Guvernul RomânieiLuni, 25 Martie

Vizita prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, în Statele Unite ale Americii


Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu secretarul american pentru Comerț, Wilbur Ross

În cadrul vizitei pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu secretarul pentru Comerț, Wilbur Ross.
Prim-ministrul român a subliniat importanța consolidării cooperării economice dintre România și Statele Unite ale Americii, ca parte a Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.
De asemenea, șeful Executivului român a prezentat măsurile luate de Guvernul României pentru asigurarea unui mediu de afaceri atractiv, prin creșterea bugetului destinat invetițiilor în domenii prioritate, precum și  prin simplificarea legislației privind parteneriatul public privat și cea referitoare la acordarea de facilități fiscale companiilor care dezvoltă investiții cu impact major în economie.
Secretarul pentru comerț, Wilbur Ross, a apreciat întrevederea pe care prim-ministrul Romaniei a avut-o în marja vizitei pe care o efectuează la Washington cu reprezentanții Consiliului de Afaceri SUA – România (American – Romanian Business Council - AMRO), organizaţie non-profit cu sediul în capitala Statelor Unite ale Americii, subliniind importanța intensificării cooperării bilaterale pe dimensiunea economică, în special din perspectiva sporirii volumului investiţiilor americane în ţara noastră.
În cadrul întrevederii, au fost mentionate și succesele înregistrate de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene în mai multe dosare importante pentru dezvoltarea mediului de afaceri, referitoare la sectoarele energie, digitalizare și finanțe. Cei doi oficiali au apreciat că noile reglementări vor contribui la creșterea relațiilor economice dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.
A fost subliniat faptul că România este pe deplin pregătită pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), având în vedere rezultatele economice bune pe care le-a înregistrat în ultima perioadă. În acest context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit secretarului pentru comerț, Wilbur Ross, pentru sprijinul pe care Statele Unite ale Americii îl acordă țării noastre pentru accederea la OCDE.

Galerie foto

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu prim-ministrul statului Israel, Benjamin Netanyahu

 

Aflată la Washington, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 25 martie 2019, o întrevedere cu prim-ministrul statului Israel, Benjamin Netanyahu, în marja participării la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).
Cei doi înalți oficiali au salutat relațiile excelente dintre cele două țări, fapt reflectat și de frecvența contactelor bilaterale la nivel înalt. În acest sens, s-a discutat și despre organizarea, in cursul acestui an, a ședinței comune a celor două guverne, precedată de un forum economic cu o secțiune dedicată contactelor business to business. 
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a transmis felicitări premierului Viorica Dăncilă pentru discursul susținut in deschiderea Conferinței AIPAC. 
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea și aprofundarea relațiilor cu statul Israel în domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică și energetică, medicină, cercetare și inovare. 
De asemenea, cei doi premieri și-au exprimat satisfacția pentru avansarea negocierilor în vederea încheierii Parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii, de manieră să stimuleze interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice bilaterale. A fost subliniată, de asemenea, importanța consolidării relațiilor în domenii precum sănătate, turism și educație.
În continuare, au fost discutate posibilele modalități de cooperare dintre România și Israel, inclusiv din perspectiva deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Totodată, cei doi premieri, au avut un schimb de opinii cu privire la aspecte legate de situația internațională actuală.

 

Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu vice-președintele SUA, Mike Pence

 

În cadrul vizitei pe care o efectuează în SUA, prim-Ministrul României Viorica Dăncilă a avut astăzi o întrevedere cu vice-președintele SUA, Mike Pence, în marja reuniunii AIPAC ce are loc la Washington.

Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă deschisă și de încredere reciprocă și au aprofundat subiectele abordate cu prilejul convorbirii telefonice avute la 11 martie 2019.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a asigurat pe vicepreședintele SUA de angajamentul României pentru consolidarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral, cu accent special pe intensificarea schimburilor economice și sporirea prezenței investiționale americane în România.

Cei doi înalți oficiali au recunoscut rolul important pe care cooperarea dintre militarii români și americani, în Europa sau în teatrele de operații din lume, îl are pentru consolidarea păcii și securității și apărarea valorilor care unesc cele două țări.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat angajamentul ferm al Guvernului României de a continua și dezvolta programul de înzestrare al armatei române și a exprimat satisfacție pentru cooperarea cu SUA din acest punct de vedere.

La rândul său, vicepreședintele SUA a mulțumit premierului Viorica Dăncilă pentru poziția exprimată în legătură cu intenția de mutare a ambasadei României la Ierusalim și pentru sprijinul și angajamentul față de relația transatlantică, precum și pentru contribuțiile sale operaționale și conceptuale atât în regiunea Mării Negre, cât și, mai larg, în plan internațional. Totodata, vicepreședintele SUA a anunțat că va efectua un turneu în Europa de Est, ocazie cu care va vizita și România.

În context, a fost evocată efectuarea unei vizite oficiale a prim-ministrului român, Viorica Dăncilă, la Washington, în perioada următoare.

 

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu vicepreședintele executiv al B ̔ nai B ̔rith International

 

Aflată la Washington, cu ocazia participării la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere bilaterală cu Daniel S. Mariaschin, director executiv și vicepreședinte executiv al B’nai B’rith International.

Cei doi oficiali au avut o primă întrevedere luna trecută la Bruxelles, în marja conferinței Lupta împotriva antisemitismului: ”o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa - de la politici la acțiuni”, eveniment la nivel înalt al Președinției române a Consiliului UE.

În cadrul acestei întrevederi, au fost aprofundate aspecte privind rolul activ asumat de România în combaterea fenomenului antisemitismului la nivel internațional, prin dezvoltarea unor instrumente eficiente de descurajare a discriminării, discursului care incită la ură, a actelor de agresiune cu motivație antisemită. De asemenea, cei doi oficiali au subliniat importanța măsurilor de educare și sensibilizare a tinerei generații.

În cadrul întrevederii, s-a discutat despre relațiile româno-americane și importanța aprofundării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Daniel S. Mariaschin a adus în discuție și contribuția evreilor originari din România la consolidarea relațiilor dintre țara noastră și Statul Israel, dar și dintre România și Statele Unite ale Americii.

Directorul executiv și vicepreședinte executiv al B’nai B’rith International a salutat prezenta prim-ministrului României la Conferința AIPAC și a lăudat intenția Guvernului de la București de a deschide Muzeul Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România, cu sprijinul Israelului și al Institutului Yad Vashem, exprimându-și susținerea față de acest proiect. Totodată, a apreciat constituirea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel și rezultatele obținute de aceasta.

 

***

Galerie foto

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu Benjamin Gantz, liderul Partidului Kahol Lavan

 

Astăzi, 25 martie, în marja Conferinței AIPAC care se desfășoară la Washington, prim-ministrul României Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Benjamin Gantz, liderul Partidului Kahol Lavan.

În cadrul întâlnirii, discuțiile au vizat dialogul bilateral româno-israelian, accentul fiind pus pe intensificarea cooperării dintre cele două state.

Liderul Partidului Kahol Lavan are legături puternice cu România, tatăl său fiind de origine din Timișoara. Cunoscător al limbii române, Benjamin Gantz s-a adresat premierului Dăncilă în limba maternă, la începutul întrevederii.