Actualitate

Miercuri, 20 Ianuarie

Declaraţii susținute de premierul Dacian Cioloş în contextul întâlnirii cu președintele Republicii Franceze, François Hollande

Galerie foto

[Check against delivery] 

Dacian Cioloş: Mulţumesc, domnule preşedinte, în primul rând pentru oportunitatea de a ne întâlni, încă de la începutul mandatului acestui guvern. Ne-am întâlnit ca nişte vechi prieteni care consider că sunt România şi Franţa. Am adăugat, să spun aşa, cărămizi noi pe o platformă, pe o fundaţie foarte solidă şi consistentă de cooperare între România şi Franţa în aceste ultime decenii, atât cooperare în dezvoltare locală, relaţii între comunităţile noastre, dar şi o foarte strânsă cooperare politică, economică, ne leagă un parteneriat strategic care arată deja rezultate bune, avem, în România, o prezenţă consistentă a unor mari grupuri economice industriale franceze în domeniul construcţiei de maşini, în aeronautică, în servicii publice, gestiunea apei, în energie şi am sugerat ca pe această fundaţie solidă şi cunoaştere reciprocă a mediului economic să intensificăm relaţiile noastre economice, comerciale, profitând şi de faptul că România, de o vreme, demonstrează că este o economie stabilă. Guvernul pe care îl conduc vine cu un program economic care doreşte să asigure predictibilitate pentru mediul economic şi să pună în valoare potenţialul pe care economia românească îl are de creştere. Suntem una din ţările europene cu cea mai mare creştere economică, pe care se poate construi. 
Şi, dincolo de aceste mari grupuri franceze care sunt deja prezente şi care pot să-şi dezvolte afacerile, am sugerat o prezenţă intensă şi a întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru care există un potenţial în domenii precum sectorul agroalimentar, sectorul energetic, dar şi în domenii de vârf, am evocat aici potenţialul de dezvoltare pe care îl reprezintă dezvoltarea laserului de la Măgurele, cu toată platforma de punere în valoare a acestuia. Am înţeles că există un interes crescând în mediul de afaceri şi de cercetare aplicată din Franţa pentru a se implica în punerea în valoare a laserului de la Măgurele şi în dezvoltarea acestei platforme şi sper eu ca în perioada următoare să putem organiza chiar o vizită pentru parteneri francezi interesaţi. 
Am discutat, totodată, de cooperarea noastră şi conlucrarea la nivel european pe dosarele principale pe care le avem pe agendă. Am evocat chestiunea migraţiei şi am confirmat faptul că România sprijină proiectele de consolidare a controlului la frontieră. România însăşi are una din cele mai mari frontiere externe ale UE în responsabilitate. Am confirmat că intenţionăm, în continuare, să ne facem treaba din acest punct de vedere şi că sperăm ca această contribuţie pe care România o are la controlul frontierelor să fie recunoscută, alături de criteriile care au fost deja îndeplinite de România pentru a adera la spaţiul Schengen, cel puţin într-o primă etapă, cu deschiderea comunicaţiilor aeriene, a aeroporturilor, sigur, confirmând că suntem interesaţi să aderăm la un spaţiu Schengen care să fie solid, consolidat şi credibil şi, din acest punct de vedere, România va susţine orice iniţiativă care merge în această direcţie. 
Am discutat şi de situaţia internaţională, de politica de vecinătate, mai ales în zona estică. Am avut un schimb de opinii şi informaţii legat de modul cum evoluează lucrurile în Ucraina, exprimându-ne speranţa că demersurile realizate de cuplul franco-german - şi aici ştiu că preşedintele Francois Hollande s-a implicat şi se implică în continuare foarte intens - să dea roade în interesul general al UE şi al stabilizării situaţiei în această zonă care, pentru noi, pentru România, este una importantă. 
Am discutat, sigur, în detaliu, despre situaţia din Republica Moldova, am explicat motivele pentru care România intenţionează să susţină orice demers de reformă, de luptă împotriva corupţiei, de dezvoltare economică în Republica Moldova, ataşate la valorile europene şi aici îmi exprim speranţa, după această discuţie, că vom putea colabora nu doar în grupul de prietenie pentru Republica Moldova, unde Franţa, alături de România şi de alte state membre, este foarte activă, dar şi în proiecte de susţinere a dezvoltării economice şi a programelor de reformă în Republica Moldova. 
În concluzie, pot să spun că a fost o discuţie foarte consistentă. Am reiterat dlui preşedinte invitaţia pe care preşedintele Klaus Iohannis a făcut-o, să viziteze România, şi sper să-l putem primi pe dl preşedinte Hollande în acest an în România şi, aşa cum şi domnia sa a spus, să pregătim împreună centenarul 2018, Marea Unire din România, la care, istoric, şi Franţa a avut o contribuţie şi sper eu să putem celebra împreună cu proiecte noi pe care le avem, de data aceasta, ca două state membre ale UE. Mulţumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei