Guvernul RomânieiMiercuri, 23 Ianuarie

Vizită de lucru la Bruxelles, 23 ianuarie


Galerie foto

Discursul susținut de primul-ministru Viorica Dăncilă la vernisajul expoziției de fotografie dedicate debutului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

[Check against delivery]

 

Îmi face o deosebită plăcere și onoare să vă reîntâlnesc în acest cadru artistic, pentru lansarea Președinției României la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.
Pentru expoziția de fotografie pe tema “Peisaje din România”, țin să aduc mulțumiri și aprecieri fotografului Sorin Onișor, care prin lucrările sale, ne duce înapoi în timp către o Românie în care satul românesc se păstrează într-o formă pură, nealterată.
Sunt onorată să inaugurăm împreună această impresionantă expoziție de fotografie, moment care va fi urmat de concertul ansamblului Violoncellissimo, sub conducerea domnului Marian Cazacu.
Prin evenimentul din această seară avem posibilitatea să ne convingem că Președinția Consiliului UE este o reflectare a aspirațiilor europene de unitate în diversitate, un exercițiu cu și despre oameni și culturi care interacționează şi se îmbogățesc reciproc în Europa.
Atașamentul profund pentru cauza europeană al cetățenilor noștri a inspirat liniile de acțiune ale Programului Președinției României la Consiliul UE și se reflectă în primul rând într-o idee-cheie - „Coeziunea, o valoare comună europeană”.
În acest spirit de unitate, solidaritate și coeziune ne propunem să acționăm în calitate de Președinție a Consiliului UE, de o manieră eficientă, care să aducă rezultatele pe care cetățenii noștri le așteaptă.
Așa cum am subliniat și în intervenția mea de săptămâna trecută din plenul Parlamentului European la Strasbourg, preluarea responsabilității de Președinție a Consiliului UE este o misiune deosebit de onorantă pentru țara noastră, însă una pe care știm că putem să o îndeplinim cu sprijinul și implicarea membrilor Parlamentului European.
Vă invit să ne bucurăm împreună de cele două momente culturale care marchează astăzi atât de expresiv lansarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.
Aceste momente emoționante, alături de artiști tineri şi foarte tineri, reflectă pe deplin contribuția pe care România o aduce identității şi construcției europene, atât din punct de vedere cultural, cât și din postura mandatului său de Președinție a Consiliului UE.
Sunt convinsă că avem capacitatea de a îndeplini cu succes acest mandat. Contez în continuare pe susținerea dumneavoastră în acest efort comun, care nu este numai unul al Guvernului, ci unul al întregii noastre societăți, al oamenilor simpli, al oamenilor de cultură, al tuturor celor care cred în Europa!
Vă mulțumesc!  

 

***

 

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la evenimentul de lansare a Președinției române la Consiliul Uniunii Europene, organizat la sediul Parlamentului European

 

În cadrul vizitei pe care o efectuează la Bruxelles pentru prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat miercuri, 23 ianuarie, alături de membrii delegației guvernamentale, la evenimentul  de lansare a Președinției române la Consiliul Uniunii Europene.

La eveniment au participat atât înalți oficiali europeni, cât și membri ai Corpului diplomatic acreditați la Bruxelles. Evenimentul a avut ca moment central vernisajul expoziției de fotografie ”Peisaje din România” a fotografului Sorin Onişor, iar programul muzical a fost asigurat de ansamblul Violoncelissimo.

Cu aceasta ocazie, prim-ministrul Viorica Dăncilă a susținut o alocuțiune prin care a apreciat participarea artiștilor români la eveniment, subliniind contribuția pe care România o aduce identității și construcției europene, atât din punct de vedere cultural, cât și din postura mandatului său ca Președinție a Consiliului UE.

Totodată, demnitarul român a evidențiat că liniile de acțiune ale Programului Președinției României la Consiliul UE se reflectă într-o idee-cheie: „Coeziunea, o valoare comună europeană”. În acest spirit de unitate, solidaritate și coeziune, România își propune să acționeze de o manieră eficientă, care să aducă rezultatele pe care cetățenii europeni le așteaptă.

Astfel, prim-ministrul României a apreciat că succesul obiectivului asumat de țara noastră la Președinția Consiliului UE depinde de unitatea și cooperarea tuturor membrilor Uniunii Europene, a factorilor de decizie, și nu în ultimul rând, a tuturor cetățenilor europeni.

 

 

 

Galerie foto

Întrevederea tête-à-tête a premierului Viorica Dăncilă cu președintele Grupului Partidului Popular European, Manfred Weber

 

***

 

Galerie foto

Întrevederea prim-ministrului României Viorica Dăncilă cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

 

Galerie foto

Declarații comune de presă susținute de premierul Viorica Dăncilă și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg

 

***

 

Galerie foto

Discursul susținut de primul-ministru Viorica Dăncilă la ceremonia oficială dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, organizată de către Congresul Evreiesc European

[Check against delivery]

 

Stimate domnule președinte,

Excelențele voastre,

Doamnelor și domnilor,

Sunt deosebit de onorată să răspund invitației Congresului Mondial Evreiesc de a participa, astăzi, la acest eveniment comemorativ! Mulțumesc domnului președinte Moshe Kantor pentru invitație, salut prezența numeroasă și mă bucur să văd mulți prieteni în sală!

Marcăm astăzi Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, prin care onorăm memoria victimelor care au pierit în anii tragici din secolul trecut, o pagină neagră în istoria  Europei și a lumii întregi. Este, în același timp, o dată încărcată de simbolism din perspectiva eforturilor  internaționale de combatere a anti-semitismului și a oricăror forme de discriminare, rasism și xenofobie.

Prevenirea repetării unei astfel de tragedii trebuie să rămână o preocupare majoră a întregii comunități internaționale. Și spun acestea, nu doar din perspectiva națională a Guvernului pe care îl conduc, dar şi din perspectiva deținerii Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Ne-am propus ca obiectiv coeziunea valorilor comune, a valorilor care ne unesc. Iar promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale pe care le vom  urmări în stimularea solidarității și coeziunii  Uniunii Europene.

Aș dori să menționez că România a realizat, în ultima perioadă de timp, în plan intern pași importanți în direcția comemorării victimelor Holocaustului și a promovării educației privind Holocaustul. Astfel, în perioada martie 2016-martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului și a susținut adoptarea definiției de lucru a antisemitismului.

În luna iunie 2018, la doi ani de la adoptarea definiției, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, care definește antisemitismul  și incriminează distribuirea și promovarea de materiale cu un conținut antisemit, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine antisemite.

Guvernul României a susținut și susține consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și pentru asigurarea unor condiții sociale decente ultimilor supraviețuitori romi ai deportărilor în Transnistria.

Putem spune că România, parcurgând un amplu proces de recuperare a istoriei  care s-a finalizat cu implementarea recomandărilor Comisiei Elie Wiesel, a devenit un model regional în ceea ce privește asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și a antisemitismului, astfel încât generațiile tinere să descopere adevărul despre această pagină dramatică de istorie.

Doamnelor și domnilor,

Asistăm, din nefericire, la o creștere îngrijorătoare a antisemitismului la nivel european și mondial, iar recentele atacuri împotriva lăcașurilor de cult și a membrilor acestei comunități constituie un fenomen împotriva căruia trebuie să luptăm, prin măsuri imediate și eficiente.

Responsabilitatea în acest sens aparține atât înalților demnitari, politicienilor, liderilor de opinie din statele cu vocație democratică, cât și societăților respective în întregime!

Salutăm pașii recenți realizați și la nivel european, prin adoptarea unanimă, la 6 decembrie 2018, de către statele membre UE a unei declarații a Consiliului UE privind combaterea antisemitismului și protecția comunităților evreiești din Europa.

Susținem implementarea acesteia, precum și adoptarea, la nivel național, de cât mai multe state, a definiției de lucru a antisemitismului.

După cum spuneam, Președinția română a Consiliului UE are tema combaterii antisemitismului printre prioritățile de pe agendă. În acest sens, în 7 februarie 2019, voi avea onoarea de a deschide, tot la Bruxelles, un eveniment al Președinției române, dedicat politicilor și acțiunilor de asigurare a unei mai bune protecții a comunităților evreiești la nivel european.

De asemenea, în luna martie 2019, vom organiza un eveniment care își propune să contribuie la sprijinirea combaterii negaționismului în privința Holocaustului, prin reunirea la București a reprezentanților celor mai relevante muzee guvernamentale din Europa, și nu numai, în domeniul istoriei Holocaustului.

Doar amintindu-ne, putem învăța despre importanța îndatoririlor noastre de apărare a valorilor fundamentale, proprii oricărei societăți europene democratice.

Doar prin educaţie și comemorare putem lupta împotriva oricărei tentative de negare a Holocaustului, precum şi împotriva oricărei încercări de incitare la anti-semitism, xenofobie şi intoleranţă.

Doar împreună, într-o Europă a valorilor comune, putem să scriem un viitor pentru generațiile noi, un viitor în care să nu repetăm greșelile trecutului.

Cu toţii, cred că ar trebui să urmăm exemplul unui „Drept între popoare”, Viorica Agarici, care dând dovadă de cel mai înalt grad de umanism şi de un curaj dus până la extrem a ajutat supraviețuitorii evrei din „Trenul Morții” după Pogromul de la Iași. Despre Viorica Agarici un distins reprezentant al comunității evreiești a spus că „a reabilitat specia umană”.

Vă mulțumesc!

 

***

 

Participarea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, la ceremonia oficială dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, organizată la sediul Parlamentului European din Bruxelles

 

În contextul vizitei pe care o efectuează la Bruxelles, în perioada 23-24 ianuarie a.c., prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat, miercuri, 23 ianuarie a.c., la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului, organizată de Congresul Evreiesc European, sub patronajul președintelui Parlamentul European, Antonio Tajani. La eveniment au participat atât înalți oficiali europeni, cât și membri marcanți ai comunității evreiești europene și internaționale.

Prim-ministrul român a susținut o alocuțiune în deschiderea evenimentului, în care a evocat memoria victimelor Holocaustului, subliniind, totodată,  necesitatea consolidării eforturilor comune europene și internaționale de combatere a antisemitismului și a proliferării oricăror forme de discriminare.

De asemenea, demnitarul român a prezentat importanța pe care o acordă Guvernul României măsurilor de combatere a rasismului, intoleranței, xenofobiei, precum și a discursului bazat pe ură, ca parte integrantă a programului asumat de România la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a reliefat acțiunile întreprinse în direcția combaterii antisemitismului, acțiuni ce plasează România pe poziția de lider regional în acest proces. Nu în ultimul rând, a subliniat importanța educației în cultivarea toleranței în rândul generațiilor viitoare, prin promovarea modelelor de umanitate și curaj, și a valorilor comune europene.