Guvernul RomânieiLuni, 12 Nov

Participarea premierului Viorica Dăncilă la ceremonia de semnare a unor acorduri de finanțare acordate în baza schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru stimularea investițiilor cu impact major in economie


Galerie foto

 

 

Alocuţiunea premierului Viorica Dăncilă la ceremonia de semnare a unor acorduri de finanțare acordate în baza schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru stimularea investițiilor cu impact major in economie

[Check against delivery]

 

Doamnelor și domnilor,

Stimați investitori,

Va mărturisesc ca am așteptat cu mult interes acest moment al semnării primelor acorduri de finanțare acordate în acest an, în cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major in economie.

Spun acest lucru din mai multe considerente. În primul rând, pentru că aceste proiecte de investiții, care vor fi dezvoltate cu sprijin guvernamental, vor aduce plusvaloarea economiei românești, prin efectul de multiplicare. 

Este vorba despre investiții în domenii cu impact major în economie, cu impact economic, dar și impact social şi mă refer la industria auto, industria materialelor de construcții, industria aeronautică, sănătatea și asistența socială.

Proiectele pentu care se semnează acordurile de finanțare în această primă etapă au o valoare totală de 1,3 miliarde lei. Sprijinul guvernamental este unul consistent - aproape 500 de milioane de lei.

Aș vrea să subliniez, de asemenea, beneficiile sociale. Prin dezvoltarea acestor invesțiții vor fi create aproximativ 2.000 de locuri de muncă în domenii în care România are forță de muncă înalt calificată. 

În egală măsură vă mărturisesc că sunt bucuroasă că am reușit, în mandatul meu de prim-ministru să deschidem acest program guvernamental și către companiile cu capital românesc. Să facem posibil accesul firmelor autohtone la această schema de ajutor de stat într o mai mare pondere. 

După cum știți, în cursul acestui an am modificat condițiile de eligibilitate, reducând pragul investițiilor eligibile sa primească finanțare prin acest program, inițial de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro, iar în ședinta de Guvern de vineri, de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro. Faptul că șapte din cele nouă companii care vor primi finanțare au capital românesc, confirmă faptul că am luat decizia corectă.

Sunt măsuri care, împreună cu alte decizii și politici guvernamentale, sunt menite să stimuleze investițiile și sa contribuie la dezvoltarea României.

În încheiere, doresc sa îi felicit pe investitorii care vor beneficia de finanțarea celor nouă proiecte.

Atât pe cei prezenți aici, dar si pe toți oamenii de afaceri români și străini, vreau să îi asigur că au la Palatul Victoria un partener.

Vă mulțumesc!