Actualitate

Vineri, 14 Iulie

Alocuțiunea prim-ministrului Mihai Tudose, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Franceze

Galerie foto

 

 

[Check against delivery]

Doamnă Ambasador,

Doamnelor și domnilor,

Dragi prieteni,

Este o mare onoare și o deosebită plăcere să sărbătoresc împreună cu dumneavoastră Ziua Națională a Franței.

Vă rog, doamnă Ambasador, să transmiteți poporului francez, în numele Guvernului României și al meu personal, cele mai călduroase felicitări și urări de succes.

Ziua de14 iulie are o însemnătate şi o încărcătură istorică deosebită, fiind un reper crucial pentru democrație și drepturile omului.

România și Franța sunt împreună de aproape două secole pe un drum cu numeroase obstacole pe care am reușit să le învingem, grație valorilor comune care ne-au călăuzit în timp, garanția prieteniei noastre solide și de lungă durată.

Astăzi, ne uitam împreună către viitor și ne dorim ca Franța să-și sporească rolul important pe care îl joacă în formarea și reformarea societății românești pe toate planurile, dar şi în ceea ce privește viitorul nostru comun în Europa.

În acest context, ne dorim ca Prim-ministrul Edouard Philippe să facă o vizită în România în perioada următoare. Această vizită fiind necesară pentru consolidarea și relansarea relațiilor economice bilaterale, marcând astfel o implicare mai profundă a Franței, ca partener experimentat și mentor, în traseul european al României.

În gândirea lui Antoine de Saint-Exupery, un prieten adevărat nu este acela care te judecă, ci acela care nu te lasă să greșești.

În ultimul deceniu, relația bilaterală a cunoscut o anvergură deosebită, în care Parteneriatul Strategic și Foaia de parcurs sunt principalele repere ale cooperării franco-române.

Cooperarea economică este un barometru fidel al stadiului relației bilaterale. Franța  este al patrulea partener comercial al României.

Doamnelor și domnilor,

Relația între popoarele noastre poartă amprenta unei compatibilități culturale și lingvistice de excepție.

Vă invit să ne bucurăm împreună, între 1 decembrie 2018 și 14 iulie 2019, de o serie de manifestări culturale fără precedent, care vor coincide cu marcarea a 100 de ani de la Marea Unire, acțiunea cunoscuta sub numele de Sezonul România-Franța.

Tot în 2019, țara noastră își va asuma, pentru prima dată, Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Va fi o provocare, dar și o oportunitate, unde România dorește să arate că este capabilă să facă față provocărilor, puternic angajată, alături de Franța, în consolidarea proiectului european, pentru o Europă mai unita și mai competitivă.

Suntem hotărâți să apărăm drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni, în spiritul solidarității și coeziunii pe care este clădită Uniunea Europeană.

Vă urez, doamnă Ambasador, mult succes în mandatul pe care tocmai l-ați început. Am convingerea că vom găsi în dumneavoastră și în echipa dumneavoastră parteneri de nădejde pentru realizarea proiectelor de pe agenda comună.

La mulți ani, Franța!

Bonne fête nationale!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei