Actualitate

Marți, 16 Aprilie

Conferința internațională Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă

Galerie foto

Discursul vicepremierului Viorel Ștefan la Conferința internațională Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă

[Check against delivery]

Dragi colegi miniștri,

Excelențele voastre,

Doamnelor și domnilor,

Stimați invitați,

Dragi prieteni,

Sunt deosebit de onorat să fiu alături de dumneavoastră, aici, la București, la această Conferință Internațională la nivel înalt, având ca temă Agenda 2030: Parteneriate pentru dezvoltare durabilă.

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment. Aș dori să îi mulțumesc personal doamnei Olga Algayerova, Secretar Executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite – UNECE – pentru sprijinul puternic acordat.

Dezvoltarea durabilă este o prioritate a Guvernului României și a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

În anul 2015 s-a adoptat, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda reprezintă un plan de acțiune pentru oameni, planetă și prosperitate, prin care se urmărește crearea unei lumi a siguranței și libertății. Într-o societate durabilă, nimeni nu este lăsat în urmă. Aceasta este și una dintre valorile pe care România le susține în regiune, dar și la nivelul Uniunii Europene - coeziunea.

România este un susținător puternic al dezvoltării durabile. Agenda 2030 conturează drumul pe care noi trebuie să îl parcurgem pentru a asigura „satisfacerea nevoilor prezentului fără a compromite abilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.” De aceea, noi, Guvernul României, considerăm implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, o prioritate națională.

În aprilie 2016, Parlamentul României și-a exprimat susținerea pentru Agenda 2030 și pentru cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă, Parlamentul României fiind primul parlament din Uniunea Interparlamentară care a făcut acest pas.

Rolul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este de a coordona implementarea Agendei 2030 în contextul românesc. Astfel, la finalul anului trecut, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a reușit să finalizeze revizuirea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. În prezent, Departamentul pregătește cadrul instituțional pentru operaționalizarea Strategiei și îndeplinirea obiectivelor.

Doamnelor și domnilor,

Guvernul României conștientizează faptul că problemele globale necesită soluții globale, regionale și naționale și implementarea Agendei 2030 necesită o abordare holistică. În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Guvernul are oportunitatea, dar și obligația, de a asigura conturarea rolului nivelului regional în implementarea Agendei 2030, simultan cu promovarea coeziunii la nivel european.

Dezvoltarea durabilă este una dintre valorile europene care stă la baza acțiunilor noastre și este o prioritate a Președinției noastre la Consiliul UE.

Așa cum știți, Guvernul României a reușit, în mai puțin de trei luni, să pregătească un set de Concluzii intitulat „Către o Uniune tot mai durabilă până în 2030”. Acest document, adoptat prin consens în 9 aprilie, va fi folosit la întâlnirea Consiliului din luna iunie și va sta la baza unei viitoare strategii UE pentru implementarea Agendei 2030. Sperăm că această viitoare strategie va avea ca obiectiv reducerea discrepanțelor dintre țările uniunii pentru a putea asigura sustenabilitatea Uniunii Europene.

Mai mult, setul de concluzii elaborat în timpul Președinției României are potențialul să influențeze politicile Uniunii Europene, întrucât va fi inclus în discuțiile pentru adoptarea Agendei Strategice a viitoarei Comisii Europene.

România își consolidează astfel poziția de lider regional în promovarea obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și va continua să joace un rol esențial în asigurarea unui viitor comun sustenabil.

Doamnelor și domnilor,

Evenimentul de astăzi vizează promovarea parteneriatelor pentru implementarea Agendei 2030. România, ca lider regional în promovarea dezvoltării durabile, este hotărâtă să joace un rol important în sprijinirea parteneriatelor în această regiune prin împărtășirea bunelor practici și prin folosirea mecanismelor multilaterale existente.

Doar prin intensificarea eforturilor noastre și prin parteneriate putem depăși provocările secolului 21 cum ar fi încălzirea globală, creșterea inegalităților sociale, combaterea rasismului și a xenofobiei, reducerea inegalităților dintre bărbați și femei și protejarea mediului înconjurător.

Doar împreună, prin parteneriate pentru realizarea Agendei 2030, putem asigura un trai bun cetățenilor acestor regiuni și un viitor sustenabil nu doar pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc o conferință de succes!

 

***

Lideri ai dezvoltării durabile, reuniți la București. László Borbély: „România demonstrează din nou că este un lider regional în implementarea Agendei 2030”

Aproximativ 300 de persoane din peste 40 de state au participat, astăzi, la Conferința internațională Agenda 2030: Parteneriate pentru Dezvoltare Durabilă, care a avut loc la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă  împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și s-a desfășurat sub egida Președinției României la UE.

Conferința a debutat cu o sesiune plenară în care au luat cuvântul membri ai Guvernului României, precum vicepremierul Viorel Ștefan și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, cât și  personalități internaționale: Olga Algayerova, secretar executiv UNECE, Janez Potočnik, fost comisar european pentru mediu, iar secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, cât și renumitul economist Jeffrey Sachs, au transmis mesaje video. Mai mult,  la eveniment au mai participat vicepremierul Slovaciei Richard Raši, cât și Enrico Giovannini, fost ministru al Muncii în Italia.

„România demonstrează din nou că este un lider regional în implementarea Agendei 2030. Faptul că Palatul Parlamentului a găzduit o conferință de asemenea amploare, în timpul Președinției României la Consiliul UE, reprezintă un semnal important pe care îl dăm partenerilor noștri internaționali. După realizarea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă și adoptarea Concluziilor Consiliului UE prin prezidarea Grupului de lucru Agenda 2030, putem bifa încă o reușită în misiunea pe care ne-am asumat-o. Eforturile noastre sunt recunoscute și apreciate la nivel internațional, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru țara noastră.”, a declarat László Borbély.

Liderii politici, reprezentanții societății civile și experții în dezvoltare durabilă participanți la eveniment au transmis mesaje de susținere pentru astfel de evenimente, accentuând că parteneriatele și schimbul de bune practici reprezintă instrumente vitale pentru punerea în practică a Agendei 2030. De asemenea, mai mulți lideri internaționali au felicitat România pentru rolul activ pe care îl joacă în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

„Trebuie să trecem de la teorie la practică. Parteneriatele joacă un rol esențial în asigurare acestei tranziții. Operaționalizarea implementării strategiilor dezvoltare durabilă, prin îmbunătățirea sistemului de raportare și monitorizare și prin întărirea nivelului Regional reprezintă cu siguranță pași importanți în această direcție. Numai așa putem asigura un viitor sustenabil nu doar pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare.”, a concluzionat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În cadrul Conferinței, au avut loc patru sesiuni plenare care le-au oferit participanților ocazia să aibă discuții aplicate, în funcție de domeniul de interes. Astfel, au fost organizate trei panel-uri care au vizat cei trei piloni ai dezvoltării durabile: economia, mediul și componenta socială. De asemenea, a avut loc și o sesiune dedicată schimbului de bune practici, la care au participat mai mulți coordonatori ai implementării Agendei 2030 din regiune. Mai mult,  a fost organizat și Forumul Societății Civile, care a reunit peste 80 de reprezentanți ai ONG-urilor.

Evenimentul s-a încheiat prin adoptarea „Declarației de la București”, un document simbolic, prin care toți participanții și-au manifestat angajamentul de a contribui activ la implementarea Agendei 2030.

 

***

Întrevederea Secretarului general al Guvernului cu Secretarul general adjunct al OCDE

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, și consilierul de stat László Borbély s-au întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu Secretarul general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Masamichi Kono.

Întrevederea a avut loc în contextul Conferinței Internaționale “Agenda 2030: Parteneriate pentru dezvoltare durabilă”, organizată la București, de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a remarcat excelenta colaborare a României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, exprimându-și dorința ca aderarea țării noastre la OCDE să se concretizeze cât mai rapid posibil.

La rândul său,  Masamichi Kono a salutat organizarea la București a Conferinței Internaționale „Agenda 2030: Parteneriate pentru dezvoltare durabilă”. Totodată, acesta și-a arătat speranța că va fi obținut consensul necesar pentru aderarea României la OCDE. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei