asemenea în primul semestru al acestui an la 2,21 miliarde de euro, comparativ cu 1,93 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele şase luni ale anului, au intrat în economie 6,9 miliarde lei din fonduri europene, mă refer la plăți efectuate, sumă cu aproape 22,8% mai mare decât cele încasate în anul 2017, în aceeaşi perioadă. Aceste cifre confirmă faptul că măsurile luate în mandatul actualei guvernări au fost bune pentru economie, iar guvernul va continua să susţină această pârghie de încurajare a creşterii economice. Din perspectivă socială, execuţia bugetară pe primele şase luni ale acestui an reflectă creşterile consistente de salarii din educaţie şi sănătate. Totodată, arată majorarea punctului de pensie la 1000 de lei, de la 1 iulie 2017, devansarea sumei pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna iulie, care se distribuie prin poşta română, precum şi majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie. Am văzut cum imediat după publicarea execuţiei bugetare, pe prima jumătate a anului, mulţi s-au grăbit să facă scenarii îngrijorătoare cu privire la deficitul bugetar. Aş vrea să îi liniştesc, suntem un guvern responsabil cu prezentul şi viitorul României. Ne vom încadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB, în conformitate cu tratatul Uniunii Europene.
31 iulie a fost ultima zi de depunere a declaraţei unice. Contribuabilii persoane fizice au avut posibilitatea să depună declaraţia unică fie online, fie în format hârtie, direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF, sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Peste 734.000 de contribuabili persoane fizice au depus declaraţia unică, din care online peste 256.000, ceea ce reprezintă un procent de 34,91% din totalul declaraţiilor depuse. Constatăm o creştere semnificativă a depunerilor online comparativ cu anii precedenţi, un aspect important având în vedere că începând cu anul viitor declaraţia unică se va depune exclusiv online. Prin depunerea declaraţiei online până pe 31 iulie 2018 şi plata obligaţiilor care se efectuează integral până la data de 15 martie 2019 inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat. Dacă suma datorată stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018 este plătită integral pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.
Vom aproba astăzi, în baza legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, un act normativ pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. Avem în vedere două măsuri. Una este în beneficiul întreprinderilor mici şi mijlocii - dorim să oferim cât mai multor IMM-uri oportunitatea finanţării proiectelor din fonduri europene, pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector şi  competitivitatea. Practic, vom asigura cadrul legal semnării de contracte de finanţare în limita a 200% din alocare pentru Axa prioritară II, îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din cadrul Programului Operaţional Regional.
Cea de-a doua măsură vine în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale, în calitate de beneficiari ai proiectelor finanţate din fonduri europene pentru situaţiile în care operatorul final este altul decât benficiarul. Reglementăm şi pentru aceste situaţii modul de cuprindere a taxei pe valoare adăugată, neeligibilă plătită, aferentă cheltuielilor eligibile efectuate de autorităţile administraţiei publice locale, astfel încât sumele respective vor putea fi incluse în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate  de management.
Un act normativ important pe care îl vom adopta astăzi se referă la garantarea pachetelor de servicii turistice în deplină concordanţă cu directiva europeană în domeniu. Am plecat de la premisa că turistul trebuie protejat. Aceasta este acum principala noastră preocupare. Românii îşi fac planuri de vacanţă, fac economii pentru a petrece câteva zile fără griji. Este datoria noastră să găsim modalităţi de garantare deplină a banilor pe care cetăţenii îi rezervă pentru zilele de vacanţă. Este un proiect discutat în detaliu cu operatorii din turism, cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi cu reprezentanţii Comisiei Europene. Soluţiile pe care le-am introdus în acest act normativ pe care îl discutăm astăzi, pentru ca turistul să fie 100% protejat sunt: poliţe de asigurare, scrisori de garanţie bancară şi un fond mutual. Ministerul Turismului a avut discuţii cu asiguratorii care au pregătit deja un pachet pentru o astfel de asigurare pentru agenţiile de turism. Pentru că mulţi români aleg să-şi petreacă vacanțele în afara ţării, acest act normativ prevede şi procedura specială de repatriere a turiştilor români aflaţi în dificultate.Aşadar, nu vom mai avea cazuri în care românii să fie abandonaţi practic în diferite colţuri ale lumii. În acelaşi timp, punem în acord legislaţia naţională cu cea europeană, în ceea ce priveşte garantarea pachetelor turistice. Avem veşti bune şi pentru investitori. Începând cu 27 august, vor putea fi depuse cererile de acord de finanţare pentru schema de ajutor de stat, având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. După aprobarea în guvern a modificărilor de îmbunătăţire a acestei scheme de ajutor de stat, au fost elaborate şi aprobate ghidurile ce cuprind informaţii cu privire la modul de completare a documentelor ce urmează a fi depuse, precum şi toate condiţiile ce trebuie îndeplinite, în vederea obţinerii finanţării. Amintesc principalele modificări aduse schemei de ajutor de stat. Diminuarea nivelului minim al investiţiei, de la 10 milioane de euro, la 3 milioane de euro. Modificarea mecanismului de depunere a cererilor de finanţare, acestea urmând a fi depuse în sesiune continuă şi simplificarea planului de investiţii aferent proiectului. Ministerul Finanţelor Publice va comunica toate detaliile cu privire la deschiderea acestei scheme. Avem astăzi o veste bună şi pentru angajaţii din sectorul public, vor avea o mică vacanţă în a doua parte a lunii august. Pentru că ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului este zi liberă, stabilim ca şi 16 şi 17 august să fie zile nelucrătoare, pentru a oferi astfel românilor câteva zile de odihnă. Vor face excepţie locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, precum şi magistraţii şi personalul din instanţele judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 16 şi 17 august şi bineînţeles, participanţii la aceste procese. Legat de rectificarea bugetară, vreau să vă spun că avem o rectificare bugetară pozitivă, avem venituri în plus la bugetul general consolidat per sold de aproape 6 miliarde de lei. La ora 19:00 voi prezenta detaliile rectificării bugetare. Ordonanţa de rectificare va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august. După şedinţa de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative adoptate în cadrul şedinţei de astăzi. Vă mulţumesc!