Actualitate

Miercuri, 19 Iunie

Participarea premierului Viorica Dăncilă la forumul ”Managementul integrat al frontierelor în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”

Galerie foto

Alocuțiunea premierului Viorica Dăncilă la forumul ”Managementul integrat al frontierelor în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”

[Check against delivery]

Bună ziua tuturor, bine v-am găsit!

Salut evenimentul de astăzi, organizat de Intact Media, felicit gazdele pentru această inițiativă și le mulțumesc pentru invitație.

Îi salut, de asemenea, pe participanții la forumul ”Managementul integrat al frontierelor în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene” – reprezentanți ai autorităților, ai mediului de afaceri, ai patronatelor, ai asociațiilor din domeniu și, bineînțeles,  ai presei.

Sunt onorată să mă aflu alături de dumneavoastră și sunt convinsă că schimbul de idei care urmează va conduce la concluzii utile, ce pot deveni măsuri ale statului în demersurile de prevenire și combatere a ilegalităților la frontieră.

Tema acestui forum este importantă pentru cetățeni, pentru comunități, pentru societatea românească.

Controlul riguros și eficient al frontierelor înseamnă siguranța cetățeanului și a bunurilor sale, protejarea resurselor și banilor publici, investiții mai sigure și mai solide.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, este preocupată să asigure libertatea de circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor care tranzitează frontiera în mod legal, dar și un control eficient pe granițele externe, adaptat la mijloacele în continuă diversificare ale celor care nu au bune intenții.

Tocmai de aceea, revizuim periodic măsurile de combatere a traficului la frontieră, în funcție de noile realități sau de prioritățile României, cele mai recente modificări le-am făcut la nivelul Guvernului în cursul anului trecut.

Pentru că deși amenințările rămân, în esență, aceleași – terorism, migrație ilegală, trafic de persoane, trafic de stupefiante, contrabandă cu produse accizabile sau contrafăcute -  mijloacele pentru punerea în practică a unor astfel de amenințări se modifică în permanență, sporesc în inventivitate, mai ales pe fondul exploziei fără precedent a tehnologiei informației și comunicațiilor. Și atunci e nevoie de o continuă aducere la zi, de punere în acord a măsurilor de securitate ale statului cu realitatea.

În mandatul la Președinția Consiliului Uniunii Europene, „Europa siguranței” este unul dintre cei patru piloni aflați printre prioritățile României. Cu  inteligență, dedicare și o activitate susținută a specialiștilor și responsabililor noștri, am reușit niște pași extrem de importanți.

Președinția română a Consiliului a reușit să încheie negocierile în privința a două dosare de importanță majoră pentru consolidarea securității interne a UE: primul se referă la interoperabilitatea sistemelor informatice în domeniul frontierelor, vizelor, activității polițienești și cooperării judiciare; iar cel de-al doilea se referă la extinderea mandatului Agenției Frontex (Agenția Europeană pentru Paza Frontierelor și Garda de Coastă).

De asemenea, am obținut un acord general parțial privitor la reformarea Directivei returnare și am avansat discuțiile cu privire la agrearea unor aranjamente temporare pentru organizarea debarcărilor persoanelor salvate pe mare, în urma operațiunilor de căutare-salvare.

România a continuat să sprijine, inclusiv din postura de Președinție a Consiliului UE, consolidarea acțiunii UE în cooperarea și asistența pentru țările din Africa de Nord și țările din Balcanii de Vest, lucru care va conduce, în special, la controlarea fluxurilor de migrație ilegală.

În plus, am finalizat negocierile legislative privind îmbunătățirea securității cărților de identitate și accesul transfrontalier la utilizarea datelor financiare de către autoritățile de punere în aplicare a legii – ca măsură importantă de prevenire, în contextul demersurilor de contracarare a amenințărilor teroriste.

Urmărind atingerea obiectivelor în materie de securitate în următorii 5 ani, au mai fost obținute abordări generale parțiale cu privire la toate instrumentele de finanțare în materia politicilor de afaceri interne, inclusiv a programului privitor la frontiere și vize.

Nu în ultimul rând, am continuat eforturile pentru avansarea semnificativă a negocierilor cu Parlamentul European în privința propunerii de Regulament privind Prevenirea diseminării Conținutului Terorist în Mediul Online. Considerăm că adoptarea acestui proiect este foarte importantă pentru susținerea luptei împotriva terorismului și suntem încrezători că cei doi colegislatori vor reuși să ajungă, în scurt timp, la un compromis și în privința acestui dosar, în noua legislatură europeană.

Este evident, cred, că prin acțiunile noastre am contribuit la intensificarea eforturilor pentru consolidarea securității interne UE, având în vedere importanța strategică a acesteia în ansamblul obiectivelor politice ale Uniunii pentru viitorii ani.

Avem specialiști la toate nivelurile puterii executive, care au lucrat alături de echipa guvernamentală și de Reprezentanța permanentă a României la Bruxelles. Folosesc acest prilej pentru a-i felicita, din nou, pe toți cei cărora le datorăm succesul obținut de țara noastră în primul său mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Aș mai adăuga că securitate internă a Uniunii Europene înseamnă nu doar siguranța persoanei și bunurilor sale, ci și eliminarea discrepanțelor economice, distribuția corectă a veniturilor publice, previzibilitatea socială. Or infracțiunile la frontierele externe afectează inclusiv aceste aspecte ale vieții, prin generarea de evaziune fiscală, crearea de decalaje economice și sociale.

Felicit, de asemenea, Poliția de Frontieră și celelalte instituții implicate în asigurarea graniței externe a României, pentru că, am mai spus, tehnic îndeplinim condiţiile pentru aderare la Schengen încă din 2011, ceea ce Comisia Europeană a confirmat. Dar, așa cum știti, decizia esre una politică,

Acționăm ca un membru de facto al Spațiului Schengen și ar fi normal și legitim ca românii să beneficieze de drepturile ce derivă din această apartenență.

Vă felicit pe dumneavoastră, organizatorii și participanții la evenimentul de astăzi, pentru spiritul civic și implicarea în a găsi soluții la probleme de interes public.

Mult succes dezbaterilor și urări de bine tuturor!

 

Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă susţinute la Palatul Parlamentului

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei