Guvernul RomânieiJoi, 11 Aprilie

Vizită în Croația - Participarea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, la Summit-ul șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză


Galerie foto

Fotografie de familie format 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză

***

 

Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu omologul său din Croația, Andrej Plenković

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 11 aprilie 2019, la Dubrovnik, o întrevedere cu Andrej Plenković, prim-ministrul R. Croația, cu prilejul participării la Summit-ul cooperării între statele din Europa Centrală şi de Est şi China - 16+1.

În cadrul reuniunii, cei doi prim-miniștri au avut un schimb de opinii privind stadiul cooperării bilaterale. A fost evidențiată dorința ambelor state de consolidare și diversificare a cooperării, fiind subliniată importanța continuării dialogului politic și sectorial, precum și organizarea unei ședințe de guvern comune.

Cei doi înalți oficiali au pus accent pe importanța cooperării economice, obiectivul fiind de a identifica noi oportunități din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce în cele două state. De asemenea, prim-ministrul României și omologul croat au evidențiat necesitatea continuării organizării de forumuri de afaceri și o cooperare mai strânsă a Camerelor de Comerț și Industrie dintre cele două țări.

Totodată, au salutat rolul de punte de legătură pe care minoritatea croată din România, pe de o parte, și comunitățile românofone din Croația, pe de alta, îl au în consolidarea relației bilaterale.

Pe lângă aspectele relației bilaterale, a fost abordat și stadiul principalelor dosare aflate pe agenda europeană, respectiv gestionarea problematicii BREXIT, consolidarea instrumentelor europene de combatere a migrației, finalizarea negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual. În context, ambii demnitari au discutat despre consolidarea instrumentelor privind întărirea coeziunii la nivel european, precum și stadiul pregătirilor Summit-ului de la Sibiu din 9 mai.

Prim-ministrul croat a felicitat Pres Ro pentru rezultatele remarcabile obținute în cele 4 luni de mandat. În context, premierul Viorica Dăncilă a transmis aprecieri pentru buna cooperare în cadrul trio-ului Președinției România-Croația-Finlanda.

De asemenea, pe agenda discuțiilor s-a aflat și stadiul procesului de aderare al țărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană. În acest sens, a fost reiterat sprijinul româno-croat pentru avansarea procesului de aderare al acestora la UE.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis sprijinul Guvernului român pentru candidatura ministrului croat de externe pentru postul de Secretar General al Consiliului Europei.

***

Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu omologul său din Republica Slovenia, Marjan Šarec

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 11 aprilie 2019, la Dubrovnik, o întrevedere cu Marjan Šarec, prim-ministrul R. Slovenia, în marja participării la Summit-ul cooperării între statele din Europa Centrală şi de Est şi China - 16+1.

În cadrul reuniunii, discuțiile celor doi prim-miniștri au fost axate pe aprofundarea relației bilaterale și a cooperării în plan european.

Demnitarul român a reliefat importanța intensificării dialogului politic pentru relansarea relațiilor bilaterale și a subliniat necesitatea dezvoltării cooperării economice, prin aprofundarea contactelor între actorii economici din cele două țări. În acest context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat omologului sloven invitația de a efectua o vizită oficială în România.

În ceea ce privește agenda europeană, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii asupra dosarelor de actualitate, precum ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, migrație, viitorul Europei și pregătirea Summit-ului, din luna mai, de la Sibiu. Nu în ultimul rând, au fost discutate aspecte referitoare la politica de coeziune.

 

***

COMUNICAT DE PRESĂ

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, va participa, în perioada 11-12 aprilie 2019, la Summit-ul Șefilor de Guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză, care se va desfășura la Dubrovnik, în R. Croația.
Prim-ministrul României va fi însoțit de o delegație oficială, din care fac parte viceprim-ministrul Viorel Ștefan, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și șeful Cancelariei Prim-ministrului României, Costin Mihalache.
Principalele momente al Summit-ului 16+1 sunt: sesiunea plenară a șefilor de guvern din statele formatului de cooperare 16+1, Forumul Economic și Comercial 16+1 și reuniunile B2B, inaugurarea website-ului Mecanismului de Coordonare al IMM-urilor în formatul de cooperare 16+1, găzduit de Croația, Expoziția privind cooperarea în domeniul educației între statele din Europa Centrală și de Est și R. P. Chineză, dezvelirea Plăcii memoriale a Centrului de Parteneriat Global, fondat în cadrul Summit-ului 16+1 de la Sofia, din 7 iulie 2018, de către premierii R. Croația, R. P. Chineze și R. Bulgaria.
De asemenea, șeful Guvernului României va participa la ceremonia de semnare a unor acorduri și documente de colaborare bilaterală între România și R. P. Chineză:
1. Memorandumul de înțelegere privind înființarea unui Grup de lucru la nivel de experți pentru promovarea comerțului nerestricționat între România și R. P. Chineză, între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Comerțului din R. P. Chineză;
2. Protocolul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor încheiat între Administrația Generală a Vămilor din R. P. Chineză și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România privind exportul de miere de albine din România în R. P. Chineză. 
3. Acordul de cooperare între China Development Bank și Eximbank România privind garantarea creditelor.
Cu ocazia Summit-ului 16+1, va fi adoptat Dubrovnik Guidelines – Liniile Directoare Dubrovnik. 
De asemenea, în marja Summit-ului 16+1, șeful Guvernului României va avea întrevederi bilaterale cu omologi din statele participante la acest format de cooperare.
Informaţii suplimentare:
Statele europene participante la formatul „16+1” sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi membre UE.
De asemenea, la formatul de cooperare 16+1 participă, în calitate de observatori, Austria, Belarus, Grecia, Elveția, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Serviciul European de Acțiune Externă.
România a găzduit, la 26 noiembrie 2013, al doilea Summit 16+1. În pregătirea acestui eveniment, în luna octombrie 2013, la Bucureşti, a fost inaugurat mecanismul de întrunire periodică a coordonatorilor naționali și practica documentului final - „Linii directoare” - convenit prin consens.