Guvernul RomânieiLuni, 03 Decembrie

Vizită oficială în Republica Croația - Participare la deschiderea Summit-ului șefilor de guverne din statele membre ale Inițiativei Central-Europene (ICE) de la Zagreb


Galerie foto

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la deschiderea Summit-ului Inițiativei Central Europene

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă a participat, la 3 decembrie 2018, la Zagreb, la deschiderea Summit-ului șefilor de guverne din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE).
Tema centrală a Summit-ului a fost consolidarea securității regionale și promovarea dezvoltării economice, în sprijinul racordării regiunii la valorile și practicile europene. Concret, participanții au abordat tema interconectării statelor membre ICE în scopul dezvoltării regionale sustenabile și a sprijinirii parcursului european al țărilor aspirante sau candidate din regiune, precum și impactul acțiunilor provocatoare ale unor terți asupra securității zonei.
Prim-ministrul român l-a felicitat pe omologul său croat pentru succesul înregistrat în exercitarea Președinției ICE în cursul acestui an și a salutat accentul acordat unor teme esențiale, precum eficiența energetică, integrarea europeană și competitivitatea.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că România se află în linie dreaptă a pregătirilor pentru preluarea primei Președinții române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, context în care continuarea extinderii cu statele din Balcanii de Vest va reprezenta o prioritate. Premierul român a adăugat că România rămâne angajată în planul susținerii politice și oferirii asistenței tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euro-atlantice.
În acest context, prim-ministrul a subliniat interesul pentru utilizarea optimă a formatelor de colaborare și valorificarea aportului lor unic la stabilitatea din zonă, promovarea relațiilor de bună vecinătate, a interconectivității și a cooperării economice.  Totodată, demnitarul român a evidențiat relevanța Inițiativei Centrale Europene pentru îndeplinirea acestor obiective, prin transferul de expertiză în domenii cheie precum lupta anti-corupție, buna guvernare, reducerea decalajelor de dezvoltare, competitivitate, şi inovație.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat susținerea pentru dezvoltarea cooperării regionale în acest format și, în același timp, sprijinul pentru demersurile de consolidare a eficienței ICE, prin concentrarea pe proiecte cu impact economic și social în regiune.
Premierul român a urat succes Italiei, care a preluat de la Croația președinția în exercițiu a ICE, și a asigurat că România acordă sprijinul și are disponibilitate de cooperare.

 

 

Galerie foto

Întrevederea prim-ministrului României Viorica Dăncilă cu președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandroković

 

Luni, 3 decembrie 2018, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Republica Croația, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului croat, Gordan Jandroković.

Cu această ocazie, prim-ministrul român a salutat dinamica pozitivă a dialogului politic bilateral, atât pe linie guvernamentală, cât şi parlamentară. Relațiile dintre cele două state sunt foarte bune și au la bază poziționări similare, asupra unor aspecte ale sferei de problematici regionale, europene și internaționale, a precizat înaltul oficial de la București.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat că, având în vedere cadrul extins al cooperării dintre România și Republica Croația, diplomația parlamentară are un rol important în identificarea unor noi oportunități de cooperare, necesare pentru consolidarea în continuare a relațiilor economice și sectoriale.

De asemenea, șeful Executivului a precizat că România, în calitate de susținător consecvent al politicii de extindere și stat membru UE, aflat în vecinătatea directă a regiunii, cu interese specifice de stabilizare şi securitate pentru regiune, sprijină obiectivele UE în raport cu Balcanii de Vest, regiune care ocupă un loc important între obiectivele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. 

Prim-ministrul României și președintele Parlamentului Republicii Croația au discutat, de asemenea, despre pozițiile similare pe care cele două state le au pe o serie de dosare europene: viitorul Europei, politica de coeziune, relațiile dintre statele zonei Euro și cele non-Euro, spațiul Schengen și gestionarea frontierelor externe ale UE, Vecinătatea Estică.

 

Convorbiri cu președintele Parlamentului Republicii Croația, Gordan Jandroković

 

Galerie foto

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu președintele Republicii Croația, Kolinda Grabar - Kitarović

 

Luni, 3 decembrie, în cadrul vizitei oficiale în Republica Croația, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere sub forma unui dejun de lucru cu președintele Republicii Croația, Kolinda Grabar – Kitarović.

Cei doi demnitari și-au exprimat satisfacția pentru evoluția deosebit de dinamică a relațiilor bilaterale, bazate pe poziționări similare asupra unor aspecte ale sferei de problematici regionale, europene și internaționale.

Agenda europeană a reprezentat, de asemenea, o temă importantă pe ordinea de zi a discuțiilor. Prim-ministrul român și președintele croat au discutat despre coordonarea în cadrul TRIO-lui de Președinții rotative ale Consiliului UE, din care cele două țări fac parte alături de Finlanda. Premierul Viorica Dăncilă a salutat cooperarea excelentă și în acest domeniu, anunțând că programul de lucru comun al acestui TRIO este deja finalizat, prin efortul comun de coordonare între cele trei state. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că România, în calitatea sa viitoare de deținătoare a Președinției Consiliului UE, contează pe sprijinul tuturor statelor membre, precum Croația, pentru ca acest exercițiu să aducă rezultate concrete în avansarea agendei europene.

În acest context, prim-ministrul român a reiterat faptul că extinderea UE cu statele din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a mandatului țării noastre la Președinția Consiliului UE. Șeful Executivului a adăugat că România rămâne angajată în planul susținerii politice și oferirii asistenței tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euro-atlantice.

De asemenea, prim-ministrul român a felicitat Croația pentru succesul Președinției în exercițiu a Inițiativei Central Europene (ICE) în cursul acestui an și a salutat accentul acordat unor teme esențiale, precum eficiența energetică, integrarea europeană și competitivitatea.

Dejun de lucru oferit prim-ministrului Viorica Dăncilă, de către președintele Republicii Croația, Kolinda Grabar – Kitarović

 

 

Galerie foto

 

Declaraţii de presă susținute de premierul Viorica Dăncilă în Republica Croația

[Check against delivery]

Mă bucur să mă aflu astăzi la Zagreb într-o vizită oficială și să îl revăd cu această ocazie pe omologul meu croat Andrej Plenković, cu care am o relație bună de colaborare încă din perioada în care activam împreună în Parlamentul European.

Am avut o discuţie constructivă, o discuţie în care am abordat patru aspecte ale cooperării dintre România şi Croaţia. 

Un prim aspect s-a referit la relaţiile bilaterale, economice şi comerciale dintre cele două state. 

Am constatat împreună că, în urma vizitei premierului croat în România, relaţiile bilaterale dintre cele două state au avut un trend ascendent. Am avut o bună cooperare sectorială. Mai mulţi miniştri din România au venit aici, la Zagreb, mai mulţi miniştri din Zagreb au vizitat România, astfel încât să găsim puncte comune de cooperare între cele două state. 

Un alt aspect avut în vedere în cadrul discuţiilor noastre s-a referit la trioul România - Finlanda - Croaţia, ceea ce presupune un program comun, discuţii, un consens în ceea ce priveşte programul celor trei preşedinţii în decursul următoarelor 18 luni. 

Am vorbit despre preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, începând cu 1 ianuarie 2019, despre provocările la nivel european cărora trebuie să le dăm un răspuns împreună. Mă refer aici la provocări legate de Brexit, de viitorul Uniunii Europene post-Brexit, şi aici un rol important îl va juca summitul de la Sibiu din 9 mai 2019. Am vorbit despre punctele comune, abordarea comună pe care trebuie să o avem pe politicile tradiţionale la nivel european - şi mă refer la politica de coeziune şi politica agricolă comună, dar şi provocări legate de migraţie, de terorism, de politica de apărare şi, bineînţeles, un lucru care interesează ambele ţări, Schengen-ul.

Pe agenda discuţiilor noastre s-a aflat şi Iniţiativa celor Trei Mări şi l-am asigurat pe domnul prim-ministru că, chiar în cursul săptămânii trecute, am adoptat în cadrul Guvernului un act normativ care prevede înfiinţarea unui grup de lucru referitor la proiectele din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.

Un alt punct avut în vedere de noi a fost cel legat de Strategia Dunării. România deţine Preşedinţia SUERD, dar va avea şi în programul Preşedinţiei Strategia Dunării, astfel încât acest lucru presupune o coordonare între România şi Croaţia.

Cu ocazia vizitei la Zagreb voi participa şi la deschiderea lucrărilor Summitul-ui Iniţiativei Central Europene, care încheie preşedinţia croată  a acestui forum regional de cooperare. 

Vreau să mulţumesc încă odată domnului prim-ministru pentru primirea călduroasă, dar şi pentru discuţiile constructive pe care le-am avut.

 

 

 

Galerie foto

Ceremonia primirii oficiale și întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu omologul său croat, Andrej Plenković

 

***

Participarea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, la deschiderea Summit-ului Inițiativei Central Europene

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă va participa mâine, 3 decembrie 2018, la Zagreb, la deschiderea Summit-ului șefilor de Guverne din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE).

În marja acestei reuniuni, prim-ministrul român va avea întrevederi bilaterale cu președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, cu prim-ministrul Andrej Plenkovic, precum și cu președintele Parlamentului croat, Gordan Jandroković.

Summit-ul Inițiativei Central Europene de la Zagreb va prilejui continuarea dezbaterilor în materie de cooperare regională, cu accent asupra promovării valorilor și practicilor democratice, relațiilor de bună vecinătate și asigurării stabilității regionale. Vor fi abordate, totodată, proiectele economice de interconectare energetică și de transport, în beneficiul apropierii acestei zone de standardele europene și susținerii parcursului european al statelor aspirante. Reuniunea va prilejui prezentarea obiectivelor viitoarei Președinții a României la Consiliul UE (primul semestru al anului 2019), cu impact asupra cooperării regionale.

Consultările cu înalții oficiali croați vor oferi ocazia evaluării stadiului relației bilaterale și situației regionale, coordonarea în planul exercitării mandatului la nivelul Consiliului UE de către cele două state, ca parte din Trio-ul de președinții România-Finlanda-Croația, cu accent pe susținerea parcursului european al Balcanilor de Vest.