Actualitate

Joi, 07 Septembrie

Conferință de presă susținută de premierul Mihai Tudose și comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu

Mihai Tudose: Bună ziua! Bine ați venit! Vreau să mulțumesc pe această cale doamnei comisar Corina Creţu pentru prezenţa la Bucureşti, şi nu numai pentru ajutorul pe care ni-l dă atunci când este la Bucureşti, dar şi pentru disponibilitatea extraordinară pe care o are, hai să nu spun zilnic, dar o dată la două zile, atunci când vorbim şi domnia sa ne oferă suport tehnic. Mulţumesc, încă o dată, doamna comisar.

Corina Creţu: Mulţumesc şi eu. Îmi face plăcere să vin la această primă vizită oficială de când aţi fost nominalizat şi numit prim-ministru. De fapt, noi ne-am întâlnit la Bruxelles, dar vreau să vă urez încă o dată succes! Am avut o întâlnire foarte bună cu domnul prim-ministru Mihai Tudose şi cu miniştrii responsabili pentru gestionarea fondurilor europene. Sigur că am discutat despre progresele realizate până acum, despre aspectele care necesită o accelerare, o atenţie sporită în perioada care va urma, şi sigur că am discutat despre paşii care trebuie urmaţi pentru a avansa cât mai rapid în procesul de implementare a fondurilor europene în România. Întotdeauna am venit în România pentru discuţii constructive. Vreau să vă mulţumesc pentru atitudinea deschisă. De data aceasta, sunt mai optimistă decât în primăvară. Am veşti bune, care trebuie, cred, marcate. După cum ştiţi, în august au fost acreditate toate Autorităţile de Management şi Control al bugetului, de 23 de miliarde de euro, care a fost alocat României pentru perioada de programare 2014 - 2020. Banii europeni au început deja să vină în România. Nu mai vorbim de rată de absorbţie zero. Peste vară, Comisia a rambursat deja 95 de milioane pentru iniţiativa pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi pentru asistenţă tehnică. Mai avem în analiză facturi, adică cereri de plată de 350 de milioane de euro, care urmează a fi plătite cât mai curând posibil. În ciuda acestor veşti bune, i-am spus domnului prim-ministru că trebuie intensificat şi sunt încă multe lucuri de rezolvat, care ţin exclusiv de autorităţile naţionale. Mă refer la ritmul de pregătire a proiectelor şi de implementare, trebuie menţinut ritmul accelerat în aceste domenii, tocmai pentru faptul că s-a demarat atât de lent exerciţiul financiar 2014-2020. Ne îngrijorează câteva zone la aceste condiţionalităţi ex-ante care există în continuare în privinţa managementului deşeurilor, achiziţii publice, infrastructura pentru cercetare şi, nu în ultimul rând, domeniul transporturilor. Cu toţii ne dorim o pregătire mult mai serioasă a proiectelor privind infrastructura. Deci, sunt în ţară pentru a discuta cu dvs care sunt nevoile și ce putem face. După cum ştiţi, Comisia Europeană, eu personal, serviciile DG Regio facem tot ce putem să ajutăm toate statele membre şi, implicit, România, astfel încât să vorbim despre pregătirea proiectelor şi implementarea acestora pe teren, dar aici, aşa cum subliniam, rolul major îl au autorităţile din ţară, atât la nivel naţional, cât şi regional; şi mă bucur să văd toate aceste progrese. Mulţumesc foarte mult!

Mihai Tudose: Vă mulţumesc! Vă mai reţin două secunde înainte de a închide. Ceea ce nu v-a spus doamna comisar european european, că în afară de sprijinul instituţional şi sprijinul pe departamentul - pe zona pe care domnia sa o coordonează-, am primit ajutor şi îi mulţumesc încă o dată. Cu o corectă îndrumare - şi sperăm să şi fructificăm - atât în domeniul reformei justiţiei, pe zona de penitenciare, unde România are o problemă, dar şi, într-o discuţie - nu a trecut o săptămână -, un ajutor nesperat din partea Comisiei pentru Institutul Cantacuzino. Rămâne de mutat în zona militară, dar şi cu o finanţare de la Uniunea Europeană. A doua veste, nu ştiu dacă este bună sau nu, dar a trecut vacanţa, toată lumea a venit la serviciu, şi în ţară, şi la Bruxelles, iar de sătămâna viitoare vor începe din nou vizitele miniştrilor la Bruxelles, punctual, pe transporturi, pe sănătate, ca să nu mai vorbim de Ministerul Fondurilor Europene. Mulţumesc pentru aprecieri, doamna comisar. Înţeleg că e bine că ne-am pornit, e bine că ne ducem în direcţia cea bună, dar suntem amândoi nemulţumiţi de viteza cu care ne deplasăm, rămâne să accelerăm şi să recuperăm întârzierile din ultimul timp. Încă o dată, atât în numele meu, cât şi a guvernului, vă mulţumesc frumos.

Corina Creţu: Mulţumesc şi eu foarte mult.

Reporter: Doamna Corina Creţu, îmi permiteţi o întrebare?

Corina Creţu: Vă rog.

Reporter: În opinia dumneavostră, ţinta de 5,2 miliarde de euro mai rămâne în picioare până la sfârşitul anului, mai avem timp să atragem toate aceste fonduri?

Corina Creţu: Din câte am înţeles de la autorităţile române, când vorbim de 5,2 miliarde de euro, vorbim de toate fondurile. Eu sunt responsabilă pentru Fondul de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune. Aici, ţinta Guvernului României este de 1,2 miliarde de euro şi, bineînţeles, că sperăm ca această ţintă să devină realitate. 5,2 miliarde sunt cu tot cu agricultură, cu fondul social, fondul maritim şi de pescuit, pentru care eu nu sunt responsabilă. Deci, ceea ce pot să vă spun este că noi sperăm ca până la sfârşitul anului, 1 miliard de euro din Fondul de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune şi dacă va fi 1,2 miliarde, cât estimează guvernul, cu atât mai mult, sperăm să devină realitate. Pentru că, vă repet, suntem aproape la finalul anului 2017 şi, într-adevăr, ritmul de contractare trebuie accelerat. Deci, sigur că dacă domnul prim-ministru va - şi, sigur, are autoritatea şi îi va impulsiona pe miniştrii de resort - sunt convinsă că se vor face progrese reale pe teren.

Corina Creţu: Mulţumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei