Guvernul RomânieiLuni, 15 Aprilie

Primirea oficială, de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, a prim-ministrului Georgiei, Mamuka Bakhtadze


Galerie foto

Declarații comune de presă ale prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, și ale prim-ministrului Georgiei, Mamuka Bakhtadze

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Permiteți-mi să încep prin a adresa un călduros bun-venit în România prim-ministrului Mamuka Bakhtadze și membrilor Guvernului Georgiei.

Am avut discuții constructive astăzi și am trecut împreună în revistă stadiul actual și perspectivele de dezvoltare a relațiilor româno-georgiene în domenii de activitate importante precum: transporturile, energia și schimburile comerciale.

Am reiterat susținerea fermă a României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei și am încurajat continuarea agendei ambițioase de reforme promovată de guvernul georgian. Dezvoltarea relațiilor UE cu partenerii estici reprezintă o prioritate a Președinției României a Consiliului UE, context în care ne implicăm activ în promovarea obiectivelor asumate în cadrul Parteneriatului Estic. 

Un alt aspect asupra căruia ne-am aplecat în discuțiile de astăzi este cel al securității la Marea Neagră, care preocupă în cel mai înalt grad ambele state. Din perspectiva României, prosperitatea, securitatea și stabilitatea Georgiei sunt esențiale pentru securitatea și stabilitatea întregii regiuni a Mării Negre. De aceea, pe lângă susținerea unei colaborări tot mai strânse a Georgiei cu NATO, explorăm potențialul de cooperare bilateral. 

Am folosit acest prilej pentru a reitera susținerea fermă a României față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, în frontierele sale recunoscute internațional. 

În plan bilateral, am constatat că rezultatele eforturilor noastre de dinamizare a dialogului economic și comercial au început deja să se contureze, înregistrându-se o creștere a volumului schimburilor comerciale româno-georgiene, precum și a exporturilor românești în Georgia. Am salutat împreună aceste realizări și am convenit derularea cu regularitate a sesiunilor Comisiei Mixte, pentru valorificarea deplină a potențialului existent. 

Conectivitatea în ansamblul său, fie că se referă la relațiile între mediile de afaceri, la turism, la contactele interpersonale în general, este un element important și îl vom sprijini în continuare. Doresc în context să încurajez companiile românești să exploreze oportunitățile de afaceri oferite de Georgia.

I-am mulțumit domnului prim-ministru pentru sprijinul și implicarea activă a părții georgiene în proiectul Rutei de transport mărfuri dintre Marea Neagră și Marea Caspică, proiect inițiat în comun de România și Turkmenistan.

Am stabilit, de asemenea, să accelerăm eforturile pentru dezvoltarea turismului între țările noastre, un domeniu cu un potențial uriaș.

Am discutat astăzi și despre dezvoltarea relațiilor bilaterale în planului educației și culturii. Aceasta cu atât mai mult cu cât relațiile dintre popoarele român și georgian s-au clădit pe baza unor legături culturale solide și aici îmi face o deosebită plăcere să-l amintesc pe Antim Ivireanul, care s-a născut pe meleagurile Georgiei și care alături de Diaconul Coresi, este cel mai mare editor și creator de limbaj din cultura medievală românească.

În încheiere, permiteți-mi să mulțumesc prim-ministrului Bakhtadze pentru prezența sa la București și să îl asigur că Georgia va continua să reprezinte pentru România o țară prietenă și parteneră. Sunt convins că parteneriatul dintre țările noastre se va intensifica și va genera rezultate benefice pentru cetățenii români și georgieni. Vă mulțumesc, domnule prim-ministru aveți cuvântul.


Mamuka Bakhtadze: Vă mulţumesc foarte mult, doamnă prim-ministru, pentru aceste cuvinte călduroase. Mă bucur că mă aflu în România, în prima mea vizită oficială, aici, ca prim-ministru. România este o ţară foarte importantă pentru noi, avem o relație specială cu poporul român. Prietenia între popoarele Georgiei şi României s-a dezvoltat de-a lungul secolelor şi vizita de astăzi este de o importanță simbolică pentru mine deoarece sărbătorim anul acesta 300 de ani de prietenie între ţările noastre. Fireşte că atunci când vorbim despre prietenia dintre popoarele noastre, nu putem să nu vorbim despre Antim Ivireanul, Vahtang al IV-lea şi Constantin Brâncoveanu. Contribuția lor este de neprețuit la dezvoltarea relaţiilor Georgia-România. Sunt încântat să continuăm ceea ce au început strămoșii noștri. Avem astăzi multe interese comune cu România, suntem o ţară cu o cultură foarte veche, suntem ţări conectate şi geografic, avem acces la Marea Neagră, ceea ce ne creează oportunităţi unice ca să jucăm un rol important în dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale, dar şi în relaţiile regionale.
Astăzi mai mult ca niciodată este important să asigurăm securitatea la Marea Neagră şi acesta este mesajul pe care am încercat să îl transmitem partenerilor noștri din Vest de mai mulți ani, deoarece credem că fără securitatea în regiunea Mării Negre, este imposibil să vorbim despre securitatea Europei sau a societății euro-atlantice. Salutăm decizia adoptată de către NATO la întâlnirea miniştrilor, care vizează o implicare mai activă a NATO în securitatea regiunii Mării Negre. Cu această ocazie, aş vrea să mulţumesc prietenilor noștri români pentru susţinerea acordată foarte clar tot timpul. Aş vrea să spun că relația noastră are un nivel înalt astăzi. Este important pentru noi să intensificăm relațiile economice şi mai mult în viitor. Suntem pregătiți să avem o agendă ambițioasă pentru dezvoltarea relațiilor economice bilaterale în vederea creşterii potențialului neexploatat în regiunea Mării Negre. Reuniunea care a avut loc la București la 4 martie 2019 este extrem de importantă în acest context, iar miniștrii afacerilor externe ai Georgiei, României, Azerbaidjanului și Turkmenistanului au emis o declarație politică comună privind dezvoltarea unui coridor comun de transport. Este cu atât mai important pentru mine, mai ales că am fost printre autorii noului coridor din calitatea mea anterioară de director executiv al Companiei feroviare georgiene SA. şi este satisfăcător faptul că această idee cu adevărat minunată prinde contur.
Acordăm o importanță deosebită interacțiunii portului Constanța cu porturile maritime din Georgia, mai ales atunci când construim un port de adâncime în țară care va crea noi oportunități de cooperare economică. În același timp, avem proiecte inovatoare în sectorul energetic care vor conduce la o securitate energetică mult mai bună a UE şi a familiei europene, consolidând astfel rolul Georgiei în acest scop.
Luând în considerare tot ce am declarat anterior, dorim, firește, ca relațiile noastre bilaterale să devină strategice și aceasta este poziția noastră, pe care o declarăm astăzi în mod deschis.
Apreciem eforturile active ale României pe parcursul președinției sale la CUE, deoarece ideea și conceptul Parteneriatului Estic (EP) trebuie menținute la un nivel înalt. La cea de-a zecea aniversare a EP, cu toții suntem de acord că s-au înregistrat progrese cu adevărat importante în multe direcții, totuși am luat act de o nouă tendință în eforturile comune şi trebuie să avem o dinamică nouă care să conducă la o mai mare apropiere și integrare a Georgiei faţă de UE. Georgia continuă să pună în aplicare cu succes Acordul de asociere cu UE şi aceasta este ideea din spatele unei foi de parcurs prezentate recent de noi la Bruxelles, care vizează asigurarea unei apropieri mai mari a Georgiei cu UE și sunt sigur că prietenii români ne vor sprijini în mod activ în acest sens.
Permiteți-mi să profit de această ocazie și să mulțumesc colegilor noștri români pentru sprijinul constant față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei. În cadrul reuniunii am discutat şi despre provocările actuale şi foarte dureroase pe care le avem în Georgia. Federația Rusă continuă să ocupe 20% din teritoriile noastre. Situația în ceea ce privește drepturile omului este dezastruoasă pe teritoriile ocupate din Georgia. Se poate spune că ne confruntăm cu o catastrofă umanitară în ambele regiuni ocupate. Împreună cu partenerii noștri am creat o inițiativă de pace care vizează în principal oprirea dezastrului umanitar din aceste teritorii. Rusia nu își onorează angajamentele asumate în 2008 și refuză să-și retragă trupele de pe teritoriul Georgiei. Urmărim cu atenţie politica de soluționare pașnică a conflictelor și suntem recunoscători comunității internaționale pentru susținere. Doresc să mulțumesc în mod deosebit prietenilor noștri români din cadrul Misiunii de monitorizare a UE în Georgia pentru contribuție. Doamnă prim-ministru, aş vrea să vă mulţumesc încă o dată pentru primirea călduroasă. Sunt convins că întâlnirea noastră şi această vizită ne vor oferi oportunitatea de a intensifica şi extinde colaborarea noastră şi în alte sectoare. Vă mulțumesc mult!

Galerie foto

Prânz de lucru oferit de prim-ministrul Viorica Dăncilă în onoarea prim-ministrului Georgiei, Mamuka Bakhtadze

Galerie foto

Convorbiri în plenul celor două delegaţii

Galerie foto

Întâmpinarea prim-ministrului Georgiei, Mamuka Bakhtadze, de către prim-ministrul Viorica Dăncilă