Actualitate

Luni, 15 Februarie

Declaraţii comune susținute de premierul Dacian Cioloş și de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

[Check against delivery]

Jean-Claude Juncker: Bună ziua, doamnelor și domnilor. Sunt prins într-un adevărat vârtej de întâlniri bilaterale care începe  - și fac această observație, care nu-l vizează neapărat pe bunul meu prieten, Dacian -  pur și simplu trebuie să mă întâlnesc, până joi, la prânz, cu 21 de prim-miniștri și am lansat deja acest ciclu de întâlniri cu premierii. Unul dintre cei care îmi este cel mai simpatic, Dacian, care cunoaște locurile și pe care noi îl cunoaștem prea bine deoarece dumnealui a fost înainte un strașnic comisar, foarte priceput, timp de ani de zile. După aceea mi-a devenit consilier special, ceea ce arată cam cât de strânse sunt relaţiile pe care le avem, la nivel personal. Am discutat astăzi împreună cu dumnealui toate problemele care ţin de România, de locul pe care îl joacă România în Europa şi vreau să reiterez ceea ce am spus cu atâtea ocazii şi anume, că sunt mândru de faptul că în timpul preşedinţiei luxemburgheze, în 2005, s-au semnat acordurile de aderare, tratatele de aderare, mai degrabă, pentru aderarea României la UE, aşa încât mă simt foarte legat de ţara dumneavoastră, ţară pe care, de altfel, am vizitat-o de mai multe ori. 
Am pregătit şi Consiliul European, care va avea loc joi şi vineri, asta, pentru că, pentru mine conta foarte mult să cunosc care sunt punctele de vedere ale domnului prim-ministru, ceea ce dorea dumnealui să transmită acestei instanţe, având în vedere că cel care participă este preşedintele României. În orice caz, ştim prea bine că dacă tot mi-a fost consilier special, dumnealui mi-a şi prezentat punctul dumnealui de vedere în legătură cu toate subiectele care vor fi discutate şi anume, criza refugiaţilor, de asemenea, am trecut în revistă situaţia internaţională, inclusiv Moldova, am vorbit despre Republica Moldova, iar România nu pierde niciodată din ochi Moldova, pentru că ştim foarte bine cât de bine cunoaşte România şi ce experienţă are România în legătură cu Moldova şi această experienţă este foarte importantă. Şi chiar i-am spus încă o dată dlui prim-ministru că sunt convins că în timpul mandatului Comisiei mele o să punem capăt Mecanismului MCV. Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aş spune cazul Bulgariei şi cazul României; cele două cazuri sunt separate. România o ia înaintea amicilor noştri bulgari, prietenilor bulgari, evident că mecanismul se va încheia. Dacă România menţine nivelul de punere în practică actual al aşteptărilor din partea Comisiei Europene şi nu numai Comisiei Europene, şi din partea statelor membre, atunci, acest lucru se va întâmpla. În tot cazul, fac tot ce îmi stă mie în putinţă, deoarece sunt convins de importanţa progreselor pe care România le realizează pe acest plan şi nu numai pe acest plan, asta, pentru a accelera acest proces. În ceea ce priveşte Comisia, ne declarăm foarte mulţumiţi de modul în care Guvernul român îşi face treaba, Guvernul condus de noul prim ministru, ocazie cu care am să îi şi dau cuvântul.
Dacian Cioloş: Mulţumesc, Jean-Claude, mulţumesc şi daţi-mi voie acum să mă exprim în limba română pentru declaraţia de presă.
Am avut o discuție foarte bună cu dl preşedinte Juncker, căruia îi mulţumesc pentru această ocazie, chiar fiind în pregătirea următorului Consiliu European, cu subiecte foarte importante pe agendă. Am avut ocazia, dincolo de a trece în revistă o parte din aceste subiecte, să discutăm şi despre ceea ce ne propunem să facem în România. Am vorbit despre priorităţile Guvernului pe care îl conduc, în cursul acestui an, despre reformele pe care avem în vedere să le aplicăm, atât în domeniul   administraţiei, o reformă care este foarte importantă pentru a da consistenţă a ceea ce s-a făcut în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei. Pentru a consolida aceste progrese e nevoie şi de o administraţie eficientă, transparentă şi profesionistă. Am vorbit şi despre situaţia economică a României, care în momentul de faţă este una bună şi chiar dacă în bugetul pentru acest an a trebuit să mergem la un deficit care se apropie de 3%, l-am asigurat pe dl. preşedinte că Guvernul actual va lua măsurile necesare pentru a ţine acest deficit în frâu şi a profita de măsurile de relaxare fiscală care au fost luate pentru a utiliza într-o manieră pozitivă creşterea economică de care beneficiază România, pentru a stimula investițiile, în continuare.
I-am spus, totodată, că Guvernul pe care îl conduc intenţionează să înceapă deja în mod serios pregătirea preşedinţiei pe care România o va asigura la nivelul Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2019. 
Am discutat şi despre modul cum vedem noi procesul de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care, considerăm că şi-a atins scopul, din punctul de vedere pe care l-a avut Comisia atunci când acest mecanism a fost pus în aplicare. Asta nu înseamnă că în România nu trebuie să continuăm cu lupta împotriva corupţiei şi cu consolidarea a ceea ce s-a făcut până acum, dar noi considerăm că există în momentul de faţă suficientă maturitate în România pentru ca tot acest proces să fie integrat şi internalizat în mecanismele pe care România, Guvernul, sistemul judiciar, Parlamentul, le pot avea în vedere. Şi mi-am exprimat speranţa că - sigur, domnul preşedinte a spus că în cursul mandatului acestei comisii să poată să fie finalizat acest mecanism - eu sper să nu trebuiască să aşteptăm ultimul an al mandatului acestei comisii pentru a găsi o soluţie la aceasta. Am discutat în acest context şi despre candidatura României la Schengen, subliniind faptul că România îndeplineşte condiţiile. Ştiu, Comisia Europeană şi domnul preşedinte Juncker au susţinut întotdeauna cauza României din acest punct de vedere şi aici, sper eu, inclusiv cu sprijinul Comisiei Europene şi personal, al domnului preşedinte, în cursul acestui an să vedem câteva decizii care să meargă în direcţia bună. Am discutat și despre Republica Moldova, i-am explicat domnului preşedinte ceea ce România intenţionează să facă pentru a ajuta cetăţenii Republicii Moldova, Guvernul actual să pună în aplicare angajamentele de reformă pe care le-a luat, exprimându-mi speranţa - şi am avut asigurarea că şi Comisia Europeană se va implica în acest sprijin, în măsura în care Guvernul din Republica Moldova va demonstra că chiar doreşte să pună în aplicare aceste reforme.
Reporter: Aş dori să vorbesc în româneşte atunci. (...) Vorbim la acest summit despre negocierile cu Marea Britanie şi aici avem un subiect sensibil pentru anumite state, de fapt, sunt mai multe în chestiune, şi mă refer aici la chestiunea ajutoarelor sociale. Am vrea să ştim punctul de vedere, dacă aţi discutat despre aceste propuneri şi, doi, mă întrebam dacă aţi discutat despre repartizarea refugiaţilor atâta timp cât, dle preşedinte Juncker, aţi cerut statelor membre să implementeze de urgenţă şi ştim că România s-a oferit să se implice. Care este stadiul actual? Mulţumesc!
Dacian Cioloş: Nu am discutat despre acest subiect referitor la pregătirea Consiliului, pentru că România a participat deja la diferitele reuniuni de consultare şi de pregătire a reuniunii Consiliului. După cum ştiţi, dl. preşedinte Iohannis va participa la aceste întâlniri şi subiectul este discutat astăzi de dl. preşedinte Tusk împreună cu dl. preşedinte Iohannis la Bucureşti, însă dl. preşedinte Juncker ştie - şi eu am mai spus-o în mai multe rânduri - că România doreşte să găsească soluţiile pentru ca Marea Britanie să rămână în UE. Considerăm că propunerea Comisiei este un bun punct de pornire pentru a rezolva şi acele chestiuni privind drepturile sociale ale lucrătorilor. Sunt câteva lucruri pe care România le vrea precizate şi cu siguranţă, în cursul reuniunii Consiliului, aceste lucruri vor fi precizate, legat de modul cum ar urma să se aplice acel mecanism de salvgardare. Pe noi ne interesează să fie clar aplicat în situaţii excepţionale, care să fie identificate pe baza unor analize foarte obiective, să fie aplicat pe un termen cât mai scurt. La fel, celălalt subiect, legat de alocaţiile pentru copii - şi acolo noi ne dorim ca acest mecanism să fie aplicat doar de acum înainte, să se aplice la cei care urmează să vină la muncă de acum înainte. Deci, sunt câteva lucruri care vor fi discutate la Consiliu. Am discutat, sigur, şi despre criza refugiaţilor şi am spus că România doreşte să fie parte a soluţiei, şi nu a problemei, în condiţiile în care noi am subliniat de mai multe ori că noi considerăm necesar ca fluxul migrator să poată să fie controlat în primul rând printr-un bun control al frontierelor exterioare ale UE. România îşi asumă responsabilităţile pe care le are şi îşi asumă deciziile care au fost luate de către Consiliu în acest sens.
Jean-Claude Juncker: În ceea ce privește situaţia refugiaţilor, suntem convinși că România va aplica acest lucru, aceste decizii, pentru că s-au aplicat de către Comisie protocoale importante și acest lucru se va întâmpla cel târziu înainte de sfârșitul președinției olandeze. Acest sistem este în vigoare, iar situația se va îmbunătăți. În ceea ce privește numărul de refugiați care va fi primit de către România, din câte știu, România își va juca rolul. Cifrele sunt cunoscute, iar punctul de pornire este de a considera că România își va aceste obligații și nu am nici un dubiu în acest sens. 
În ceea ce privește așa-zisa problemă a BREXIT-ului, am spus foarte clar că, după părerea mea, propunerile care au fost făcute cu cooperarea Comisiei și a dlui președinte Tusk respectă solicitările Marii Britanii. Este o înțelegere foarte corectă și pentru Marea Britanie și pentru restul celor 27 de state membre și pentru sistemul de prestații sociale. Bineînțeles că și acesta este vizat și, pe parcursul celor două zile, îl voi primi și pe dl. Cameron mâine, în cursul după-amiezii. Sunt foarte mulţi premieri care vin pe ici, la Bruxelles - nu ştiu exact care intră, care iese, cine, când vine, cât stau aici şi de ce. În orice caz, primul-ministru Cameron va veni în cursul zilei de mâine, și cred că trebuie să abordăm această problemă a sistemului de asigurări sociale cu maximum de prudență. Trebuie să fim foarte prudenți pentru că acest lucru se referă nu numai la Marea Britanie, se referă și la alte state membre, și cred că acest sistem al prestațiilor sociale trebuie să continue să se aplice și pentru cei care deja sunt în Marea Britanie, pentru cei care vor veni de acum încolo rămâne de văzut, iar indexările referitoare la alocațiile copiilor sunt bineînțeles, esența discuțiilor. 
Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei